Design of Concrete Structures MCQ – Set 19

Are you guys looking for Civil Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Civil Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Civil Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Civil Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. In order to obtain the best workability of concrete, the preferred shape of aggregate is

(A) Rounded
(B) Elongated
(C) Angular
(D) All of the above

Answer: (A) Rounded


Q2. Proper proportioning of concrete, ensures

(A) Desired strength and workability
(B) Desired durability
(C) Water tightness of the structure
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q3. For ensuring quality of concrete, use

(A) Single sized aggregates
(B) Two sized aggregate
(C) Graded aggregates
(D) Coarse aggregates

Answer: (C) Graded aggregates


Q4. In case of hand mixing of concrete, the extra cement to be added is

(A) 5 %
(B) 10 %
(C) 15 %
(D) 20 %

Answer: (B) 10 %


Q5. The maximum thickness of concrete floor of a cement warehouse, is

(A) 10 cm
(B) 15 cm
(C) 20 cm
(D) 25 cm

Answer: (D) 25 cm


Q6. Hydration of cement is due to chemical action of water with

(A) Tricalcium silicate and dicalcium silicate
(B) Dicalcium silicate and tricalcium aluminate
(C) Tricalcium aluminate and tricalcium alumino ferrite
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q7. The relation between modulus of rupture fcr, splitting strength fcs and direct tensile strength fcl is given by

(A) fcr – fcs = fcl
(B) fcr > fcs > fcl
(C) fcr < fcs < fcl (D) fcs > fcr > fcl

Answer: (B) fcr > fcs > fcl


Q8. In working stress design, permissible bond stress in the case of deformed bars is more than that in plain bars by

(A) 10 %
(B) 20 %
(C) 30 %
(D) 40 %

Answer: (D) 40 %


Q9. If 1500 g of water is required to have a cement paste 1875 g of normal consistency, the percentage of water is,

(A) 20 %
(B) 25 %
(C) 30 %
(D) 35 %

Answer: (B) 25 %


Q10. Too wet concrete may cause

(A) Weakness of concrete
(B) Excessive laitance
(C) Segregation
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q11. An aggregate which passes through 25 mm I.S. sieve and is retained on 20 mm sieve, is said to be flaky if its least dimension is less than

(A) 22.5 mm
(B) 18.5 mm
(C) 16.5 mm
(D) 13.5 mm

Answer: (D) 13.5 mm


Q12. Wp and Wf are the weights of a cylinder containing partially compacted and fully compacted concrete. If the compaction factor (Wp/Wf) is 0.95, the workability of concrete is

(A) Extremely low
(B) Very low
(C) Low
(D) High

Answer: (D) High


Q13. Workability improved by adding

(A) Air-entraining agent
(B) Foaming agent
(C) Oily-agent
(D) All the above

Answer:(D) All the above


Q14. The percentage of voids in cement is approximately

(A) 25 %
(B) 40 %
(C) 60 %
(D) 80 %

Answer: (B) 40 %


Q15. Maximum percentage reinforcement in case of slabs is limited to

(A) 2
(B) 4
(C) 6
(D) 8

Answer: (B) 4


Concrete Technology and Design MCQ with Answers


We hope the given Concrete Technology and Design MCQ Questions with Answers on Civil Engineering will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the Concrete Technology and Design MCQs on Civil Engineering. If you have any queries related to Civil Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment