Design of Steel Structures Objective Questions – Set 02

Are you guys looking for Civil Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Civil Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Civil Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Civil Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. Rivets connecting flange angles to cover plates in a plate girder are subjected to

(A) Horizontal shear only
(B) Vertical load only
(C) Both (A) and (B)
(D) None of the above

Answer: (A) Horizontal shear only


Q2. The risk coefficient k, depends on

(A) Mean probable design life of structures
(B) Basic wind speed
(C) Both (A) and (B)
(D) None of the above

Answer: (C) Both (A) and (B)


Q3. The allowable shear stress in the web of mild steel beams decreases with

(A) Decrease in h/t ratio
(B) Increase in h/t ratio
(C) Decrease in thickness
(D) Increase in height
Where ‘h’ is height and ‘t’ is thickness

Answer: (B) Increase in h/t ratio


Q4. The effective length of a fillet weld should not be less than

(A) Two times the weld size
(B) Four times the weld size
(C) Six times the weld size
(D) Weld size

Answer: (B) Four times the weld size


Q5. For eccentrically loaded columns, the bending factor is

(A) Cross-sectional area of column/Radius of gyration
(B) Radius of gyration/Cross-sectional area of column
(C) Cross-sectional area of column/Section modulus of the section
(D) Section modulus of the section/Cross-sectional area of column

Answer: (C) Cross-sectional area of column/Section modulus of the section


Q6. On eccentrically loaded columns, the equivalent axial load may be obtained by

(A) Adding the axial load, eccentric load, the product of the bending moment due to eccentric load and the appropriate bending factor
(B) Adding the axial load and eccentric load and subtracting the product of bending moment and appropriate bending factor
(C) Dividing the sum of axial load and eccentric load by the product of the bending moment and appropriate bending factor
(D) None of these

Answer: (A) Adding the axial load, eccentric load, the product of the bending moment due to eccentric load and the appropriate bending factor


Q7. In a gusseted base, when the end of the column is machined for complete bearing on the base plate, then the axial load is assumed to be transferred to base plate

(A) Fully by direct bearing
(B) Fully through fastenings
(C) 50% by direct bearing and 50% through fastenings
(D) 75% by direct bearing and 25% through fastenings

Answer: (C) 50% by direct bearing and 50% through fastenings


Q8. The net area of round bars to resist the tension, is the area of cross section at

(A) Mid-section
(B) Root of the thread
(C) Difference of (a) and (b)
(D) None of these

Answer: (B) Root of the thread


Q9. Stiffeners are used in a plate girder

(A) To reduce the compressive stress
(B) To reduce the shear stress
(C) To take the bearing stress
(D) To avoid bulking of web plate

Answer:(D) To avoid bulking of web plate


Q10. If the floor is supported at or near the bottom but top chords of a bridge is not braced, then the bridge is called

(A) Deck type
(B) Through type
(C) Half through type
(D) Double deck type

Answer:(C) Half through type


Q11. The bracing between two columns of a steel tank will be designed to resist

(A) Horizontal shear due to wind or earthquake only
(B) Horizontal, shear due to wind or earthquake + 2.5% of column loads
(C) Column loads + 2.5% of horizontal shear due to wind or earthquake
(D) Column loads + full horizontal shear due to wind or earthquake

Answer:(B) Horizontal, shear due to wind or earthquake + 2.5% of column loads


Q12. As compared to field rivets, the shop rivets are

(A) Stronger
(B) Weaker
(C) Equally strong
(D) Any of the above

Answer: (A) Stronger


Q13. The elastic strain for steel is about

(A) 1/12 of strain at the initiation of strain hardening and about 1/120 of maximum strain
(B) 1/2 of strain at the initiation of strain hardening and about 1/12 of maximum strain
(C) 1/12 of strain at the initiation of strain hardening and 1/200 of maximum strain
(D) 1/24 of strain at the initiation of strain hardening and about 1/200 of maximum strain

Answer: (C) 1/12 of strain at the initiation of strain hardening and 1/200 of maximum strain


Q14. A column splice is used to increase

(A) Length of the column
(B) Strength of the column
(C) Cross-sectional area of the column
(D) None of these

Answer:(A) Length of the column


Q15. A fillet weld whose axis is parallel to the direction of the applied load, is known as

(A) Diagonal filler weld
(B) End fillet weld
(C) Side fillet weld
(D) All the above

Answer: (C) Side fillet weld


Design of Steel Structures Civil Engineering MCQ


We hope the given Design of Steel Structures Civil Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Design of Steel Structures Civil Engineering. If you have any queries related to Design of Steel Structures Civil Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment