Direct and Indirect Speech Set -10 Multiple Choice

Question 1.

In the question below a sentence have been given in Direct/Indirect speech. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech.
He said, “I have passed the examination.”

A. He said that he had passed the examination.
B. He announced that he has passed the examination.
C. He said that he had to pass the examination.
D. He said that he has passed the examination.

Ans: A. He said that he had passed the examination.


Question2.

In the question below a sentence have been given in Direct/Indirect speech. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech.
Sachin said, “My grandfather recites the Geeta every morning.”

A. Sachin told that his grandfather has cited the Geeta every morning.
B. Sachin told that his grandfather recited the Geeta every morning.
C. Sachin said that his grandfather recites the Geeta every morning.
D. Sachin said that his grandfather recited the Geeta every morning.

Ans: D. Sachin said that his grandfather recited the Geeta every morning.


Question 3.

In the question below a sentence have been given in Direct/Indirect speech. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech.
The teacher asked the student when he would submit his assignment.

A. The teacher said to the student, “When will you submit your assignment?”
B. The teacher asked the student, “When will you submit his assignment?”
C. The teacher asked the student, “When would you submit his assignment?”
D. The teacher asked the student, “When would he submit his assignment?”

Ans: A. The teacher said to the student, “When will you submit your assignment?”


Question 4.

In the question below a sentence have been given in Direct/Indirect speech. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech.
“Is that so?” the Sahib said cheerfully.”Well, I like village folk.”

A. The Sahib cheerfully asked if it was such and said he likes village folk.
B. The Sahib asked cheerfully whether that was so, adding that he liked village folk.
C. The Sahib told with cheer that it was so and asked if he liked village folk.
D. The Sahib was asking cheerfully if it was so and added that he liked village folk.

Ans: B. The Sahib asked cheerfully whether that was so, adding that he liked village folk.


Question 5.

In the question below a sentence have been given in Direct/Indirect speech. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech.
The doctor says, “It is better you undergo a surgery next week.”

A. The doctor advised me to undergo a surgery the following week.
B. The doctor says that it is better I undergo a surgery the following week.
C. The doctor says that it was better I under went a surgery the coming week.
D. The doctor advises that it is better I under went a surgery the following week.

Ans: B. The doctor says that it is better I undergo a surgery the following week.


Question 6.

In the question below a sentence have been given in Direct/Indirect speech. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech.
The teacher said, “Rajiv, come to my desk with your exercise book now.”

A. The teacher ordered Rajiv to come to her desk with his exercise book now
B. The teacher ordered Rajiv to come to her desk with his exercise book then.
C. The teacher ordered Rajiv to go to her desk with his exercise book now.
D. The teacher said to Rajiv come to her desk with his exercise book then.

Ans: B. The teacher ordered Rajiv to come to her desk with his exercise book then.


Question 7.

In the question below a sentence have been given in Direct/Indirect speech. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech.
I said to the worker, “How do you like your job ?”

A. I told the worker how he liked his job.
B. I asked the worker how you like your job.
C. I asked the worker how he liked his job.
D. I asked the worker how you liked his job.

Ans: C. I asked the worker how he liked his job.


Question 8.

In the question below a sentence have been given in Direct/Indirect speech. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech.
The student said, “Let me come in.”

A. The student told that let he be allowed to come in.
B. The student said that if he is allowed to come in.
C. The student requested to let him come in.
D. The student requested that he might be allowed to come in.

Ans: D. The student requested that he might be allowed to come in.


Question 9.

In the question below a sentence have been given in Direct/Indirect speech. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech.
The traveller said, “What a beautiful sight!”

A. The traveller exclaimed that it was an beautiful sight.
B. The traveller exclaimed that it was a beautiful sight.
C. The traveller said that it was beautiful.
D. The traveller remarked the beautiful sight.

Ans: B. The traveller exclaimed that it was a beautiful sight.


Question 10.

In the question below a sentence have been given in Direct/Indirect speech. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech.
“What’s that noise? It sounds like an aeroplane,” said Ravi.

A. Ravi asked what the noise was, adding that it sounded like an aeroplane.
B. Ravi demanded to know what the noise was, saying that it sounded like an aeroplane.
C. Ravi asked what the noise could have been saying that it sounded like an aeroplane.
D. Ravi wondered about the noise thinking that it sounded like an aeroplane.

Ans: A. Ravi asked what the noise was, adding that it sounded like an aeroplane.


Question 11.

In the question below a sentence have been given in Direct/Indirect speech. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech.
Suma said to him, “Am I to wait for you forever?”

A. Suma asked him if she were to wait for him forever.
B. Suma said to him if she can wait for him forever.
C. Suma asked him if she was to wait for him forever.
D. Suma asked him if she had to wait for him forever.

Ans: C. Suma asked him if she was to wait for him forever.


Question 12.

In the question below a sentence have been given in Direct/Indirect speech. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech.
“Jack fell as he’d have wished,” the mother said.”

A. The mother said that Jack had fallen as he would have wished.
B. The mother said that Jack fell as he had wished.
C. The mother said that Jack has fallen as he has wished.
D. The mother said that Jack had been fallen as he would have been wished.

Ans: A. The mother said that Jack had fallen as he would have wished.


Question 13.

In the question below a sentence have been given in Direct/Indirect speech. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech.
He said that I needn’t wait there.

A. He said, “You needn’t wait here.”
B. He said, “I needn’t wait there.”
C. He said, “You needn’t wait there.”
D. He said, “I needn’t wait her.”

Ans: A. He said, “You needn’t wait here.”


Question 14.

In the question below a sentence have been given in Direct/Indirect speech. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech.
“Tomorrow gives me no time !”said Amanda.

A. Amanda exclaimed that tomorrow gives her no time.
B. Amanda said that tomorrow gave her no time at all.
C. Amanda exclaimed that tomorrow had given her no time.
D. Amanda exclaimed that the following day gave her no time.

Ans: D. Amanda exclaimed that the following day gave her no time.


Question 15.

In the question below a sentence have been given in Direct/Indirect speech. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech.
Mr. Gupta said to his son, “Do not take up any responsibility unless you are confident you can do it.”

A. Mr. Gupta advised his son not to take up any responsibility unless he is confident of doing it.
B. Mr. Gupta advised his son against taking up responsibility without completing it.
C. Mr. Gupta advised his son to take up the responsibility of completing the task.
D. Mr. Gupta advised his son not to take up any responsibility unless he was confident that he could do it.

Ans: D. Mr. Gupta advised his son not to take up any responsibility unless he was confident that he could do it.


Question 16.

In the question below a sentence have been given in Direct/Indirect speech. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech.
The Principal asked me whether I had informed the Chief Guest the revised schedule the day before.

A. The Principal said to me, “Did I inform the Chief Guest the revised schedule the day before?”
B. The Principal said to me, “Have I informed the Chief Guest the revised schedule the day before?”
C. The Principal said to me, “Have you informed the Chief Guest the revised schedule yesterday?”
D. The Principal said to me,”Did you inform the Chief Guest the revised schedule yesterday?”

Ans: D. The Principal said to me,”Did you inform the Chief Guest the revised schedule yesterday?”


Question 17.

In the question below a sentence have been given in Direct/Indirect speech. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech.
The policeman said to the violent crowd,”Stop all this or you will be arrested.”

A. The policeman said to the violent crowd to stop all this or be arrested.
B. The policeman said to the violent crowd that they should stop or else be arrested.
C. The policeman advised the violent crowd to stop or else be arrested.
D. The policeman ordered the violent crowd to stop all that or they would be arrested.

Ans: D. The policeman ordered the violent crowd to stop all that or they would be arrested.


Question 18.

In the question below a sentence have been given in Direct/Indirect speech. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech.
Naren said, “Why are you still waiting here, Binod?”

A. Naren asked Binod why he was still waiting there.
B. Naren asked Binod that why he was still waiting there.
C. Naren asked Binod why he is still waiting there.
D. Naren asked Binod that why you were still waiting there.

Ans: A. Naren asked Binod why he was still waiting there.


Question 19.

In the question below a sentence have been given in Direct/Indirect speech. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech.
He told me that I was very happy.

A. He said to me, “How happy you are !”
B. He said to me, “How you are happy !”
C. He said to me, “I am very happy!”
D. He said to me, “How I am happy!”

Ans: A. He said to me, “How happy you are !”


Question 20.

In the question below a sentence have been given in Direct/Indirect speech. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Indirect/Direct speech.
The Principal asked me whether I had informed the Chief Guest the revised schedule the day before.

A. The Principal said to me, “Did I inform the Chief Guest the revised schedule the day before?”
B. The Principal said to me, “Have I informed the Chief Guest the revised schedule the day before?”
C. The Principal said to me, “Have you informed the Chief Guest the revised schedule yesterday?”
D. The Principal said to me,”Did you inform the Chief Guest the revised schedule yesterday?”

Ans: D. The Principal said to me,”Did you inform the Chief Guest the revised schedule yesterday?”


MCQ Questions for English Direct and Indirect Speech with Answers


We hope the given English Verbal Ability MCQs Questions for English Direct and Indirect Speech PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to English Direct and Indirect Speech MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you as soon as Possible. MCQs with Answers free PDF Download

Leave a Comment