Design of Steel Structures Interview Questions and Answers – Set 11

Are you guys looking for Civil Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Civil Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Civil Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Civil Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. Slenderness ratio of a compression member is

(A) Moment of inertia/Radius of gyration
(B) Effective length/Area of cross-section
(C) Radius of gyration/Effective length
(D) Radius of gyration/ Area of cross-section

Answer:(C) Radius of gyration/Effective length


Q2. A tension member, if subjected to possible reversal of stress due to wind, the slenderness ratio of the member should not exceed

(A) 180
(B) 200
(C) 300
(D) 350

Answer: (D) 350


Q3. If d is the distance between the flange angles, the vertical stiffeners in plate girders without horizontal stiffeners, are spaced at a distance not less than

(A) 0.15 d
(B) 0.22 d
(C) 0.33 d
(D) 0.44 d

Answer:(C) 0.33 d


Q4. The least permissible clear dimension of the web of thickness t in the panel of a plate girder, is restricted to

(A) 150 t
(B) 160 t
(C) 170 t
(D) 180 t

Answer: (D) 180 t


Q5. Pick up the correct statement from the following:

(A) Tacking rivets are used if the minimum distance between centres of two adjacent rivets exceeds 12 t or 200 mm, whichever is less
(B) Tacking rivets are not considered to calculate stress
(C) Tacking rivets are provided throughout the length of a compression member composed of two components back to back
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q6. Long column is one

(A) Which is more than 3 m long
(B) Whose lateral dimension is less than 25 cm
(C) Which is free at its top
(D) Which has a ratio of effective length and least lateral dimension more than 15

Answer: (D) Which has a ratio of effective length and least lateral dimension more than 15


Q7. Bearing stiffeners are provided at
(i) The supports
(ii) The mid span
(iii) The point of application of concentrated loads
The correct answer is

(A) Only (i)
(B) Both (i) and (ii)
(C) Both (i) and (iii)
(D) (i), (ii) and (iii)

Answer: (C) Both (i) and (iii)


Q8. Lug angles

(A)are used to reduce the length of connection
(B) Are unequal angles
(C) Increases shear lag
(D) All the above

Answer:(A)are used to reduce the length of connection


Q9. To minimize the total cost of a roof truss, the ratio of the cost of truss to the cost of purlins shall be

(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D) 4

Answer: (B) 2


Q10. Web crippling generally occurs at the point where

(A) Bending moment is maximum
(B) Shearing force is minimum
(C) Concentrated loads act
(D) Deflection is maximum

Answer: (C) Concentrated loads act


Q11. The Indian standard code which deals with steel structures, is

(A) IS : 875
(B) IS : 800
(C) IS : 456
(D) IS : 1893

Answer: (B) IS : 800


Q12. When the length of a tension member is too long

(A) A wire rope is used
(B) A rod is used
(C) A bar is used
(D) A single angle is used

Answer: (C) A bar is used


Q13. Pick up the correct statement from the following:

(A) The slenderness ratio of lacing bars for compression members should not exceed 145
(B) The minimum width of lacing bar connected with rivets of nominal diameter 16 mm, is kept 50 mm
(C) The minimum thickness of a flat lacing bar is kept equal to one-fortieth of its length between inner end rivets
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q14. Under a concentrated load, bearing stress fb in a beam is given by (where b is the length of the bearing plate and h is the depth of the root of the fillet).

(A) fb = W/(b + h√3)tw
(B) fb = W/(b + 2h√3)tw
(C) fb = W/(b + 2h√2)tw
(D) fb = W/(b + h√2)tw

Answer:(B) fb = W/(b + 2h√3)tw


Q15. In factory buildings, the horizontal beams spanning between the wall columns supporting a wall covering, are called

(A) Stringers
(B) Trimmers
(C) Girts
(D) Lintels

Answer: (C) Girts


Design of Steel Structures Civil Engineering MCQ


We hope the given Design of Steel Structures Civil Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Design of Steel Structures Civil Engineering. If you have any queries related to Design of Steel Structures Civil Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment