Database Management System MCQs Online – Set 04

Are you guys looking for computer science MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per computer science new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of computer science. Each question has four options followed by the right answer. These computer science MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. There are certain packages that allow people to define data items, place these items in particular records, combine the records into designated files and then manipulate and retrieve the stored data. What are they called?

(A) Data storage system
(B) Database management system (DBMS)
(C) Batch processing system
(D) Data communication package

Answer: (B) Database management system (DBMS)


Q2. The modify operation is likely to be done after

(A) Delete
(B) Look-up
(C) Insert
(D) All of the above

Answer: (B) Look-up


Q3. Which SQL Query is use to remove a table and all its data from the database?

(A) Create Table
(B) Alter Table
(C) Drop Table
(D) None of these

Answer: (C) Drop Table


Q4. Which of the following is not a relational database?

(A) dBASE IV
(B) 4th Dimension
(C) FoxPro
(D) Reflex

Answer: (D) Reflex


Q5. In SQL, which command is used to create a database user?

(A) ADD USER TO DATABASE
(B) MK USER
(C) CREATE USER
(D) All of the above

Answer: (C) CREATE USER


Q6. To have a file hold a list, it is necessary to

(A) Identify the records in the list
(B) Identify the name, width and type of the fields of each record
(C) Decide which fields will be used as sort or index keys
(D) All of the above

Answer: (D) All of the above


Q7. In SQL, which command is used to changes data in a table?

(A) UPDATE
(B) INSERT
(C) BROWSE
(D) APPEND

Answer: (A) UPDATE


Q8. A relation that has no partial dependencies is in which normal form

(A) First
(B) Second
(C) Third
(D) BCNF

Answer: (B) Second


Q9. Which of the following is a database administrator’s function?

(A) Database design
(B) Backing up the database
(C) Performance monitoring
(D) All of the above

Answer: (D) All of the above


Q10. Which of the following is not a level of data abstraction?

(A) Physical Level
(B) Critical Level
(C) Logical Level
(D) View Level

Answer:(B) Critical Level


Q11. In SQL, which command(s) is(are) used to redefine an index’s future storage allocation

(A) ALTER INDEX
(B) REDEFINE INDEX
(C) MODIFY INDEX
(D) DO INDEX

Answer: (A) ALTER INDEX


Q12. Which of the following is a serious problem of file management systems?

(A) Difficult to update
(B) Lack of data independence
(C) Data redundancy
(D) All of the above

Answer: (D) All of the above


Q13. A lock that allows concurrent transactions to access different rows of the same table is known as a

(A) Field-level lock
(B) Row-level lock
(C) Table-level lock
(D) Database-level lock

Answer: (A) Field-level lock


Q14. Which command(s) is(are) used to enable/disable/drop an integrity constraint in SQL?

(A) DEFINE TABLE
(B) MODIFY TABLE
(C) ALTER TABLE
(D) All of the above

Answer: (C) ALTER TABLE


Q15. Which of the following is Database Language?

(A) Data Definition Language
(B) Data Manipulation Language
(C) Query Language
(D) All of the above

Answer: (D) All of the above


Database Management System MCQ – All Set

Database Management System MCQ Questions with Answers – Set 01
Database Management System MCQ Online Test – Set 02
Database Management System Objective Questions – Set 03
Database Management System MCQs Online – Set 04
Database Management System (DBMS) Solved MCQs – Set 05
Database Management System Questions Answers pdf – Set 06
Database Management System Questions and Answers for GATE – Set 07
Database Management System Multiple Choice Questions and Answers pdf – Set 08
DBMS Interview Questions and Answers for Fresher – Set 09
Database Management System Lab Viva Questions and Answers – Set 10
Database Management System One Mark Questions with Answers – Set 11
MCQ Questions on Database Management System with Answers – Set 12
Database Management System (DBMS) GATE Questions and Answers pdf – Set 13
Database Management System Short Questions and Answers pdf – Set 14
Database Management System Objective Type Questions and Answers SET 15

We hope the given computer science Engineering on Database Management System MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Database Management System. If you have any queries related to computer science Engineering on Database Management System MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you as soon as possible.

Leave a Comment