Design of Masonry Structures Civil Objective Questions – Set 01

Are you guys looking for Civil Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Civil Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Civil Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Civil Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. Rich cement mortars are more liable to cracking as compared to lean mortars because rich mortars have

(A) High shrinkage
(B) Less strength
(C) Both (A) and (B)
(D) None of above

Answer: (A) High shrinkage


Q2. The bending stress in a wall or column subjected to effective vertical load need not be considered, if the eccentricity ratio is

(A) Less than or equal to 1/24
(B) Less than or equal to 1/6
(C) More than 1/24
(D) Less than or equal to 1/12

Answer: (A) Less than or equal to 1/24


Q3. Full restraint is provided by
(i) Foundation footing of a wall
(ii) Timber floor spanning on the wall and anchored to the wall
(iii) RCC slab with a minimum bearing of 10 cm on the wall
Of these statements

(A) (i) and (iii) are correct
(B) (i) and (ii) are correct
(C) (ii) and (iii) are correct
(D) (i), (ii) and (iii) are correct

Answer: (D) (i), (ii) and (iii) are correct


Q4. In a cavity wall, both leaves of which are load bearing, the effective thickness is taken as

(A) Sum of thickness of both leaves
(B) Two-third of the sum of thickness of both the leaves
(C) Actual thickness of the stronger leaf
(D) Larger of (B) and (C)

Answer: (D) Larger of (B) and (C)


Q5. Assertion A : Lime based mortars give higher ratio of brickwork strength to mortar strength as compared to non-lime mortar.
Reason R : Lime based mortars have lower bond strength as compared to non-lime mortars.
Select your answer according to the codes given below:

(A) Both A and R is true and R is the correct explanation of A
(B) Both A and R is true but R is not the correct explanation of A
(C) A is true but R is false
(D) A is false but R is true

Answer: (C) A is true but R is false


Q6. Consider the following statements:
A high lime content in a composite cement-lime mortar results in
Slow hardening.
Quick setting.
Weaker mortar.
Of these statements

(A) 2 and 3 are correct
(B) 1 and 2 are correct
(C) 1 and 3 are correct
(D) 1, 2 and 3 are correct

Answer: (C) 1 and 3 are correct


Q7. Assertion A : For identical strength, a composite cement-lime mortar is preferred over cement mortar.
Reason R : Composite cement-lime mortar has higher drying shrinkage than cement mortar.
Select your answer based on the codes given below. Codes:

(A) Both A and R is true and R is the correct explanation of A
(B) Both A and R is true but R is not a correct explanation of A
(C) A is true but R is false
(D) A is false but R is true

Answer: (C) A is true but R is false


Q8. In the case of panel wall subjected to horizontal loads at right angles to the plane of the wall, with the mortar not leaner than Ml type, tensile stress in bending in the vertical direction may be allowed to the extent of

(A) 0.4 kg/cm²
(B) 0.7 kg/cm²
(C) 1.0 kg/cm²
(D) 1.2 kg/cm²

Answer: (C) 1.0 kg/cm²


Q9. The effective height of free standing non-load bearing wall and column respectively will be

(A) 1.0H and 1.0H
(B) 1.5H and 1.5H
(C) 2.0H and 1.5H
(D) 2.0H and 2.0H
Where H is the height of wall or column between centers of supports

Answer:(D) 2.0H and 2.0H


Q10. For earthquake resistant masonry buildings, the vertical distance between openings one above the other in a load bearing wall shall not be less than

(A) 50 cm
(B) 60 cm
(C) 75 cm
(D) 100 cm

Answer: (B) 60 cm


Q11. Consider the following statements:
Masonry in rich cement mortar though having good strength with high shrinkage is much liable for surface cracks.
Lime mortar possesses poor workability and poor water retentivity and also suffers high shrinkage.
Masonry in lime mortar has better resistance against rain penetration and is less liable to crack when compared to masonry in cement mortar.
Which of these statements are correct?

(A) 1, 2 and 3
(B) 1 and 2
(C) 2 and 3
(D) 1 and 3

Answer: (D) 1 and 3


Q12. Assertion A : From consideration of structural soundness and economy of design, most codes control the maximum slenderness ratio of masonry walls and columns.
Reason R : By controlling the maximum slenderness ratio, failure is by excessive stress and not by buckling. Select your answer according to codes given below:

(A) Both A and R is true and R is the correct explanation of A
(B) Both A and R is true but R is not the correct explanation of A
(C) A is true but R is false
(D) A is false but R is true

Answer: (A) Both A and R is true and R is the correct explanation of A


Q13. The mode of failure of a very short masonry member having h/t ratio of less than 4 is by

(A) Shear
(B) Vertical tensile splitting
(C) Buckling
(D) Any of the above

Answer: (A) Shear


Q14. If the ratio of center to center spacing of intersecting walls to actual thickness of intersecting wall is more than 20, then the stiffening coefficient for wall proper will be

(A) 0
(B) Between 0 and 1
(C) 1
(D) Greater than 1

Answer: (D) Greater than 1


Q15. Assertion A : Limiting value of slenderness ratio for a column is less than that of a wall.
Reason R : A column can buckle around either of the two horizontal axes while a wall can buckle around only one axis.
Select your answer according to the codes given below:

(A) Both A and R is true and R is the correct explanation of A
(B) Both A and R is true but R is not the correct explanation of A
(C) A is true but R is false
(D) A is false but R is true

Answer: (A) Both A and R is true and R is the correct explanation of A



We hope the given Civil Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Civil Engineering. If you have any queries related to Civil Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment