Design of Steel Structures Multiple Choice Questions – Set 04

Are you guys looking for Civil Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Civil Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Civil Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Civil Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. The ratio of shearing stress to shearing strain within elastic limit, is known as

(A) Modulus of elasticity
(B) Shear modulus of elasticity
(C) Bulk modulus of elasticity
(D) Tangent modulus of elasticity

Answer: (B) Shear modulus of elasticity


Q2. Column footing is provided

(A) To spread the column load over a larger area
(B) To ensure that intensity of bearing pressure between the column footing and soil does not exceed permissible bearing capacity of the soil
(C) To distribute the column load over soil through the column footing
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q3. The maximum tensile and compressive bending stress in extreme fibres of rolled I-sections and channels on the effective section, is

(A) 1500 kg/cm2
(B) 1420 kg/cm2
(C) 1650 kg/cm2
(D) 2285 kg/cm2

Answer: (C) 1650 kg/cm2


Q4. In a built up section carrying a tensile force, the flanges of two channels are turned outward

(A) To simplify the transverse connections
(B) To minimize lacing
(C) To have greater lateral rigidity
(D) All the above

Answer: (C) To have greater lateral rigidity


Q5. Cold driven rivets range from

(A) 6 to 10 mm in diameter
(B) 10 to 16 mm in diameter
(C) 12 to 22 mm in diameter
(D) 22 to 32 mm in diameter

Answer: (C) 12 to 22 mm in diameter


Q6. When the ratio of the moment M to axial load P is greater than L/6, the resultant of the compressive bearing pressure which acts at a distance Y from one side, is given by

(A) y = (L/3) – (M/P)
(B) y = (L/2) – (P/M)
(C) y = (L/2) + (M/P)
(D) y = (L/3) + (M/P)

Answer: (B) y = (L/2) – (P/M)


Q7. The overlap of batten plates with the main members in welded connections should be more than

(A) 3 t
(B) 4 t
(C) 6 t
(D) 8 t
Where ‘t’ = thickness of the batten plate

Answer: (B) 4 t


Q8. The mechanism method of plastic analysis satisfies

(A) Equilibrium and mechanism conditions
(B) Equilibrium and plastic moment conditions
(C) Mechanism and plastic moment conditions
(D) Equilibrium condition only

Answer:(A) Equilibrium and mechanism conditions


Q9. A circular column section is generally not used in actual practice because

(A) It is uneconomical
(B) It cannot carry the load safely
(C) It is difficult to connect beams to the round sections
(D) All of the above

Answer: (C) It is difficult to connect beams to the round sections


Q10. A fillet weld may be termed as

(A) Mitre weld
(B) Concave weld
(C) Convex weld
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q11. Rolled steel beams are designated by Indian Standard series and its

(A) Weight per metre and depth of its section
(B) Depth of section and weight per metre
(C) Width of flange and weight per metre
(D) Weight per metre and flange width

Answer: (B) Depth of section and weight per metre


Q12. The safe working pressure for a spherical vessel 1.5 m diameter and having 1.5 cm thick wall not to exceed tensile stress 50 kg/cm2, is

(A) 16 kg/cm2
(B) 18 kg/cm2
(C) 20 kg/cm2
(D) 22 kg/cm2

Answer: (C) 20 kg/cm2


Q13. Modified moment of inertia of sections with a single web, is equal to moment of inertia of the section about Y-Y axis at the point of maximum bending moment and is multiplied by the ratio of

(A) Area of compression flange at the minimum bending moment to the corresponding area at the point of maximum bending moment
(B) Area of tension flange at the minimum bending moment of the corresponding area at the point of maximum bending moment
(C) Total area of flanges at the maximum bending moment to the corresponding area at the point of maximum bending moment
(D) None of these

Answer: (C) Total area of flanges at the maximum bending moment to the corresponding area at the point of maximum bending moment


Q14. When plates are exposed to weather, tacking rivets are provided at a pitch in line not exceeding (where t is the thickness of the outside plate).

(A) 8 t
(B) 16 t
(C) 24 t
(D) 32 t

Answer: (B) 16 t


Q15. Rise of a Jack arch is kept about

(A) 1/2 to 1/3 of the span
(B) 1/3 to 1/4 of the span
(C) 1/4 to 1/8 of the span
(D) 1/8 to 1/12 of the span

Answer: (D) 1/8 to 1/12 of the span


Design of Steel Structures Civil Engineering MCQ


We hope the given Design of Steel Structures Civil Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Design of Steel Structures Civil Engineering. If you have any queries related to Design of Steel Structures Civil Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment