Direct and Indirect Speech Set -8 Multiple Choice Questions

Question 1.

In the question below a sentence have been given in Direct/Indirect speech. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech.
The gardener said to the boys, “Do not pluck the flowers”.

A. The gardener said to the boys that they should not pluck flowers.
B. The gardener forbade the boys to pluck the flowers.
C. The gardener told the boys that they should not pluck flowers.
D. The gardener scolded the boys for plucking flowers.

Ans: B. The gardener forbade the boys to pluck the flowers.


Question 2.

In the question below a sentence have been given in Direct/Indirect speech. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech.
“Who was the first man to fly in space?” questioned the examiner.

A. The examiner asked who the first man to fly in space was.
B. The examiner asked about the first man to fly in space.
C. The examiner questioned about the first man to fly in space.
D. The examiner asked who was the first man to fly in space.

Ans: A. The examiner asked who the first man to fly in space was.


Question 3.

In the question below a sentence have been given in Direct/Indirect speech. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech.
The tailor said to him, “Will you have the suit ready by tomorrow evening?”

A. The tailor asked him that he will have the suit ready by the next evening.
B. The tailor asked him that he would had the suit ready by the next evening.
C. The tailor asked him if he would have the suit ready by the next evening.
D. The tailor asked him if he will like to have the suit ready by the next evening.

Ans: C. The tailor asked him if he would have the suit ready by the next evening.


Question 4.

In the question below a sentence have been given in Direct/Indirect speech. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech.
The patient asked the doctor what he should normally eat.

A. The patient exclaimed, “What should I normally eat, doctor?”
B. The patient said, “What I should normally eat doctor?”
C. The patient told,”What should I normally eat?”
D. The patient said, “What should I normally eat doctor?”

Ans: D. The patient said, “What should I normally eat doctor?”


Question 5.

In the question below a sentence have been given in Direct/Indirect speech. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech.
The teacher said to Mahesh,”Congratulations! Wish you success in life.”

A. The teacher congratulated Mahesh and said wish you success in life.
B. The teacher wished congratulations and success in life to Mahesh.
C. The teacher said congratulations to Mahesh and wished him success in life.
D. The teacher congratulated Mahesh and wished him success in life.

Ans: D. The teacher congratulated Mahesh and wished him success in life.


Question 6.

In the question below a sentence have been given in Direct/Indirect speech. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech.
Manna asked Rohan, “Have you sat in a trolley bus before?”

A. Manna asked Rohan whether he had sat in a trolley bus earlier.
B. Manna asked Rohan had he sat in a trolley bus before.
C. Manna asked Rohan if he sat on a trolley bus before.
D. Manna asked Rohan if he has ever sat in a trolley bus.

Ans: A. Manna asked Rohan whether he had sat in a trolley bus earlier.


Question 7.

In the question below a sentence have been given in Direct/Indirect speech. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech.
He said to me, ‘What are you doing?”

A. He asked me what I was doing.
B. He asked me what am I doing.
C. He said to me what I was doing.
D. He asked me what I am doing.

Ans: A. He asked me what I was doing.


Question 8.

In the question below a sentence have been given in Direct/Indirect speech. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech.
He welcomed me to his house.

A. He said, “Welcome to my house.”
B. He said, “Welcome home.”
C. He said, “Please come in.”
D. He said, “You are welcomed here!”

Ans: A. He said, “Welcome to my house.”


Question 9.

In the question below a sentence have been given in Direct/Indirect speech. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech.
He said, “I had a wonderful dream last night”.

A. He said that he saw a wonderful dream last night.
B. He said that last night he had a wonderful dream.
C. He said that he had had a wonderful dream the previous night.
D. He said that he had seen a wonderful dream yesterday.

Ans: C. He said that he had had a wonderful dream the previous night.


Question 10.

In the question below a sentence have been given in Direct/Indirect speech. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech.
She said,”Mother,please cook me something nice today”.

A. She told her mother to cook her something nice today.
B. She ordered her mother to cook her something nice that day.
C. She requested her mother to cook her something nice that day.
D. She asked her mother if she could cook her something nice that day.

Ans: C. She requested her mother to cook her something nice that day.


Question 11.

In the question below a sentence have been given in Direct/Indirect speech. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech.
He looked at the sky and said, “How beautifully the clouds are floating!”

A. He looked at the sky and exclaimed with joy that the clouds were floating beautifully.
B. Looking at the sky he told that the clouds are floating beautifully.
C. He looked at the sky and said that the clouds very beautifully are floating.
D. He looked at the sky and said that the floating clouds are beautiful.

Ans: A. He looked at the sky and exclaimed with joy that the clouds were floating beautifully.


Question 14.

In the question below a sentence have been given in Direct/Indirect speech. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech.
“I gave the packet to Tom,who kept it a long time,” said Pamela.

A. Pamela said that she had gave the packet to Tom who kept it a long time.
B. Pamela said that she had given the packet to Tom,who kept it a long time.
C. Pamela said that she had given the packet to Tom,who kept it for longtime
D. Pamela said that she had given the packet to Tom, to keep for a long time.

Ans: B. Pamela said that she had given the packet to Tom,who kept it a long time.


Question 15.

In the question below a sentence have been given in Direct/Indirect speech. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech.
“Have you done this sort of work before?” said his new employer

A. His new employer asked him whether he has done that sort of work before.
B. His new employer asked him whether he has done this sort of work before.
C. His new employer asked him whether he had done that sort of work before.
D. His new employer asked him whether he had done this sort of work before.

Ans: C. His new employer asked him whether he had done that sort of work before.


Question 16.

In the question below a sentence have been given in Direct/Indirect speech. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech.
Ram asked me, “How much have you paid for this umbrella?”

A. Ram asked me how much he had paid for that umbrella.
B. Ram asked me whether how much I had paid for that umbrella.
C. Ram asked me how much I had paid for that umbrella.
D. Ram asked me how much 1 have paid for that umbrella.

Ans: C. Ram asked me how much I had paid for that umbrella.


Question 17.

In the question below a sentence have been given in Direct/Indirect speech. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech.
The master said that he would see me the next day.

A. “You will be seen by me tomorrow,”said the master.
B. “Tomorrow, I will see you,” says the master.
C. “I will be seeing you tomorrow,” said the master.
D. “I will see you tomorrow,” said the master.

Ans: D. “I will see you tomorrow,” said the master.


Question 18.

In the question below a sentence have been given in Direct/Indirect speech. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech.
The old lady declared that she was going to walk where she pleased. They had the liberty.

A. The old lady said that, “I was going to walk where I pleased. They have the liberty”.
B. The old lady: “I am going to walk where I please. We have the liberty”.
C. The old lady:”I was going to walk where I pleased. They have the liberty”.
D. The old lady: “I am going to walk where I pleased. They had the liberty.”

Ans: B. The old lady: “I am going to walk where I please. We have the liberty”.


Question 19.

In the question below a sentence have been given in Direct/Indirect speech. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech.
He asked me why I did not come on time the previous day.

A. He said to me, “Why didn’t I come on time yesterday?”
B. He asked me, “Why didn’t you come on time the previous day?”
C. He asked me, “Why you didn’t come on time yesterday?”
D. He asked me, “Why didn’t you come on time yesterday?”

Ans: D. He asked me, “Why didn’t you come on time yesterday?”


Question 20.

In the question below a sentence have been given in Direct/Indirect speech. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech.
I said to the boy,”You have no ticket, get out before you are driven out.”

A. I told the boy get out before you are driven out.
B. I told the boy to get out before he was driven out as he had no ticket.
C. I ordered the boy to get out before he was driven out.
D. I told the boy that he had no ticket and that he should get out before he was driven out.

Ans: B. I told the boy to get out before he was driven out as he had no ticket.


MCQ Questions for English Direct and Indirect Speech with Answers


We hope the given English Verbal Ability MCQs Questions for English Direct and Indirect Speech PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to English Direct and Indirect Speech MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you as soon as Possible. MCQs with Answers free PDF Download

Leave a Comment