Database Management System Questions Answers pdf – Set 06

Are you guys looking for computer science MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per computer science new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of computer science. Each question has four options followed by the right answer. These computer science MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. In an Entity-Relationship Diagram “Diamonds” represents

(A) Attributes
(B) Multi-valued attributes
(C) Weak entity set
(D) Relationship sets

Answer:(D) Relationship sets


Q2. Which language has recently become the de-facto standard for interfacing application programs with relational database system?

(A) Oracle
(B) SQL
(C) 4GL
(D) None of the above

Answer: (B) SQL


Q3. Data Manipulation Language (DML) is not to

(A) Create information table in the Database
(B) Insertion of new information into the Database
(C) Deletion of information in the Database
(D) Modification of information in the Database

Answer: (A) Create information table in the Database


Q4. A good query system

(A) Can accept English language commands
(B) Allows non-programmers to access information stored in a database
(C) Can be accessed only by data processing professionals
(D) Both (a) and (b)

Answer: (B) Allows non-programmers to access information stored in a database


Q5. Which of the following hardware components is the most important to the operation of a database management system?

(A) High-resolution video display
(B) Printer
(C) High speed, large-capacity disk
(D) Plotter

Answer: (C) High speed, large-capacity disk


Q6. Which algebra is widely used in DBMS?

(A) Relational algebra
(B) Arithmetic algebra
(C) Both
(D) None

Answer: (A) Relational algebra


Q7. A computer file can be best described as

(A) A single data item
(B) A general collection of data items
(C) An orderly collection of data items
(D) A random collection of data items

Answer: C) An orderly collection of data items


Q8. In precedence of set operators the expression is evaluated from:

(A) Left to Left
(B) Left to Right
(C) Right to Right
(D) Right to Left

Answer: (B) Left to Right


Q9. Each of data files has a _ that describe the way the data is stored in the file.

(A) File structure
(B) Records
(C) Fields
(D) Database

Answer: (A) File structure


Q10. In SQL, GRANT command is used to

(A) Allow user to access databases
(B) Allow user to create databases
(C) Grant system privileges, roles, and object privileges to uses and roles
(D) Choose auditing for specific SQL commands

Answer: (C) Grant system privileges, roles, and object privileges to uses and roles


Q11. How many types of keys in Database Design?

(A) Candidate key
(B) Primary key
(C) Foreign key
(D) All of these

Answer: (D) All of these


Q12. The data dictionary tells the DBMS

(A) What files are in the database
(B) What attribute are possessed by the data
(C) What these files contain
(D) All of the above

Answer: (D) All of the above


Q13. The minimal set of super key is called

(A) Primary key
(B) Secondary key
(C) Candidate key
(D) Foreign key

Answer: (C) Candidate key


Q14. In SQL, which command is used to select data in rows and column from one or more tables?

(A) CHOOSE
(B) SELECT
(C) LIST
(D) BROWSE

Answer: (B) SELECT


Database Management System MCQ – All Set

Database Management System MCQ Questions with Answers – Set 01
Database Management System MCQ Online Test – Set 02
Database Management System Objective Questions – Set 03
Database Management System MCQs Online – Set 04
Database Management System (DBMS) Solved MCQs – Set 05
Database Management System Questions Answers pdf – Set 06
Database Management System Questions and Answers for GATE – Set 07
Database Management System Multiple Choice Questions and Answers pdf – Set 08
DBMS Interview Questions and Answers for Fresher – Set 09
Database Management System Lab Viva Questions and Answers – Set 10
Database Management System One Mark Questions with Answers – Set 11
MCQ Questions on Database Management System with Answers – Set 12
Database Management System (DBMS) GATE Questions and Answers pdf – Set 13
Database Management System Short Questions and Answers pdf – Set 14
Database Management System Objective Type Questions and Answers SET 15

We hope the given computer science Engineering on Database Management System MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Database Management System. If you have any queries related to computer science Engineering on Database Management System MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you as soon as possible.

Leave a Comment