Direct and Indirect Speech Set – 15 Multiple Choice Questions

Question 1.

In the question below a sentence have been given in Direct/Indirect speech. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech.
The girl wondered where the sparrows had gone.

A. The girl said, “Oh! Where the sparrows have gone?”
B. The girl said, “Oh! Where are the sparrows?”
C. The girl said, “Oh! Where had the sparrows gone?”
D. The girl said, “Oh! Where have the sparrows gone?”

Ans: D. The girl said, “Oh! Where have the sparrows gone?”


Question 2.

In the question below a sentence have been given in Direct/Indirect speech. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech.
John said to me, “where have you been last night?”

A. John asked me where had I been the previous night.
B. John asked me where I have been the previous night.
C. John asked me where I am the previous night.
D. John asked me where I had been the previous night.

Ans: D. John asked me where I had been the previous night.


Question 3.

In the question below a sentence have been given in Direct/Indirect speech. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech.
I said to her, “Do you know how to dance?”

A. I asked her if she does know dancing.
B. I asked her if she had known how to dance.
C. I asked her if she was known how to dance.
D. I asked her if she knew how to dance.

Ans: D. I asked her if she knew how to dance.


Question 4.

In the question below a sentence have been given in Direct/Indirect speech. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech.
Sandy said, “I have already written a letter to my family.”

A. Sandy said that she had already written a letter to her family.
B. Sandy said that she wrote a letter to her family.
C. Sandy said that she was writing a letter her family.
D. Sandy said that she will write a letter to her family.

Ans: A. Sandy said that she had already written a letter to her family.


Question 5.

In the question below a sentence have been given in Direct/Indirect speech. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech.
Mary said, “I am sorry.”

A. Mary said that she was sorry.
B. Mary said that she will be sorry.
C. Mary says that she is sorry.
D. Mary said that she is sorry.

Ans: A. Mary said that she was sorry.


Question 6.

In the question below a sentence have been given in Direct/Indirect speech. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech.
The boss said to his secretary, “Did you discuss this matter with the manager?”

A. The boss asked his secretary whether he discussed that matter with the manager.
B. The boss asked his secretary if you have discussed that matter with the manager.
C. The boss asked his secretary if he had discussed that matter with the manager.
D. The boss asked his secretary if he has discussed that matter with the manager.

Ans: C. The boss asked his secretary if he had discussed that matter with the manager.


Question 7.

In the question below a sentence have been given in Direct/Indirect speech. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech.
Nisha told Monica, “What a beautiful dress you are wearing!”

A. Nisha exclaimed that Monica was wearing a very beautiful dress.
B. Nisha exclaimed that it is a very beautiful dress.
C. Nisha exclaimed that Monica is wearing a very beautiful dress.
D. Nisha told Monica that was a beautiful dress.

Ans: A. Nisha exclaimed that Monica was wearing a very beautiful dress.


Question 7.

In the question below a sentence have been given in Direct/Indirect speech. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech.
Radha said that the manager would go to Bombay the next day.

A. Radha said, “Our manager will go to Bombay tomorrow.”
B. Radha said, “Our manager will be going to Bombay the next day.”
C. Radha said, “Our manager might be going to Bombay the next day.”
D. Radha said, “Our manager might go to Bombay tomorrow.”

Ans: A. Radha said, “Our manager will go to Bombay tomorrow.”


Question 8.

In the question below a sentence have been given in Direct/Indirect speech. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech.
She said, “I will now take rest for sometime.”

A. She said that I would now take rest for some time.
B. She said that she will then take rest for some time.
C. She said that she would then take rest for some time.
D. She said that he will then take rest for some time.

Ans: C. She said that she would then take rest for some time.


Question 9.

In the question below a sentence have been given in Direct/Indirect speech. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech.
“I’m taking my children to the zoo tomorrow”, she said, “to see the baby white tiger”.

A. She said that she will take the children to the zoo to see the baby white tiger tomorrow.
B. She said that she would take the children to the zoo the next day to see the baby white tiger.
C. She said that she was taking her children to the zoo the next day to see the baby white tiger.
D. She said that she was taking the children to the zoo that day to see the baby white tiger.

Ans: C. She said that she was taking her children to the zoo the next day to see the baby white tiger.


Question 10.

In the question below a sentence have been given in Direct/Indirect speech. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech.
He asked me if I had been ill.

A. He said to me, “Are you ill?”
B. He said to me, “Were you ill?”
C. He said to me, “Had you been ill?”
D. He said to me, “Have you been ill?”

Ans: B. He said to me, “Were you ill?”


Question 11.


In the question below a sentence have been given in Direct/Indirect speech. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech.
The receptionist said to Umesh, “Please be seated and wait for your turn.”

A. The receptionist requested Umesh that be seated and wait for his turn.
B. The receptionist told Umesh to please be seated and wait for his turn.
C. The receptionist requested Umesh that he should be seated and wait for his turn.
D. The receptionist requested Umesh to be seated and to wait for his own.

Ans: C. The receptionist requested Umesh that he should be seated and wait for his turn.


Question 12.

In the question below a sentence have been given in Direct/Indirect speech. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech.
Raju said to me that he was going to read a book that week.

A. Raju said, “I am going to read a book this week.”
B. Raju said, “I will be reading a book this week.”
C. Raju said, “I would be reading a book this week.”
D. Raju said, “I may read a book this week.”

Ans: A. Raju said, “I am going to read a book this week.”


Question 13.

In the question below a sentence have been given in Direct/Indirect speech. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech.
You said, “They were busy the whole day.”

A. You said that they had busy the whole day.
B. You said that they were busy the whole day.
C. You said that they had been busy the whole day.
D. You said that they have been busy the whole day.

Ans: C. You said that they had been busy the whole day.


Question 14.

In the question below a sentence have been given in Direct/Indirect speech. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech.
John said to me, “Do you play cricket?”

A. John told me whether he played cricket.
B. John asked me whether I play cricket.
C. John asked me whether he played cricket.
D. John asked me whether I played cricket.

Ans: D. John asked me whether I played cricket.


Question 15.

In the question below a sentence have been given in Direct/Indirect speech. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech.
He said, “I am writing a poem.”

A. He said that I am writing a poem.
B. He said that he is writing a poem.
C. He said that the poem is being written.
D. He said that he was writing a poem.

Ans: D. He said that he was writing a poem.


Question 16.

In the question below a sentence have been given in Direct/Indirect speech. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech.
She said, “My brother is expected to be back today.”

A. She said that her brother was expected to be back that day.
B. She said her brother was expected to be back today.
C. She said that her brother was expected to be back today.
D. She said that her brother was expected to be back this day.

Ans: A. She said that her brother was expected to be back that day.


Question 17.

In the question below a sentence have been given in Direct/Indirect speech. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech.
They said, “It was raining heavily,when they came out of the theatre.”

A. They said that it was raining heavily, when they had come out of the theatre.
B. They said that it had been raining heavily, when they came out of the theatre.
C. They said that it rained when they had come out of the theatre.
D. They said that it had been raining heavily, when they had come out of the theatre.

Ans: B. They said that it had been raining heavily, when they came out of the theatre.


Question 18.

In the question below a sentence have been given in Direct/Indirect speech. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech.
The Captain commanded his men to stand at ease.

A. The Captain commanded, “Men, stand at ease.”
B. The Captain said, “These men need to stand at ease.”
C. The Captain said, “You can stand at ease. “
D. The Captain said to his men, “Stand at ease. “

Ans: D. The Captain said to his men, “Stand at ease. ”


Question 19.

In the question below a sentence have been given in Direct/Indirect speech. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech.
He said, “I have passed the examination.”

A. He said that he had passed the examination.
B. He announced that he has passed the examination.
C. He said that he had to pass the examination.
D. He said that he has passed the examination.

Ans: A. He said that he had passed the examination.


Question 20.

In the question below a sentence have been given in Direct/Indirect speech. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech.
Sachin said, “My grandfather recites the Geeta every morning.”

A. Sachin told that his grandfather has cited the Geeta every morning.
B. Sachin told that his grandfather recited the Geeta every morning.
C. Sachin said that his grandfather recites the Geeta every morning.
D. Sachin said that his grandfather recited the Geeta every morning.

Ans: D. Sachin said that his grandfather recited the Geeta every morning.


MCQ Questions for English Direct and Indirect Speech with Answers


We hope the given English Verbal Ability MCQs Questions for English Direct and Indirect Speech PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to English Direct and Indirect Speech MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you as soon as Possible. MCQs with Answers free PDF Download

Leave a Comment