Design of Masonry Structures Objective Questions Set – 03

Are you guys looking for Civil Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Civil Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Civil Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Civil Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. Consider the following statements: The use of relatively weak mortar
Will accommodate movements due to loads and, cracking if any, and will be distributed as thin hair cracks which are less noticeable or harmful.
Will result in reduction of stresses due to differential expansion of masonry units.
Of these statements

(A) 1 alone is correct
(B) 2 alone is correct
(C) Both 1 and 2 are correct
(D) Neither 1 nor 2 is correct

Answer: (C) Both 1 and 2 are correct


Q2. If the horizontal cross-sectional area of a wall is 1200 cm², then the basic stress shall be multiplied by a reduction factor equal to

(A) 0.6
(B) 0.75
(C) 0.85
(D) 0.95

Answer: (C) 0.85


Q3. Water retentivity for brick masonry should not be less than

(A) 50 %
(B) 60 %
(C) 70 %
(D) 80 %

Answer: (C) 70 %


Q4. Minimum thickness of stiffening wall for 1 to 3 storeys shall not be less than

(A) 10 cm
(B) 15 cm
(C) 20 cm
(D) 30 cm

Answer: (A) 10 cm


Q5. If ‘H’ is the height of wall between centers of supports, then the effective height of wall where concrete floors have a bearing on wall irrespective of the direction of span will be

(A) 0.75 H
(B) 0.85 H
(C) 1.0 H
(D) 1.5 H

Answer: (A) 0.75 H


Q6. For strengthening a 50 m long and 5 m high straight compound wall built in brick work, which one of the following would be most suitable?

(A) Providing buttresses at certain intervals
(B) Providing a deeper foundation
(C) Using a richer mortar
(D) Using stronger bricks

Answer: (A) Providing buttresses at certain intervals


Q7. For designing masonry components of a structure, seismic forces provision in the design calculation is not necessary for buildings constructed in

(A) Zone I only
(B) Zone I and II
(C) Zone I, II and III
(D) Zone I, II, III and IV

Answer: (B) Zone I and II


Q8. Cement mortars richer than 1 : 3 are not used in masonry because
(i) There is no gain in strength of masonry
(ii) There is high shrinkage
(iii) They are prone to segregation
Of these statements

(A) Only (ii) is correct
(B) (i) and (ii) are correct
(C) (ii) and (iii) are correct
(D) (i), (ii) and (iii) are correct

Answer: (B) (i) and (ii) are correct


Q9. A 200 mm thick wall made of modular bricks is 5 m long between cross walls and 3.8 m clear height between RCC slabs at top and bottom. The slenderness ratio of the wall is

(A) 15
(B) 19
(C) 20
(D) 25

Answer: (A) 15



We hope the given Civil Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Civil Engineering. If you have any queries related to Civil Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment