Direct and Indirect Speech Set – 12 Multiple Choice Questions

Question 1.

In the question below a sentence have been given in Direct/Indirect speech. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech.
You said to me, “She is my sister”.

A. You said to me that she was my sister.
B. You told me that she was your sister.
C. You said to me that I was her sister.
D. You said to me that she is my sister.

Answer: B. You told me that she was your sister.


Question 2.

In the question below a sentence have been given in Direct/Indirect speech. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech.
Mr Robinson asked his son what he wanted to be when he grew up.

A. “My son,” said Mr Robinson,”what will you be when you grow up?”
B. “My son,” said Mr Robinson, “what do you want to be when you grow up?”
C. Mr Robinson said, “My son, what did you want to be when you grew up?”
D. Mr Robinson said,”My son,what would you be when you grow up?”

Answer: B. “My son,” said Mr Robinson, “what do you want to be when you grow up?”


Question 3.

In the question below a sentence have been given in Direct/Indirect speech. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech.
The Police Chief warned that more accidents would occur if people continued to disregard traffic rules.

A. The Police Chief said, “More accidents will occur if people continue to disregard traffic rules.”
B. The Police Chief said, “More accidents would occur if people continue to disregard traffic rules.”
C. The Police Chief said, “Beware! More accident will occur if people continue to disregard traffic rules.”
D. The Police chief said, “Beware! More accidents will occur if people continued to disregard traffic rules.”

Answer: C. The Police Chief said, “Beware! More accident will occur if people continue to disregard traffic rules.”


Question 4.

In the question below a sentence have been given in Direct/Indirect speech. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech.
“You did not return your book yesterday,” said the librarian.

A. The librarian said that he had not returned his book the previous day.
B. The librarian said the book not been returned the previous day.
C. The librarian said that you had not returned you book yesterday.
D. The librarian said that he had not returned his book yesterday.

Answer: A. The librarian said that he had not returned his book the previous day.


Question 5.

In the question below a sentence have been given in Direct/Indirect speech. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech.
Kala said to Radha, “who were you speaking to over the phone?”

A. Kala asked Radha who she had been speaking to over the phone.
B. Kala asked Radha who she has been speaking to over the phone.
C. Kala asked Radha that who she was speaking to over the phone.
D. Kala asked Radha that who she had been speaking to over the phone.

Answer: A. Kala asked Radha who she had been speaking to over the phone.


Question 6.

In the question below a sentence have been given in Direct/Indirect speech. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech.
“Give yourself fifteen minutes and walk gently,” Uncle Podger always said.

A. Uncle Podger always advised me to give myself fifteen minutes and walk gently.
B. Uncle Podger always ordered me to take fifteen minutes and walk gently.
C. Uncle Podger always requested me to take fifteen minutes and walk gently.
D. Uncle Podger always asked me to take fifteen minutes and walk gently.

Answer: A. Uncle Podger always advised me to give myself fifteen minutes and walk gently.


Question 7.

In the question below a sentence have been given in Direct/Indirect speech. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech.
“I will put this key here,” said the caretaker.

A. The caretaker says that he would put the key there.
B.The caretaker said that he would put the key there.
C. The caretaker says that he would put the key here.
D. The caretaker said that he will put the key there.

Answer: B.The caretaker said that he would put the key there.


Question 8.

In the question below a sentence have been given in Direct/Indirect speech. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech.
Tanishq asked whether anyone had seen her pet.

A. Tanishq asked, “Did you see my pet?”
B. Tanishq asked, “Is the pet here?”
C. Tanishq asked, “Has anyone seen my pet?”
D. Tanishq, “Have you see any pet?”

Answer: C. Tanishq asked, “Has anyone seen my pet?”


Question 9.

In the question below a sentence have been given in Direct/Indirect speech. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech.
My mother said to me, “Wish you a happy and prosperous life!”

A. My mother wished me a happy and prosperous life.
B. My mother told me that I should lead a happy and prosperous life.
C. My mother wished that I enjoy a happy and prosperous life.
D. My mother wished that I should be living a happy and prosperous life.

Answer: A. My mother wished me a happy and prosperous life.


Question 10.

In the question below a sentence have been given in Direct/Indirect speech. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech.
Mohan says that the teacher is not at home.

A. Mohan said, “Teacher is not at home.”
B. Mohan says, “Teacher is not at home.”
C. Mohan says,”Teacher was not at home.”
D. Mohan said, “Teacher was not at home.”

Answer: B. Mohan says, “Teacher is not at home.”


Question 11.

