Deccan Dynasties Multiple Choice Questions Set-1

Question 1.

The capital of the Mauryan kingdom was located at
A.Pataliputra
B.Vaishali
C.Lumbini
D.Gaya

Ans: A.Pataliputra


Question 2.

Who was the first ruler of Pala dynasty?
A.Gopala
B.Vivyanathan
C.Dharmapala
D.Bhaskaran

Ans: A.Gopala


Question 3.

Where is the Brihadeshwar temple, built during the Chola period, located?
A.Mysore
B.Mahabalipuram
C.Thanjavur
D.Kanyakumari

Ans: C.Thanjavur


Question 4.

Harsha moved his capital from to
A.Thaneswar, Kannauj
B.Delhi, Deogiri
C.Kamboj, Kannauj
D.Vallabhi, Delhi

Ans: A.Thaneswar, Kannauj


Question 5.

The school of Indian art which is also known as the Greek-Roman-Buddhist art is the school
A.Mauryan
B.Shunga
C.Gandhar
D.Gupta

Ans: C.Gandhar


Question 6.

Who were the patrons of Sangama Literature?
A.Nayakas
B.Chandellas
C.Pandyas
D.Solankis

Ans: C.Pandyas


Question 7.

The Uttaramerur inscription provides information of the administration of the
A.Chalukyas
B.Satavahanas
C.Pallavas
D.Cholas

Ans: D.Cholas


Question 8.

Pulakesin II was the greatest ruler of the
A.Cholas of Tamil Nadu
B.Chalukyas of Badami
C.Chalukyas Kalyani
D.Pallavas of Kanchi

Ans: B.Chalukyas of Badami


Question 9.

Match the following:
A.Chalukyas – (i) Malakhet
B.Hoysalas – (ii) Vatapi
C.Rashtrakutas – (iii) Warangal
D.Kakatiyas – (iv) Dwarasamudra
(A) (A) – (ii), (B) – (iv), (C) – (i), (D) – (iii),
(B) (A) – (iv),(B) – (iii), (C) – (i), (D) – (ii),
(C) (A) – (i), (B) – (ii), (C) – (iii), (D) – (iv),
(D) (A) – (iii), (B) – (ii), (C) – (iv), (D) – (i),

Ans: A.Chalukyas – (i) Malakhet


Question 10.

Who was the contemporary South Indian ruler of Harshavardhana?
A.Krishnadevaraya
B.Pulakeshin II
C.Mayuravarma
D.Chikkadevaraja Wodeyar

Ans: B.Pulakeshin II


Question 11.

The Chola kings were ruling over
A.Tamil Nadu
B.Andhra
C.Kerala
D.Bengal

Ans: A.Tamil Nadu


Question 12.

Which one of the following inscriptions related to the Chalukya king, Pulakesin II?
A.Maski
B.Hathigumpha
C.Aihole
D.Nasik

Ans: C.Aihole


Question 13.

Coins made of metal first appeared in
A.Haerappan Civilisation
B.Later Vedic Age
C.Age of the Buddha
D.Age of the Mauryas

Ans: C.Age of the Buddha


Question 14.

During the reign of which Pallava ruler began the
long drawn struggle between the Pallavas and the Chalukyas?
A.Mahendravarman I
B.Simhavishnu
C.Narasimhavarman I
D.Mahendravarman II

Ans: A.Mahendravarman I


Question 15.

Mention the centre of the Roman trade during the Sangam Age
A.Madurai
B.Arikamedu
C.Poompuhar
D.Musiri

Ans: D.Musiri


Question 16.

From which modern State did the Alwar saints
orignate?
A.Tamil Nadu
B.Kerala
C.Karnataka
D.Maharashtra

Ans: A.Tamil Nadu


Question 17.

Which of the following was the early capital of the Rashtrakutas?
A.Sopara
B.Ellora
C.Vatapi
D.Ajanta

Ans: B.Ellora


Question 18.

Which of the following is not true about Ajanta Caves?
A.They are in Maharashtra
B.They are decorated with Buddhist Art
C.They depict the techniques used in Ancient India
D.They do not contain paintings of flora and fauna

Ans: C.They depict the techniques used in Ancient India


Question 19.

Ravikirti, a Jain, who composed the Aihole Prashast, was patronized by
A.Pulakeshin I
B.Harsha
C.Pulakeshin II
D.Kharavela

Ans: C.Pulakeshin II


Question 20.

Which script was used in Ashoka’s inscriptions?
A.Brahmi
B.Devanagiri
C.Gurmukhi
D.Sanskrit

above


Question 21.

What is the Mehrauli Pillar in the complex of Qutub Minar Primarily famous for?
A.Proverbial height
B.Skilful stone cutting
C.Excellent quality steel
D.Statue of Buddha on top

Ans: C.Excellent quality steel


Ancient Indian History GK MCQs all set


We hope the given MCQ Questions for Ancient Indian History GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Ancient Indian History GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment