Database Management System Objective Questions – Set 03

Are you guys looking for computer science MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per computer science new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of computer science. Each question has four options followed by the right answer. These computer science MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. The physical location of a record is determined by a mathematical formula that transforms a file key into a record location in

(A) A tree file
(B) An indexed file
(C) A hashed file
(D) A sequential file

Answer: (C) A hashed file


Q2. Primitive operations common to all record management systems include

(A) Print
(B) Sort
(C) Look-up
(D) None of the above

Answer: (C) Look-up


Q3. Which of the following is correct regarding Aggregate functions?

(A) It takes a list of values and returns a single values as result
(B) It takes a list of values and returns a list of values as result
(C) It takes a single value and returns a list of values as result
(D) It takes a single value and returns a single value as result

Answer: (A) It takes a list of values and returns a single values as result


Q4. A _ Contains fields of data about one entity.

(A) Record
(B) File
(C) Fields
(D) Document

Answer: (A) Record


Q5. The _ command is used to allocates an extent for the table in SQL

(A) MODIFY ALLOCATES
(B) MODIFY TABLE
(C) ALTER TABLE
(D) REDEFINE TABLE

Answer: (A) MODIFY ALLOCATES


Q6. In order to use a DBMS, it is important to understand

(A) The physical schema
(B) All sub-schemas that the system supports
(C) One subschema
(D) Both (a) and (b)

Answer: (C) One subschema


Q7. The on-line, softcopy display a customer’s charge account to respond to an inquiry is an examples of a

(A) Forecasting report
(B) Exception report
(C) Regularly scheduled report
(D) On demand report

Answer: (D) On demand report


Q8. What are ACID properties of Transactions?

(A) Atomicity, Consistency, Isolation, Database
(B) Atomicity, Consistency, Isolation, Durability
(C) Atomicity, Consistency, Inconsistent, Durability
(D) Automatically, Concurrency, Isolation, Durability

Answer: (B) Atomicity, Consistency, Isolation, Durability


Q9. In SQL, the ALTER TABLESPACE command is used

(A) To add/rename data files
(B) To change storage characteristics
(C) To take a table space online/offline
(D) All of the above

Answer: (D) All of the above


Q10. The designer of a form includes

(A) Filed designators
(B) Prompts
(C) Data
(D) Both (a) and (b)

Answer: (D) Both (a) and (b)


Q11. An operation that will increase the length of a list is

(A) Insert
(B) Look-up
(C) Modify
(D) None of the above

Answer: (A) Insert


Q12. Which of the following contains a complete record of all activity that affected the contents of a database during a certain period of time?

(A) Report writer
(B) Query language
(C) Data manipulation language
(D) Transaction log

Answer:(D) Transaction log


Q13. Which of the following option is use to retrieval of data?

(A) Stack
(B) Data Structure
(C) Linked list
(D) Query

Answer: (D) Query


Q14. In SQL, which command(s) is(are) used to recompile a stored function?

(A) SET FUNCTION
(B) SET STORED FUNCTION
(C) ALTER FUNCTION
(D) All of the above

Answer:C) ALTER FUNCTION


Q15. An-owner-member set in the CODASYL specifications may have

(A) Only one owner but many owner occurrences
(B) Only one member but many member occurrence
(C) More than one member but only one occurrence per member
(D) All of the above

Answer: (A) Only one owner but many owner occurrences


Database Management System MCQ – All Set

Database Management System MCQ Questions with Answers – Set 01
Database Management System MCQ Online Test – Set 02
Database Management System Objective Questions – Set 03
Database Management System MCQs Online – Set 04
Database Management System (DBMS) Solved MCQs – Set 05
Database Management System Questions Answers pdf – Set 06
Database Management System Questions and Answers for GATE – Set 07
Database Management System Multiple Choice Questions and Answers pdf – Set 08
DBMS Interview Questions and Answers for Fresher – Set 09
Database Management System Lab Viva Questions and Answers – Set 10
Database Management System One Mark Questions with Answers – Set 11
MCQ Questions on Database Management System with Answers – Set 12
Database Management System (DBMS) GATE Questions and Answers pdf – Set 13
Database Management System Short Questions and Answers pdf – Set 14
Database Management System Objective Type Questions and Answers SET 15

We hope the given computer science Engineering on Database Management System MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Database Management System. If you have any queries related to computer science Engineering on Database Management System MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you as soon as possible.

Leave a Comment