Database Management System Questions and Answers for GATE – Set 07

Are you guys looking for computer science MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per computer science new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of computer science. Each question has four options followed by the right answer. These computer science MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. __ is a classical approach to database design?

(A) Left – Right approach
(B) Right – Left approach
(C) Top – Down approach
(D) Bottom – Up approach

Answer: (C) Top – Down approach


Q2. A form defines

(A) Where data is placed on the screen
(B) The width of each field
(C) Both (a) and (b)
(D) None of the above

Answer: (C) Both (a) and (b)


Q3. A type of query that is placed within a WHERE or HAVING clause of another query is called

(A) Super query
(B) Sub query
(C) Master query
(D) Multi-query

Answer:(B) Sub query


Q4. In a relational schema, each tuple is divided into fields called

(A) Relations
(B) Domains
(C) Queries
(D) All of the above

Answer: (B) Domains


Q5. After you _ a record, many data management the environments require you to issue a command to save the changes you made.

(A) Delete
(B) Update
(C) Sort key
(D) Index

Answer: (B) Update


Q6. A database management system might consist of application programs and a software package called

(A) FORTRAN
(B) AUTOFLOW
(C) BPL
(D) TOTAL

Answer: (C) BPL


Q7. Which command is used to select distinct subject (SUB) from the table (BOOK)?

(A) SELECT ALL FROM BOOK
(B) SELECT DISTINCT SUB FROM BOOK
(C) SELECT SUB FROM BOOK
(D) None of the above

Answer: (B) SELECT DISTINCT SUB FROM BOOK


Q8. A data dictionary doesn’t provide information about:

(A) Where data is located
(B) The size of the disk storage device
(C) It allows a many-to-many relationship
(D) It is conceptually simple

Answer: (B) The size of the disk storage device


Q9. A file produced by a spreadsheet

(A) Is generally stored on disk in an ASCII text format
(B) Can be used as it by the DBMS
(C) Can be used for graphic
(D) All of the above

Answer: (A) Is generally stored on disk in an ASCII text format


Q10. Which command(s) is(are) used to redefine a column of the table in SQL?

(A) ALTER TABLE
(B) DEFINE TABLE
(C) MODIFY TABLE
(D) None of the above

Answer: (A) ALTER TABLE


Q11. When using a database management system, the first thing that you must do is to

(A) Create a database file
(B) Activate file editor
(C) Load the software into your micro-computer
(D) Keep a floppy disk in readiness

Answer: (C) Load the software into your micro-computer


Q12. One approach to standardizing storing of data

(A) MIS
(B) Structured programming
(C) CODASYL specifications
(D) All of the above

Answer: (C) CODASYL specifications


Q13. In any hierarchy of data organization, the smallest entity to be processed as a single unit is called

(A) Data field
(B) Data record
(C) Data file
(D) Database

Answer: (A) Data field


Q14. A command that lets you change one or more fields in a record is

(A) Insert
(B) Modify
(C) Look-up
(D) All of the above

Answer: (B) Modify


Q15. Batch processing is appropriate if

(A) A large computer system is available
(B) Only a small computer system is available
(C) Only a few transactions are involved
(D) None of the above

Answer:(D) None of the above


Database Management System MCQ – All Set

Database Management System MCQ Questions with Answers – Set 01
Database Management System MCQ Online Test – Set 02
Database Management System Objective Questions – Set 03
Database Management System MCQs Online – Set 04
Database Management System (DBMS) Solved MCQs – Set 05
Database Management System Questions Answers pdf – Set 06
Database Management System Questions and Answers for GATE – Set 07
Database Management System Multiple Choice Questions and Answers pdf – Set 08
DBMS Interview Questions and Answers for Fresher – Set 09
Database Management System Lab Viva Questions and Answers – Set 10
Database Management System One Mark Questions with Answers – Set 11
MCQ Questions on Database Management System with Answers – Set 12
Database Management System (DBMS) GATE Questions and Answers pdf – Set 13
Database Management System Short Questions and Answers pdf – Set 14
Database Management System Objective Type Questions and Answers SET 15

We hope the given computer science Engineering on Database Management System MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Database Management System. If you have any queries related to computer science Engineering on Database Management System MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you as soon as possible.

Leave a Comment