Design of Concrete Structures MCQ Practice Test – Set 11

Are you guys looking for Civil Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Civil Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Civil Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Civil Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. If aggregates completely pass through a sieve of size 75 mm and are retained on a sieve of size 60 mm, the particular aggregate will be flaky if its minimum dimension is less than

(A) 20.5 mm
(B) 30.5 mm
(C) 40.5 mm
(D) 50.5 mm

Answer:(C) 40.5 mm


Q2. The strength and quality of concrete, depend upon:

(A) Grading of aggregates
(B) Surface area of aggregates
(C) Shape of aggregates
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q3. Log Angles machine is used to test the aggregate for

(A) Crushing strength
(B) Impact value
(C) Abrasion resistance
(D) Water absorption

Answer: (C) Abrasion resistance


Q4. If the foundations of all the columns of a structure are designed on the total live and dead load basis, then

(A) There will be no settlement of columns
(B) There will be no differential settlement
(C) The settlement of exterior columns will be more than interior columns
(D) The settlement of interior columns will be more than exterior columns

Answer: (C) The settlement of exterior columns will be more than interior columns


Q5. The factor of safety for

(A) Steel and concrete are same
(B) Steel is lower than that for concrete
(C) Steel is higher than that for concrete
(D) None of the above

Answer: (B) Steel is lower than that for concrete


Q6. The property of the ingredients to separate from each other while placing the concrete is called

(A) Segregation
(B) Compaction
(C) Shrinkage
(D) Bulking

Answer: (A) Segregation


Q7. Saw dust can be rendered chemically inert by boiling it in water containing

(A) Ferrous sulphate
(B) Potassium chloride
(C) Ammonia
(D) Nitric acid

Answer: (A) Ferrous sulphate


Q8. The preliminary test is repeated if the difference of compressive strength of three test specimens, exceeds

(A) 5 kg/cm2
(B) 8 kg/cm2
(C) 10 kg/cm2
(D) 15 kg/cm2

Answer: (D) 15 kg/cm2


Q9. Pick up the correct statement from the following:

(A) Higher workability indicates unexpected increase in the moisture content
(B) Higher workability indicates deficiency of sand
(C) If the concrete mix is dry, the slump is zero
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q10. A concrete having a slump of 6.5 cm, is said to be

(A) Dry
(B) Earth moist
(C) Semi-plastic
(D) Plastic

Answer: (D) Plastic


Q11. Setting time of cement increases by adding

(A) Gypsum
(B) Hydrogen peroxide
(C) Calcium chloride
(D) Sodium oxide

Answer:(A) Gypsum


Q12. The process of mixing, transporting, placing and compacting concrete using Ordinary Port land Cement should not take more than

(A) 30 minutes
(B) 40 minutes
(C) 60 minutes
(D) 90 minutes

Answer: (A) 30 minutes


Q13. Shrinkage of concrete depends upon
(i) Humidity of atmosphere
(ii) Passage of time
(iii) Stress
The correct answer is

(A) (i) and (ii)
(B) (ii) and (iii)
(C) Only (iii)
(D) All (i), (ii) and (iii)

Answer: (A) (i) and (ii)


Q14. According to IS: 4561978, the maximum reinforcement in a column is

(A) 2 %
(B) 4 %
(C) 6 %
(D) 8 %

Answer: (C) 6 %


Q15. The strength of concrete after one year as compared to 28 days strength is about

(A) 10 to 15% more
(B) 15 to 20% more
(C) 20 to 25% more
(D) 25 to 50% more

Answer: (C) 20 to 25% more


Concrete Technology and Design MCQ with Answers


We hope the given Concrete Technology and Design MCQ Questions with Answers on Civil Engineering will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the Concrete Technology and Design MCQs on Civil Engineering. If you have any queries related to Civil Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment