Digital Computer Fundamentals Objective Questions and Answers – Set 12

Are you guys looking for computer science MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per computer science new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of computer science. Each question has four options followed by the right answer. These computer science MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. The equipment with which the computer talks to its users is called a

(A) Word processor
(B) Peripheral
(C) Software
(D) Diskette

Answer: (B) Peripheral


Q2. Which of the following languages is more suited to a structured program?

(A) PL/1
(B) FORTRAN
(C) BASIC
(D) PASCAL

Answer: (D) PASCAL


Q3. Conversion of a hexadecimal number 3D16 to binary number is

(A) 1111012
(B) 1100112
(C) 110001102
(D) 1100012

Answer: (A) 1111012


Q4. A computer has a 1024K memory. What does the letter K stand for

(A) Kilometre
(B) Thousand
(C) 1024
(D) MB

Answer: (C) 1024


Q5. Which of the following is responsible for coordinating various operations using timing signals?

(A) Arithmetic-logic Unit
(B) Control unit
(C) Memory unit
(D) Input/output unit

Answer: (B) Control unit


Q6. A common boundary between two systems is called

(A) Interdiction
(B) Interface
(C) Surface
(D) None of the above

Answer: (B) Interface


Q7. The ALU and control unit of most of the microcomputers are combined and manufactured on a single silicon chip. What is it called?

(A) Monochip
(B) Microprocessor
(C) ALU
(D) Control Unit

Answer: (B) Microprocessor


Q8. Point out the odd item amongst the following

(A) Computer mouse
(B) Touchpad
(C) Light pen
(D) Printer

Answer: (D) Printer


Q9. To produce high-quality graphics (hardcopy) in color, you would want to use a/an

(A) RGB monitor
(B) Plotter
(C) Ink-jet printer
(D) Laser printer

Answer: (B) Plotter


Q10. When was punched-card equipment used for the first time to process the British census?

(A) 1910
(B) 1907
(C) 1911
(D) None of the above

Answer: (C) 1911


Q11. What is the name given to the specialized storage element in the processor unit of a computer which is used as a “scratch pad” during processing operations?

(A) Storage register
(B) Primary memory
(C) Cache memory
(D) Accumulator

Answer: (C) Cache memory


Q12. What does that acronym EGA stand for?

(A) Enhanced Graphics Array
(B) Extended Graphics Array
(C) Monochrome Graphics Adapter
(D) Enhanced Graphics Adapter

Answer: (A) Enhanced Graphics Array


Q13. The least expensive OCR units can read

(A) Hand printed numbers
(B) Machine printed numbers
(C) Marks
(D) Handwriting

Answer: (C) Marks


Q14. A computer assisted method for the recording and analyzing of existing or hypothetical systems is

(A) Data transmission
(B) Data flow
(C) Data capture
(D) Data processing

Answer: (B) Data flow


Q15. An output device that converts data from a binary format in main storage to coded hole patterns punched into a paper tape is

(A) Paper tape punch
(B) Punched paper tape
(C) Magnetic disk
(D) Magnetic tape

Answer: (A) Paper tape punch


Computer Fundamentals MCQ – All Set

Computer Fundamentals Basic Questions and Answers – Set 01
Computer Fundamentals Questions Answers pdf – Set 02
Computer Fundamentals Multiple Choice Questions and Answers – Set 04
Computer Fundamentals Questions and Answers Doc – Set 05
Computer Fundamentals Questions and Answers for Interview – Set 06
Computer Fundamentals Questions and Answers for Bank Exams – Set 07
Basic Computer Fundamentals Questions and Answers pdf – Set 08
Basic Computer Fundamentals Questions and Answers pdf – Set 09
Computer Fundamentals Questions and Answers Multiple Choice doc – Set 10
Computer Fundamentals mcq Questions and Answers pdf Download – Set 11
Digital Computer Fundamentals Objective Questions and Answers – Set 12
Computer Fundamentals Questions and Answers pdf in English – Set 13
Computer Hardware Fundamentals Questions and Answers – Set 14
Computer Fundamentals Questions and Answers MCQ – Set 15
Computer Fundamentals Questions and Answers Multiple – Set 16
Computer Fundamentals One Word Questions and Answers – Set 17
Computer Fundamentals MCQ Questions Answers pdf – Set 18
Computer Science Fundamentals Questions and Answers pdf – Set 19
Computer Fundamentals Quiz Questions Answers – Set 20
Computer Fundamentals Short Questions and Answers – Set 21
Computer Fundamentals Short Questions and Answers pdf – Set 22
Computer Fundamentals Test Questions Answers – Set 23
Computer Fundamentals Test Questions Answers – Set 24
Top Asked Computer Fundamentals Questions and Answers – Set 25
Computer Fundamentals Objective Type Questions and Answers pdf – Set 26
Computer Fundamentals Viva Questions and Answers – Set 27
Computer Fundamentals Questions with Answers pdf – Set 28
Computer Fundamentals MCQ Questions with Answers – Set 29
Computer Fundamentals Multiple Choice Questions with Answers – Set 30
Objective Questions of Computer Fundamentals with Answers pdf – Set 31
Computer Fundamentals Questions pdf – Set 32
Computer Fundamentals MCQ Questions and Answers pdf Download – Set 33
Computer Fundamentals mcq Online Test – Set 34
computer fundamentals mcq online test set 34 pdf
Computer Fundamentals mcq Questions and Answers – Set 36
Computer Fundamentals mcq with Answers – Set 37
Computer Fundamentals mcq Questions and Answers doc – Set 38
Computer Fundamentals mcq Questions with Answers – Set 39
Digital Computer Fundamentals mcq – Set 40
Computer Fundamentals mcq for Placement – Set 41
Computer Fundamentals mcq pdf Free Download – Set 42
MCQ Fundamentals of Computer Science – Set 43
Computer Fundamentals Objective Questions mcq with Solutions – Set 44
MCQ Fundamentals of Computer and Information Technology – Set 45
Computer Fundamentals Objective Questions mcq with Solutions pdf – Set 46
MCQ on Computer Fundamentals with Answers – Set 47
MCQ on Computer Fundamentals pdf – Set 48
Computer Fundamentals Practice mcq Question and Answer – Set 49
Computer Fundamentals mcq Question Paper – Set 50
Computer Fundamentals Solved mcqs pdf – Set 51
Computer Fundamentals mcq Questions Answers pdf – Set 52
Computer Fundamentals mcqs with Answers pdf – Set 53
Computer Fundamentals mcq Questions pdf – Set 54
Computer Fundamentals mcqs pdf – Set 55
Computer Fundamentals mcq Online – Set 56
Computer Fundamentals mcq Test – Set 57
Computer Fundamentals mcq with Answers pdf – Set 58
Windows and Computer Fundamentals mcq – Set 59
Computer Fundamentals Objective Questions and Answers Set – 60

We hope the given computer science Engineering on Computer Fundamentals MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Computer Fundamentals. If you have any queries related to computer science Engineering on Computer Fundamentals MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment