Direct and Indirect Speech Set -6 Multiple Choice Questions

Question 1.

In the question below a sentence have been given in Direct/Indirect speech. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech.
“Please bring me a glass of water”, she said to me.

A. She requested to bring her a glass of water.
B. She requested me brought her a glass of water.
C. She requested me to bring her a glass of water.
D. She requested me that bring her a glass of water.

Ans: A. She requested to bring her a glass of water.


Question 2.

In the question below a sentence have been given in Direct/Indirect speech. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech.
Mother said to the baby, “Don’t play with fire”.

A. Mother warned the baby to play with fire.
B. Mother warned the baby not to play with fire.
C. Mother forbade the baby not to play with fire.
D. Mother requested the baby not to play with fire.

Ans: B. Mother warned the baby not to play with fire.


Question 3.

In the question below a sentence have been given in Direct/Indirect speech. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech.
She said, “I must have a computer to computer to prepare a powerpoint presentation.”

A. She said that she had to have a computer to prepare a powerpoint presentation.
B. She said that she should have a computer to prepare a powerpoint presentation.
C. She said that she would have a computer to prepare a powerpoint presentation.
D. She said that she could have a computer to prepare a powerpoint presentation.

Ans:A. She said that she had to have a computer to prepare a powerpoint presentation.


Question 4.

In the question below a sentence have been given in Direct/Indirect speech. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech.
I said to him, “Why are you working so hard?”

A. I asked him why he was working so hard.
B. I asked him why was he working so hard.
C. I asked him why he had been working so hard.
D. I asked him why had he been working so hard.

Ans: A. I asked him why he was working so hard.


Question 5.

In the question below a sentence have been given in Direct/Indirect speech. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech.
“Do you know anything about Robots, Sonu?” said Meeta.

A. Meeta asked Sonu whether he knows anything about Robots.
B. Meeta asked Sonu if he know anything about Robots.
C. Meeta asked Sonu if he had known anything about Robots.
D. Meeta asked Sonu if he knew anything about Robots.

Ans: D. Meeta asked Sonu if he knew anything about Robots.


Question 6.

In the question below a sentence have been given in Direct/Indirect speech. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech.
The teacher said, “Why can’t you come to school on time, Reema ?”

A. The teacher asked Reema why she can’t come to school on time.
B. The teacher asked Reema why can’t she come to school on time.
C. The teacher asked Reema why couldn’t she come to school on time.
D. The teacher asked Reema why she couldn’t come to school on time.

Ans: D. The teacher asked Reema why she couldn’t come to school on time.


Question 7.

In the question below a sentence have been given in Direct/Indirect speech. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech.
Walter said, ‘I cannot do it now.’

A. Walter says that he cannot do it then.
B. Walter says that he could not do it now.
C. Walter says that he cannot do it now.
D. Walter said that he could not do it then.

Ans: D. Walter said that he could not do it then.


Question 8.

In the question below a sentence have been given in Direct/Indirect speech. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech.
David said to Anna, “Mona will leave for her native place tomorrow.”

A. David told Anna that Mona will leave for her native place tomorrow.
B. David told Anna that Mona left for her native place the next day.
C. David told to Anna that Mona would be leaving for her native place tomorrow.
D. David told Anna that Mona would leave for her native place the next day.

Ans: D. David told Anna that Mona would leave for her native place the next day.


Question 9.

In the question below a sentence have been given in Direct/Indirect speech. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech.
‘I’ll take a quick nap here in this soft grass’, said the hare.

A. The hare said that he would take a quick nap here in this soft grass.
B. The hare said that he would take a quick nap there in that soft grass.
C. The hare said he will take a quick nap here in this soft grass.
D. The hare said that I will take a quick nap here in this soft grass.

Ans: B. The hare said that he would take a quick nap there in that soft grass.


Question 10.

In the question below a sentence have been given in Direct/Indirect speech. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech.
The father warned his son that he should be beware of him.

A. The father warned his son, “Beware of him!”
B. The father warned his son, “Watch that chap!”
C. The father warned his son, “Be careful about him.”
D. The father warned his son, “Don’t fall into the trap.”

Ans: A. The father warned his son, “Beware of him!”


Question 11.

In the question below a sentence have been given in Direct/Indirect speech. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech.
Rohit asked me, “Have you read this novel?”

A. Rohit asked me if I had read that novel.
B. Rohit asked me if I could read this novel.
C. Rohit asked me if I would have read that novel.
D. Rohit asked me if I was reading that novel.

Ans:A. Rohit asked me if I had read that novel.


Question 12.

In the question below a sentence have been given in Direct/Indirect speech. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech.
He said to her, “What a cold day!”

A. He told her that it was a cold day.
B. He exclaimed that it was a cold day.
C. He exclaimed sorrowfully that it was a cold day.
D. He exclaimed that it was a very cold day.

Ans: D. He exclaimed that it was a very cold day.


Question 13.

In the question below a sentence have been given in Direct/Indirect speech. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech.
He said, “Oh, that I had the wings of a bird”.

A. He proposed to have the wrings of a bird.
B. He wished that he might have the wings of a bird.
C. He wished that he could have the wings of a bird.
D. He wished that he had the wings of a bird.

Ans: D. He wished that he had the wings of a bird.


Question 14.

In the question below a sentence have been given in Direct/Indirect speech. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech.
The passenger said to the clerk, ” When is the next train to Hyderabad?”

A. The passenger asked the clerk when the next train to Hyderabad was.
B. The passenger enquired the clerk that when the next train was to Hyderabad.
C. The passenger enquired the clerk that when was the next train to Hyderabad.
D. The passenger enquired the clerk when was the next train to Hyderabad.

Ans: A. The passenger asked the clerk when the next train to Hyderabad was.


Question 15.

In the question below a sentence have been given in Direct/Indirect speech. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech.
Pawan said to me, “If I hear any news, I’ll phone you.”

A. Pawan told me that if he heard any news, he will phone me.
B. Pawan told me that if he will hear any news, he will phone me.
C. Pawan told me if he had heard any news, he, would phone me.
D. Pawan told me that if he heard any news, he would phone me.

Ans: D. Pawan told me that if he heard any news, he would phone me.


Question 16.

In the question below a sentence have been given in Direct/Indirect speech. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech.
“Are we never to meet?” Amit asked him.

A. Amit questioned him whether they were ever to be meet.
B. Amit wondered whether they are never to meet.
C. Amit said whether they were never to meet.
D. Amit asked him whether they were never to meet.

Ans: D. Amit asked him whether they were never to meet.


Question 17.

In the question below a sentence have been given in Direct/Indirect speech. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech.
My mother said to me, “Where are you going at this time of the day?”

A. My mother asked me where I was going at that time of the day.
B. My mother told me where I was going at that time of the day.
C. My mother told me not to go at that time of the day.
D. My mother asked me where was I going at that time of the day.

Ans: A. My mother asked me where I was going at that time of the day.


Question 18.

In the question below a sentence have been given in Direct/Indirect speech. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech.
Farhan asked Geeta, “Could you lend me a hundred rupees until tomorrow?”

A. Farhan asked Geeta whether she could lend him a hundred rupees until tomorrow.
B. Farhan asked Geeta whether she could lend him a hundred rupees until the next day.
C. Farhan asked Geeta whether she could lend me a hundred rupees until the next day.
D. Farhan asked whether Geeta could lend me a hundred rupees until the next day.

Ans: B. Farhan asked Geeta whether she could lend him a hundred rupees until the next day.


Question 19.

In the question below a sentence have been given in Direct/Indirect speech. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech.
The teacher said, “Surabhi, where are you going to spend your summer break.

A. The teacher asked Surabhi where she is going to spend her summer break.
B. The teacher asked Surabhi where was she going to spend her summer break.
C. The teacher asked to Surabhi where she was going to spend her summer break.
D. The teacher asked Surabhi where she was going to spend her summer break.

Ans: D. The teacher asked Surabhi where she was going to spend her summer break.


Question 20.

In the question below a sentence have been given in Direct/Indirect speech. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech.
They said to him, “We shall visit your house tomorrow”.

A. They said that they will go to his house the next day.
B. They expressed a desire to visit his house the next day.
C. They told him that they might visit his house the next day.
D. They told him that they would visit his house the next day.

Ans: D. They told him that they would visit his house the next day.


MCQ Questions for English Direct and Indirect Speech with Answers


We hope the given English Verbal Ability MCQs Questions for English Direct and Indirect Speech PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to English Direct and Indirect Speech MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you as soon as Possible. MCQs with Answers free PDF Download

Leave a Comment