Direct and Indirect Speech Set – 14 Multiple Choice Questions

Question 1.

In the question below a sentence have been given in Direct/Indirect speech. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech.
My cousin said, “My room-mate snored throughout the night.”

A. My cousin said that her room-mate had snored throughout the night.
B. My cousin told me that her room-mate snored throughout the night.
C. My cousin complained to me that her room-mate is snoring throughout the night.
D. My cousin felt that her room-mate may be snoring throughout the night.

Ans: A. My cousin said that her room-mate had snored throughout the night.


Question 2.

In the question below a sentence have been given in Direct/Indirect speech. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech.
Pinki said to Gaurav, “Will you help me in my work just now?”

A. Pinki asked Gaurav if he would help her in her work just then.
B. Pinki questioned to Gaurav that will you help me in my work just now.
C. Pinki told Gaurav whether he will help her in her work just now.
D. Pinki asked to Gaurav that will he help her in her work just now.

Ans: A. Pinki asked Gaurav if he would help her in her work just then.


Question 3.

In the question below a sentence have been given in Direct/Indirect speech. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech.
The teacher said, “Be quiet, boys.”

A. The teacher said that they boys should be quiet.
B. The teacher called the boys and ordered them to be quiet.
C. The teacher urged the boys to be quiet.
D. The teacher commanded the boys that they be quiet.

Ans: C. The teacher urged the boys to be quiet.


Question 4.

In the question below a sentence have been given in Direct/Indirect speech. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech.
The traveller enquired to the farmer if he could tell him the way to the nearest inn.

A. The traveller said to the farmer, “Where is the nearest inn?”
B. The traveller said to the farmer, “Which is the way to the nearest inn?”
C. The traveller said to the farmer, “Can you tell me the way to the nearest inn?”
D. The traveller said to the farmer, “Can you tell me where is the nearest inn?”

Ans: C. The traveller said to the farmer, “Can you tell me the way to the nearest inn?”


Question 5.

In the question below a sentence have been given in Direct/Indirect speech. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech.
He said to his servant, “Why are you so lazy today?”

A. He asked his servant why he was so lazy that day.
B. He asked his servant why he had been so lazy that day.
C. He asked his servant why he was being so lazy that day.
D. He asked his servant why was he so lazy that day.

Ans: A. He asked his servant why he was so lazy that day.


Question 6.

In the question below a sentence have been given in Direct/Indirect speech. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech.
Sarita said to me, “I will do it now or never.”

A. Sarita told me that I would do it then or never.
B. Sarita told me that she would do it now or never.
C. Sarita told me that she will do that now or never.
D. Sarita told me that she would do it then or never.

Ans: D. Sarita told me that she would do it then or never.


Question 7.

In the question below a sentence have been given in Direct/Indirect speech. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech.
He asked his teacher, “Need I read this chapter?”

A. He asked his teacher whether there was a need to read that chapter.
B. He asked his teacher whether he needed to read this chapter.
C. He asked his teacher if it was necessary to read this chapter.
D. He asked his teacher if he had to read that chapter.

Ans: D. He asked his teacher if he had to read that chapter.


Question 8.

In the question below a sentence have been given in Direct/Indirect speech. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech.
Samuel said to Remiel, “Where do you usually go swimming?”

A. Samuel asked Remiel where he usually went swimming.
B. Samuel said to Remiel where he usually goes swimming.
C. Samuel asked if Remiel usually went swimming.
D. Samuel told Remiel where he usually had been going swimming.

Ans: A. Samuel asked Remiel where he usually went swimming.


Question 9.

In the question below a sentence have been given in Direct/Indirect speech. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech.
He said to her, “Don’t read son fast.”

A. He told her not to read so fast.
B. He advised her don’t read so fast.
C. He requested her not to read so fast.
D. He ordered her not to read so fast.

Ans: A. He told her not to read so fast.


Question 10.

In the question below a sentence have been given in Direct/Indirect speech. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech.
He said, “Can you sing?” And I said, “No”.

A. He asked me that could I sing and I refused.
B. He asked me if I could sing and I said that I couldn’t.
C. I denied, when he asked me if I could sing.
D. He asked me if I could sing and I said no.

Ans: B. He asked me if I could sing and I said that I couldn’t.


Question 11.

In the question below a sentence have been given in Direct/Indirect speech. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech.
She said to him, “Why don’t you go today?”

A. She said to him that why he don’t go today.
B. She asked him if he was going that day.
C. She asked him why he did not go today.
D. She asked him why he did not go that day.

Ans: D. She asked him why he did not go that day.


Question 12.

In the question below a sentence have been given in Direct/Indirect speech. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech.
She said to her brother, “Don’t be late, we’ll be waiting for you.”

A. She said to her brother not to be late for they would have been waiting for him.
B. She requested her brother not to be late for they would be waiting for him.
C. She requested her brother not to be late for we would be waiting for him.
D. She said to her brother that he should not be late for she would be waiting for him.

Ans: B. She requested her brother not to be late for they would be waiting for him.


Question 13.

In the question below a sentence have been given in Direct/Indirect speech. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech.
I said to my brother, “Let us go to some hill station for a change.”

A. I asked my brother to go to some hill station for a change.
B. I asked my brother if he would go to some hill station for a change.
C. I permitted my brother to go to some hill station for a change.
D. I suggested my brother that we should go to some hill station for a change.

Ans: D. I suggested my brother that we should go to some hill station for a change.


Question 14.

In the question below a sentence have been given in Direct/Indirect speech. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech.
“I don’t know the way. Do you?” he asked.

A. He said that he didn’t know the way and did I know it.
B. He told that he was not knowing the way, but wondered if I knew.
C. He said that he didn’t know the way and asked me if I did.
D. He asked me if I knew the way which he didn’t.

Ans: C. He said that he didn’t know the way and asked me if I did.


Question 15.

In the question below a sentence have been given in Direct/Indirect speech. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech.
He said to her, “May you succeed!”

A. He told her that she might succeed.
B. He prayed to God that she may succeed.
C. He wished her success.
D. He said to her that she might succeed.

Ans: C. He wished her success.


Question 16.

In the question below a sentence have been given in Direct/Indirect speech. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech.
The doctor said to the patient, “How do you feel now? Has the pain gone down?”

A. The doctor asked the patient how he was feeling then and if the pain was down.
B. The doctor asked the patient how he felt then and if the pain had gone down.
C. The doctor asked the patient how he had felt when the pain was gone.
D. The doctor asked the patient how he is feeling now and if the pain has gone down.

Ans: B. The doctor asked the patient how he felt then and if the pain had gone down.


Question 17.

In the question below a sentence have been given in Direct/Indirect speech. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech.
He said to them, “Don’t make a noise.”

A. He told them that don’t make a noise.
B. He told them not to make noise.
C. He told them not to make a noise.
D. He asked them not to make a noise.

Ans: D. He asked them not to make a noise.


Question 18.

In the question below a sentence have been given in Direct/Indirect speech. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech.
The Manager said, “Well, what can I do for you?”

A. The Manager asked what he could do for him.
B. The Manager wondered what he could do for him.
C. The Manager wanted to know what he could do for him.
D. The Manager said that he couldn’t do anything for him.

Ans: C. The Manager wanted to know what he could do for him.


Question 19.

In the question below a sentence have been given in Direct/Indirect speech. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech.
He said, “Will you listen to such a man?”

A. He asked them will you listen to such a man.
B. He asked them are you listening to such a man.
C. He asked them whether they would listen to such a man.
D. He asked them whether they will listen to such a man.

Ans: C. He asked them whether they would listen to such a man.


Question 20.

In the question below a sentence have been given in Direct/Indirect speech. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech.
The porter respectfully assured the lady that he would take care of her baggage while she bought her ticket.

A. The porter said, “I would take care of your baggage while you buy your ticket, Madam.”
B. The porter said, “I will take care of your baggage while you buy your ticket, Madam.”
C. The porter said, “I would take care of your baggage while you bought your ticket, Madam.”
D. The porter said to the lady,”I would take care of your baggage while you bought your ticket.”

Ans: B. The porter said, “I will take care of your baggage while you buy your ticket, Madam.”


MCQ Questions for English Direct and Indirect Speech with Answers


We hope the given English Verbal Ability MCQs Questions for English Direct and Indirect Speech PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to English Direct and Indirect Speech MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you as soon as Possible. MCQs with Answers free PDF Download

Leave a Comment