In the question below a sentence have been given in Direct/Indirect speech. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech.
Thomas said that he would meet Andy the following Monday and asked if 1 O’clock suited him.

A. Thomas said to Andy, “I will meet you the next Monday. Will 1 O’clock suit you?”
B. Thomas said to Andy, “Andy, I am going to meet you the following Monday. Does 1 O’clock suit you?”
C. Thomas said to Andy,”Andy,I will have to meet you the following Monday. Is 1 O’clock suiting you?”
D. Thomas said to Andy, “Andy, I would meet you the following Monday. Will 1 O’clock suit you?”

Answer: A. Thomas said to Andy, “I will meet you the next Monday. Will 1 O’clock suit you?”


Question 12.

In the question below a sentence have been given in Direct/Indirect speech. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech.
The king said to his men, “Do not be afraid of the enemy. Face them bravely.”

A. The king ordered his men to not be afraid of the enemy and that they had to be faced bravely.
B. The king asked his men to not be afraid of the enemy but they should be faced bravely.
C. The king advised his men not to be afraid of the enemy but to face them bravely.
D. The king told his men not to be afraid of the enemy and they had faced them bravely.

Answer: C. The king advised his men not to be afraid of the enemy but to face them bravely.


Question 13.

In the question below a sentence have been given in Direct/Indirect speech. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech.
The project manager asked Vivek, “How much time will you take to finish this project?”

A. The project manager asked Vivek how much time would he take to finish that project.
B. The project manager enquired of Vivek how much time he would take to finish that project.
C. The project manager enquired of Vivek how much time he will be taking to finish that project.
D. The project manager asked Vivek how much time he would take to finish this project.

Answer: B. The project manager enquired of Vivek how much time he would take to finish that project.


Question 14.

In the question below a sentence have been given in Direct/Indirect speech. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech.
She said to me, “It has been raining heavily and you cannot go”.

A.She told me that it had been raining heavily and I could not go.
B.She told me that it was raining heavily and I could not go.
C.She told me that it has been raining heavily and I could not go.
D. She told me that it is raining heavily and I could not go.

Answer: A.She told me that it had been raining heavily and I could not go.


Question 15.

In the question below a sentence have been given in Direct/Indirect speech. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech.
Sitara asked me, “Have you taken your laptop?”

A. Sitara asked me in had taken the laptop.
B. Sitara asked me if we had taken the laptop.
C. Sitara asked me whether I had taken my laptop.
D. Sitara asked me if suppose I have taken my laptop.

Answer: C. Sitara asked me whether I had taken my laptop.


Question 16.

In the question below a sentence have been given in Direct/Indirect speech. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech.
You said to me, “Why are you talking so much?”

A. You asked me why he was talking so much.
B. You asked me why I was talking so much.
C. You asked me why was I talking so much.
D. You asked me why I had been talking so much.

Answer: B. You asked me why I was talking so much.


Question 17.

In the question below a sentence have been given in Direct/Indirect speech. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech.
The convict said, “Let me speak freely please.”

A. The convict suggested that he must be allowed to speak freely.
B. The convict requested that he must be allowed to speak freely.
C. The convict requested that he be allowed to speak freely.
D. The convict proposed that he might be allowed to speak freely.

Answer: C. The convict requested that he be allowed to speak freely.


Question 18.

In the question below a sentence have been given in Direct/Indirect speech. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech.
“I’m tired,” he says every evening.

A. Every day in the evening he is getting tired.
B. Every evening he says (that) he is tired.
C. He is getting tired every evening.
D. Every evening he says that he was getting tired.

Answer: B. Every evening he says (that) he is tired.


Question 19.

In the question below a sentence have been given in Direct/Indirect speech. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech.
He said to his son, “Do not smoke.”

A. He advised his son do not smoke.
B. He advised his son to not smoke.
C. He advised his son not to smoke.
D. He advised his son that he should not smoke.

Answer: C. He advised his son not to smoke.


Question 20.

In the question below a sentence have been given in Direct/Indirect speech. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech.
The beggar said, “Poverty is a great curse.”

A. The beggar said poverty has a great curse.
B. The beggar said that poverty is a great curse.
C. The beggar said that poverty was a great curse.
D. The beggar said that poverty had been a great curse.

Answer: B. The beggar said that poverty is a great curse.


MCQ Questions for English Direct and Indirect Speech with Answers


We hope the given English Verbal Ability MCQs Questions for English Direct and Indirect Speech PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to English Direct and Indirect Speech MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you as soon as Possible. MCQs with Answers free PDF Download

Leave a Comment