Database Management System Short Questions and Answers pdf – Set 14

Are you guys looking for computer science MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per computer science new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of computer science. Each question has four options followed by the right answer. These computer science MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. In SQL, the command(s) is(are) used to create an index for a table or cluster

(A) CREATE INDEX
(B) MODIFY INDEX
(C) SET INDEX TO FILE
(D) All of the above

Answer: (A) CREATE INDEX


Q2. ODBC stands for _

(A) Offline database connection
(B) Oriented database connection
(C) Open database connection
(D) None of above

Answer: (C) Open database connection


Q3. A __ means that one record in a particular record type is related to only one record of another record type.

(A) One-to-one relationship
(B) One-to-many relationship
(C) Many-to-one relationship
(D) Many-to-many relationship

Answer: (A) One-to-one relationship


Q4. A _ means that one record in a particular record type may be related to more than one record of another record type.

(A) One-to-one relationship
(B) One-to-many relationship
(C) Many-to-one relationship
(D) Many-to many relationship

Answer: (B) One-to-many relationship


Q5. Snapshot of the data in the database at a given instant of time is called

(A) Database Schema
(B) Database Instance
(C) Database Snapshot
(D) All of the above

Answer: (B) Database Instance


Q6. The index consists of

(A) A list of keys
(B) Pointers to the master list
(C) Both (a) and (b)
(D) None of the above

Answer: (C) Both (a) and (b)


Q7. A transaction completes its execution is said to be

(A) Saved
(B) Loaded
(C) Rolled
(D) Committed

Answer: (D) Committed


Q8. If you want to organize a file in multiple ways, it is better to __ the data rather than to sort it.

(A) Delete
(B) Update
(C) Sort Key
(D) Index

Answer: (D) Index


Q9. Data encryption techniques are particularly useful for

(A) Reducing storage space requirements
(B) Improving data integrity
(C) Protecting data in data communication systems
(D) All of the above

Answer: (C) Protecting data in data communication systems


Q10. A functional dependency between two or more non-key attributes is called

(A) Transitive dependency
(B) Partial transitive dependency
(C) Functional dependency
(D) Partial functional dependency

Answer: (A) Transitive dependency


Q11. If a piece of data is stored in two places in the database, then

(A) Storage space is wasted
(B) Changing the data is one spot will cause data inconsistency
(C) It can be more easily accessed
(D) Both (a) and (b)

Answer: (D) Both (a) and (b)


Q12. A relational database management (RDBM) package manages data in more than one file at once. How does it organize these file? As

(A) Tables
(B) Relations
(C) Tuple
(D) Both (a) and (b)

Answer: (D) Both (a) and (b)


Q13. Goals for the design of the logical schema include

(A) Avoiding data inconsistency
(B) Being able to construct queries easily
(C) Being able to access data efficiently
(D) All of the above

Answer: (D) All of the above


Q14. What is the language used by most of the DBMSs for helping their users to access data?

(A) High level language
(B) Query language
(C) SQL
(D) 4GL

Answer: (B) Query language


Q15. Sort/report generators

(A) Are faster than index/report generators
(B) Require more disk space than index/report generators
(C) Do not need to sort before generating a report
(D) Both (a) and (b)

Answer: (B) Require more disk space than index/report generators


Database Management System MCQ – All Set

Database Management System MCQ Questions with Answers – Set 01
Database Management System MCQ Online Test – Set 02
Database Management System Objective Questions – Set 03
Database Management System MCQs Online – Set 04
Database Management System (DBMS) Solved MCQs – Set 05
Database Management System Questions Answers pdf – Set 06
Database Management System Questions and Answers for GATE – Set 07
Database Management System Multiple Choice Questions and Answers pdf – Set 08
DBMS Interview Questions and Answers for Fresher – Set 09
Database Management System Lab Viva Questions and Answers – Set 10
Database Management System One Mark Questions with Answers – Set 11
MCQ Questions on Database Management System with Answers – Set 12
Database Management System (DBMS) GATE Questions and Answers pdf – Set 13
Database Management System Short Questions and Answers pdf – Set 14
Database Management System Objective Type Questions and Answers SET 15

We hope the given computer science Engineering on Database Management System MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Database Management System. If you have any queries related to computer science Engineering on Database Management System MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you as soon as possible.

Leave a Comment