DBMS Interview Questions and Answers for Fresher – Set 09

Are you guys looking for computer science MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per computer science new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of computer science. Each question has four options followed by the right answer. These computer science MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. Administrate supervision of database activities is the responsibility of the

(A) Database administrator
(B) DP Manager
(C) DB Manager
(D) DP administration

Answer:(A) Database administrator


Q2. Which of the following is not the responsibility of the utilities component of DBMS software?

(A) Creating the physical and logical designs
(B) Removing flagged records for deletion
(C) Creating and maintaining the data dictionary
(D) Monitoring performance

Answer: (A) Creating the physical and logical designs


Q3. In SQL, which command is used to remove a stored function from the database?

(A) REMOVE FUNCTION
(B) DELETE FUNCTION
(C) DROP FUNCTION
(D) ERASE FUNCTION

Answer: (C) DROP FUNCTION


Q4. In an Entity-Relationship Diagram Rectangles represents

(A) Entity sets
(B) Attributes
(C) Database
(D) Tables

Answer: (A) Entity sets


Q5. A top-to-bottom relationship among the items in a database is established by a

(A) Hierarchical schema
(B) Network schema
(C) Relational schema
(D) None of the above

Answer:(A) Hierarchical schema


Q6. A scheme describes

(A) Data elements
(B) Records and files
(C) Record relationships
(D) All of the above

Answer: (D) All of the above


Q7. It is more accurate to define a _ as a variety of different record types that are treated as a single unit

(A) Database
(B) Table
(C) Record
(D) Flat File

Answer: (A) Database


Q8. Versatile report generators can provide

(A) Columnar totals
(B) Subtotals
(C) Calculations
(D) All of the above

Answer:(D) All of the above


Q9. A Relation is a

(A) Subset of a Cartesian product of a list of attributes
(B) Subset of a Cartesian product of a list of domains
(C) Subset of a Cartesian product of a list of tuple
(D) Subset of a Cartesian product of a list of relations

Answer: (B) Subset of a Cartesian product of a list of domains


Q10. A condition that led to the development of databases was

(A) A demand for more data to support information needs
(B) An increase in the amount of data handled by organizations
(C) The proliferation of data files
(D) All of the above

Answer: (D) All of the above


Q11. Data security threats include

(A) Hardware failure
(B) Privacy invasion
(C) Fraudulent manipulation of data
(D) All of the above

Answer: (B) Privacy invasion


Q12. Disadvantages of File systems to store data is:

(A) Data redundancy and inconsistency
(B) Difficulty in accessing data
(C) Data isolation
(D) All of the above

Answer: (D) All of the above


Q13. In SQL, which command is used to select only one copy of each set of duplicable rows

(A) SELECT DISTINCT
(B) SELECT UNIQUE
(C) SELECT DIFFERENT
(D) All of the above

Answer: (A) SELECT DISTINCT


Q14. Set of permitted values of each attribute is called

(A) Domain
(B) Tuple
(C) Relation
(D) Schema

Answer: (A) Domain


Q15. In SQL, the CREATE TABLESPACE is used

(A) To create a place in the database for storage of scheme objects, rollback segments, and naming the data files to comprise the table-space
(B) To create a database trigger
(C) To add/rename data files, to change storage
(D) All of the above

Answer:(A) To create a place in the database for storage of scheme objects, rollback segments, and naming the data files to comprise the table-space


Database Management System MCQ – All Set

Database Management System MCQ Questions with Answers – Set 01
Database Management System MCQ Online Test – Set 02
Database Management System Objective Questions – Set 03
Database Management System MCQs Online – Set 04
Database Management System (DBMS) Solved MCQs – Set 05
Database Management System Questions Answers pdf – Set 06
Database Management System Questions and Answers for GATE – Set 07
Database Management System Multiple Choice Questions and Answers pdf – Set 08
DBMS Interview Questions and Answers for Fresher – Set 09
Database Management System Lab Viva Questions and Answers – Set 10
Database Management System One Mark Questions with Answers – Set 11
MCQ Questions on Database Management System with Answers – Set 12
Database Management System (DBMS) GATE Questions and Answers pdf – Set 13
Database Management System Short Questions and Answers pdf – Set 14
Database Management System Objective Type Questions and Answers SET 15

We hope the given computer science Engineering on Database Management System MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Database Management System. If you have any queries related to computer science Engineering on Database Management System MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you as soon as possible.

Leave a Comment