Direct and Indirect Speech Set – 13 Multiple Choice Questions

Question1.

In the question below a sentence have been given in Direct/Indirect speech. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech.
Baruch said, “I might teach English Literature next semester.”

A. Baruch said that he is going to teach English Literature next semester.
B. Baruch said that he will teach English Literature next semester.
C. Baruch said that he might teach English Literature next semester.
D. Baruch said that he might be teaching English Literature next semester.

Ans: C. Baruch said that he might teach English Literature next semester.


Question 2.

In the question below a sentence have been given in Direct/Indirect speech. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech.
The Professor said, “Have you cleared your last semester papers?”

A. The Professor asked whether I cleared my last semester papers.
B. The Professor asked if I had cleared my previous semester papers.
C. The Professor asked whether I have cleared my last semester papers.
D. The Professor asked if I have cleared my previous semester papers.

Ans: B. The Professor asked if I had cleared my previous semester papers.


Question 3.

In the question below a sentence have been given in Direct/Indirect speech. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech.
The boys respectfully wished their teacher good mornings.

A. “Good morning,” said the boys to their teacher.
B. “Good morning,” said the boys to the teacher.
C. “Good morning,Madam,” said the boys to the teacher.
D. “Good morning,Madam,” said the boys to their teacher.

Ans: D. “Good morning,Madam,” said the boys to their teacher.


Question 4.

In the question below a sentence have been given in Direct/Indirect speech. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech.
The man said, “What I give today I trust that tomorrow I shall be able to earn back.”

A. The man said that what he gave that day he trusted he would be able to return the next day.
B. The man said to give him his trust so that he would be able to earn back the next day.
C. The man asked what to give that day as he trusted that the next day he would earn back.
D. The man said that he trusted he would be able to earn back the next day what he gave that day.

Ans: D. The man said that he trusted he would be able to earn back the next day what he gave that day.


Question 5.

In the question below a sentence have been given in Direct/Indirect speech. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech.
“You are all doing very well,” said Mr. Jones.

A. Mr. Jones said that we are all doing well.
B. Mr. Jones said that they were all doing very well.
C. Mr. Jones said that you are all doing very well.
D. Mr. Jones said that they were all doing well.

Ans: B. Mr. Jones said that they were all doing very well.


Question 6.

In the question below a sentence have been given in Direct/Indirect speech. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech.
“I shall go tomorrow,” he said.

A. He said that he would go the next day.
B. He said that he should go tomorrow.
C. He said that he would go tomorrow.
D. He said that he shall go the next day.

Ans: A. He said that he would go the next day.


Question 7.


In the question below a sentence have been given in Direct/Indirect speech. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech.
“If you want to smoke,you’ll have to go out”, said the conductor.

A. The conductor ordered me to go out and smoke.
B. The conductor said that if i/he wanted to smoke, i/he would have to go out.
C. The conductor told me that smoking is not permitted in the bus.
D. The conductor told me that I will have to go out and smoke.

Ans: B. The conductor said that if i/he wanted to smoke, i/he would have to go out.


Question 8.


In the question below a sentence have been given in Direct/Indirect speech. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech.
The teacher said to me, “What is your name?”

A. The teacher told me what my name was.
B. The teacher asked me what my name was.
C. The teacher asked me what my name is.
D. The teacher asked me what was my name.

Ans: B. The teacher asked me what my name was.


Question 9.

In the question below a sentence have been given in Direct/Indirect speech. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech.
“I finished it several days ago,” said Jack.

A. Jack said that he finished it several days previously.
B. Jack said that he finished it several days earlier.
C. Jack said that he finish it several days ago.
D. Jack said that he had finished it several days earlier.

Ans: D. Jack said that he had finished it several days earlier.


Question 10.


In the question below a sentence have been given in Direct/Indirect speech. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech.
“Call the witness”, said the magistrate.

A. The magistrate requested to call the witness.
B. The magistrate begged for calling the witness.
C. The magistrate ordered to call the witness.
D. The magistrate prayed to call the witness.

