Database Management System Multiple Choice Questions and Answers pdf – Set 08

Are you guys looking for computer science MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per computer science new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of computer science. Each question has four options followed by the right answer. These computer science MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. If a calculation is embedded in a form

(A) The result of the calculations are stored with the form
(B) The calculations are stored with the form
(C) The result of the calculations are printed in report
(D) All of the above

Answer: (B) The calculations are stored with the form


Q2. Queries to a database

(A) Are written in English
(B) Can use aggregate functions like SUM and COUNT
(C) Both (a) and (b)
(D) None of the above

Answer: (B) Can use aggregate functions like SUM and COUNT


Q3. A report generator is used to

(A) Update files
(B) Print files on paper
(C) Data entry
(D) None of the above

Answer: (B) Print files on paper


Q4. The master list of an indexed file

(A) Is sorted in ascending order
(B) Contains only a list of keys and record numbers
(C) Has a number assigned to each record
(D) Both (b) and (c)

Answer: (C) Has a number assigned to each record


Q5. Characteristic(s) of a distributed MIS structure is

(A) Interactive sharing of the workload
(B) A multiprocessing environment
(C) Computers supporting local DP operations
(D) All of the above

Answer:(D) All of the above


Q6. A multiple-form file management system

(A) Lets you define different forms for different operations
(B) Lets you create a look-up form with an associated read-only password to prevent access by unauthorized users
(C) Both (a) and (b)
(D) Allow you to entry data in all the forms

Answer: (C) Both (a) and (b)


Q7. Internal auditors should review data system design before they are

(A) Developed
(B) Implemented
(C) Modified
(D) All of the above

Answer: (D) All of the above


Q8. Related fields in a data base are grouped to form

(A) Data file
(B) Data record
(C) Menu
(D) Bank

Answer: (B) Data record


Q9. The data-base environment has all of the following components except:

(A) Users
(B) Separate files
(C) Data base
(D) Data-base administrator

Answer: (B) Separate files


Q10. A file that is organized in uniform format is formally referred to as a _ or a database file.

(A) Document
(B) Database
(C) Record
(D) Structured data file

Answer: (D) Structured data file


Q11. The logical data structure with a one-to-many relationship is a:

(A) Network
(B) Tree
(C) Chain
(D) Relational

Answer: (B) Tree


Q12. The language used in application programs to request data from the DBMS is referred to as the

(A) DML
(B) DDL
(C) Query language
(D) All of the above

Answer: (A) DML


Q13. A large computer information system maintains many different computer files. Which amongst them is called a perpetual file?

(A) Specialized file
(B) Log file
(C) Master file
(D) Update file

Answer: (C) Master file


Q14. Which of the following is true of a network structure?

(A) It is a physical representation of the data
(B) It allows a many-to-many relationship
(C) It is conceptually simple
(D) It will be the dominant data base of the future

Answer: (B) It allows a many-to-many relationship


Q15. A set of programs that handle a firm’s data base responsibilities is called a

(A) Data Base Management System (DBMS)
(B) Data Base Processing System (DBPS)
(C) Data Management System (DMS)
(D) All of the above

Answer: (D) All of the above


Database Management System MCQ – All Set

Database Management System MCQ Questions with Answers – Set 01
Database Management System MCQ Online Test – Set 02
Database Management System Objective Questions – Set 03
Database Management System MCQs Online – Set 04
Database Management System (DBMS) Solved MCQs – Set 05
Database Management System Questions Answers pdf – Set 06
Database Management System Questions and Answers for GATE – Set 07
Database Management System Multiple Choice Questions and Answers pdf – Set 08
DBMS Interview Questions and Answers for Fresher – Set 09
Database Management System Lab Viva Questions and Answers – Set 10
Database Management System One Mark Questions with Answers – Set 11
MCQ Questions on Database Management System with Answers – Set 12
Database Management System (DBMS) GATE Questions and Answers pdf – Set 13
Database Management System Short Questions and Answers pdf – Set 14
Database Management System Objective Type Questions and Answers SET 15

We hope the given computer science Engineering on Database Management System MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Database Management System. If you have any queries related to computer science Engineering on Database Management System MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you as soon as possible.

Leave a Comment