Direct and Indirect Speech Set – 11 Multiple Choice Questions

Question 1.

In the question below a sentence have been given in Direct/Indirect speech. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech.
The teacher asked me why I had been absent the day before.

A. The teacher asked me, “Why were you absent yesterday?”
B. The teacher asked me, “Why are you absent yesterday?”
C. The teacher asked me, “Why are you absent the day before?”
D. The teacher asked me, “Were you absent the day before?”

Ans: A. The teacher asked me, “Why were you absent yesterday?”


Question 2.

In the question below a sentence have been given in Direct/Indirect speech. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech.
I said to the boy, “Will you step with me into the garden?”

A. I asked the boy if he would step with me into the garden.
B. I said to the boy if he would step with me in the garden.
C. I said to the boy if he would like to step with me in the garden.
D. I requested the boy to step with me in the garden.

Ans: A. I asked the boy if he would step with me into the garden.


Question 3.

In the question below a sentence have been given in Direct/Indirect speech. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech.
He bade his love goodbye.

A. He said, “Goodbye”.
B. He exclaimed, “Goodbye, love”.
C. He said, “Goodbye, my love”.
D. He wished his love, “Goodbye”.

Ans: C. He said, “Goodbye, my love”.


Question 4.

In the question below a sentence have been given in Direct/Indirect speech. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech.
Ramesh informed his friend that he could make use of his car while he was away.

A. Ramesh said to his friend, “You will make use of my car while I was away”.
B. Ramesh said to his friend, “Use my car while I go away”.
C. Ramesh said to his friend, “you can make use of my car while I am away”.
D. Ramesh asked his friend, “Will you make use of my car while I am away?”

Ans: C. Ramesh said to his friend, “you can make use of my car while I am away”.


Question 5.

In the question below a sentence have been given in Direct/Indirect speech. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech.
He said to us, “What did he have last night?”

A. He inquired of us what had he have last night.
B. He asked us what he had had the previous night.
C. He asked us that what did he have the previous night.
D. He asked us what had he had the last night.

Ans: B. He asked us what he had had the previous night.


Question 6.

In the question below a sentence have been given in Direct/Indirect speech. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech.
“I would have been surprised if you had passed examination,” said the former master.

A. The former master said that it would have surprised him if I had passed.
B. The former master said that he should be surprised if I had passed.
C. The former master said that he would have been surprised if I had passed the examination.
D. The former master was surprised if I passed the examination.

Ans: C. The former master said that he would have been surprised if I had passed the examination.


Question 7.

In the question below a sentence have been given in Direct/Indirect speech. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech.
Vinay told me that he had been writing a letter the day before.

A. Vinay said, “I will write a letter today.”
B. Vinay said, “I will write a letter tomorrow.”
C. Vinay said, “I was writing a letter yesterday.”
D. Vinay said, “I had been writing a letter yesterday. “

Ans: C. Vinay said, “I was writing a letter yesterday.”


Question 8.

In the question below a sentence have been given in Direct/Indirect speech. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech.
Martha said, “I am going to Mexico next year.”

A. Martha said that she had been going to Mexico next year.
B. Martha said that she was going to Mexico next year.
C. Martha said that she had gone to Mexico next year.
D. Martha said that she will be going to Mexico next year.

Ans: B. Martha said that she was going to Mexico next year.


Question 9.

In the question below a sentence have been given in Direct/Indirect speech. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech.
The girl said, “How happy I am!”

A. The girl exclaimed that she is very happy.
B. The girl said that she is very happy.
C. The girl exclaimed that she was very happy.
D. The girl said how happy she was.

Ans: C. The girl exclaimed that she was very happy.


Question 10.

In the question below a sentence have been given in Direct/Indirect speech. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech.
“Who’s the conductor of this bus?” he said, and paused for a reply.

A. He said who the conductor of that bus was and paused for a reply.
B. He asked who was the conductor of that bus and paused for a reply.
C. He asked whether who the conductor of that bus was and paused for a reply.
D. He asked who the conductor of that bus was and paused for a reply.

Ans: B. He asked who was the conductor of that bus and paused for a reply.


Question 11.