Ans: C. The magistrate ordered to call the witness.


Question 11.

In the question below a sentence have been given in Direct/Indirect speech. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech.
He said, “I have done my job.”

A. He said that he had been doing his job.
B. He said that he had done his job.
C. He said that he have done his job.
D. He said that he has done his job.

Ans: B. He said that he had done his job.


Question 12.

In the question below a sentence have been given in Direct/Indirect speech. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech.
She said, “I am sorry, I am not able to submit those papers”.

A. She said she was sorry, she is not able to submit those papers.
B. She said that she was sorry and she will not be able to submit those papers.
C. She apologized for not being able to submit those papers.
D. She exclaimed with sorrow that she was sorry and she will not be able to submit those papers.

Ans: C. She apologized for not being able to submit those papers.


Question 14.

In the question below a sentence have been given in Direct/Indirect speech. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech.
“Call the first witness,” said the judge.

A. The judge ordered that the first witness be called.
B. The judge asked them to call the first witness.
C. The judge requested them to call the first witness.
D. The judge said to them to call the first witness.

Ans: B. The judge asked them to call the first witness.


Question 15.

In the question below a sentence have been given in Direct/Indirect speech. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech.
Walter said, “I cannot do it now.”

A. Walter says that he cannot do it now.
B. Walter says that he cannot do it then.
C. Walter said that he could not do it then.
D. Walter said that he could not do it now.

Ans: C. Walter said that he could not do it then.


Question 16.

In the question below a sentence have been given in Direct/Indirect speech. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech.
“Be careful; the steps are very slippery”, I warned him.

A. I warned him to be careful as the steps were very slippery.
B. I warned him to be careful as the steps are very slippery.
C. I warned him to be careful and steps were very slippery.
D. I told him to be careful and the steps are very slippery.

Ans: A. I warned him to be careful as the steps were very slippery.


Question 17.

In the question below a sentence have been given in Direct/Indirect speech. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech.
Sanda said that she used to know a lot of people in Delhi but I had few friends in Kolkata.

A. Sanda said, “I had known a lot of people in Delhi but I had few friends in Kolkata.”
B. Sanda said, “I have known a lot of people in Delhi but I had few friends in Kolkata.”
C. Sanda said, “I used to know a lot of people in Delhi but I have fewer friends in Kolkata.”
D. Sanda said, “I had got to know a lot of people in Delhi but I had few friends in Kolkata.”

Ans: C. Sanda said, “I used to know a lot of people in Delhi but I have fewer friends in Kolkata.”


Question 18.

In the question below a sentence have been given in Direct/Indirect speech. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech.
Kannan said to Subha, “I’ll return the book after I have read it.”

A. Kannan told Subha that he will return the book after he has read it.
B. Kannan told Subha that he would return the book after he has read it.
C. Kannan told Subha that he will return the book after he read it.
D. Kannan told Subha that he would return the book after he had read it.

Ans: D. Kannan told Subha that he would return the book after he had read it.


Question 19.

In the question below a sentence have been given in Direct/Indirect speech. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech.
The ox asked the dog not to sit there.

A. The ox said to the dog, “Not to sit here.”
B. The ox said to the dog,”Do not sit here.”
C. The ox said to the dog, “Does not sit here.”
D. The ox said to the dog,”Did not sit here.”

Ans: B. The ox said to the dog,”Do not sit here.”


Question 20.

In the question below a sentence have been given in Direct/Indirect speech. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech.
The student said,”I am doing my homework.”

A. The student said that she was doing her homework.
B. The student said that she has been doing her homework.
C. The student said that she is doing her homework.
D. The student said that she did her homework.

Ans: A. The student said that she was doing her homework.


MCQ Questions for English Direct and Indirect Speech with Answers


We hope the given English Verbal Ability MCQs Questions for English Direct and Indirect Speech PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to English Direct and Indirect Speech MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you as soon as Possible. MCQs with Answers free PDF Download

Leave a Comment