In the question below a sentence have been given in Direct/Indirect speech. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech.
I asked him, “Will you go to Agra tomorrow?”

A. I asked him whether I would go to Agra the next day.
B. I asked him whether he would go to Agra the next day.
C. I asked him whether you would go to Agra the next day.
D. I asked him whether he will go to Agra the next day.

Ans: B. I asked him whether he would go to Agra the next day.


Question 12.

In the question below a sentence have been given in Direct/Indirect speech. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech.
Janet exclaimed that she had lost all her belongings at the airport that morning.

A. Janet said, “I had to lose all my belongings at the airport this morning.”
B. Janet said, “I lost all my belongings at the airport that morning.”
C. Janet said, “I had lost all my belongings at the airport that morning.”
D. Janet said, “I lost all my belongings at the airport this morning.”

Ans: D. Janet said, “I lost all my belongings at the airport this morning.”


Question 13.

In the question below a sentence have been given in Direct/Indirect speech. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech.
“We’ll go for an outing tomorrow,” said Laila’s father, “so you had better complete your homework this evening.”

A. Laila’s father told her to complete her homework that evening as they would be going for an outing the next day.
B. Laila’s father told her to complete her homework this evening as they would be going for an outing the next day.
C. Laila’s father tells her to complete her homework this evening as they would be going for an outing the next day.
D. Laila’s father had told her to complete her homework that evening as they would be going for an outing the next day.

Ans: A. Laila’s father told her to complete her homework that evening as they would be going for an outing the next day.


Question 14.

In the question below a sentence have been given in Direct/Indirect speech. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech.
You said to me, “I am going to America”.

A. You told me that I was going to to America.
B. You said me that you were going to America.
C. You told me that you were going to America.
D. You told me I was going to America.

Ans: C. You told me that you were going to America.


Question 15.

In the question below a sentence have been given in Direct/Indirect speech. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech.
He said to me, “You need not worry.”

A. He said to me that he need not worry.
B. He told me that I shall need not worry.
C. He said to me that you need not worry.
D. He assured me that I need not worry.

Ans: D. He assured me that I need not worry.


Question 16.

In the question below a sentence have been given in Direct/Indirect speech. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech.
She asked, “Is the secretary coming to the meeting?”

A. She asked that the secretary was corning to the meeting.
B. She asked that if the secretary was coming to the meeting.
C. She asked if the secretary is coming to the meeting.
D. She asked if the secretary was corning to the meeting.

Ans: D. She asked if the secretary was corning to the meeting.


Question 17.

In the question below a sentence have been given in Direct/Indirect speech. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech.
She wanted to know whether butterflies drank water.

A. She wanted to know “Do butterflies drink water?”
B. She asked, “Do butterflies drink water?”
C. She asked, “Did butterflies drank water?”
D. “Does butterflies drinks water?”, she asked.

Ans: B. She asked, “Do butterflies drink water?”


Question 18.

In the question below a sentence have been given in Direct/Indirect speech. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech.
I asked him where he would stay.

A. I said to him, “Where you will stay?”
B. I asked him, “Where will you stay?”
C. I said to him, “Where I will stay?”
D. I said to him, “Where will I stay?”

Ans: B. I asked him, “Where will you stay?”


Question 19.

In the question below a sentence have been given in Direct/Indirect speech. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech.
“I came home last night”, said he.

A. He told that he had come home last night.
B. He said that he came home last night.
C. He said that he had come home the previous night.
D. He says that he came home the previous night.

Ans: C. He said that he had come home the previous night.


Question 20.

In the question below a sentence have been given in Direct/Indirect speech. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech.
My brother said that honesty is the best policy.

A. My brother said that, “Honesty is the best policy.”
B. My brother told me, “Honesty is the best policy.”
C. My brother said, “Honesty was the best policy.”
D. My brother said, “Honesty is the best policy.”

Ans: D. My brother said, “Honesty is the best policy.”


MCQ Questions for English Direct and Indirect Speech with Answers


We hope the given English Verbal Ability MCQs Questions for English Direct and Indirect Speech PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to English Direct and Indirect Speech MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you as soon as Possible. MCQs with Answers free PDF Download

Leave a Comment