Database Management System MCQ Questions with Answers – Set 01

Are you guys looking for computer science MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per computer science new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of computer science. Each question has four options followed by the right answer. These computer science MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. Which of the following in not a function of DBA?

(A) Network Maintenance
(B) Routine Maintenance
(C) Schema Definition
(D) Authorization for data access

Answer:(A) Network Maintenance


Q2. What name is given to the collection of facts, items of information or data which are related in some way?

(A) Database
(B) Directory information
(C) Information tree
(D) Information provider

Answer:(A) Database


Q3. Which of the following is not characteristic of a relational database model?

(A) Tables
(B) Treelike structure
(C) Complex logical relationships
(D) Records

Answer: (B) Treelike structure


Q4. Data integrity control

(A) Is used to set upper and lower limits on numeric data
(B) Requires the use of passwords to prohibit unauthorized access to the file
(C) Has the data dictionary keep the date and time of last access last back-up, and most recent modification for all files
(D) None of the above

Answer: (C) Has the data dictionary keep the date and time of last access last back-up, and most recent modification for all files


Q5. In SQL, which command is used to add new rows to a table?

(A) ALTER TABLE
(B) ADD ROW
(C) INSERT
(D) APPEND

Answer: (C) INSERT


Q6. Which of the following is not Modification of the Database?

(A) Deletion
(B) Insertion
(C) Sorting
(D) Updating

Answer: (C) Sorting


Q7. A database management system

(A) Allows simultaneous access to multiple files
(B) Can do more than a record management system
(C) Is a collection of programs for managing data in a single file
(D) None of the above

Answer:(D) None of the above


Q8. A Database Management System (DBMS) is

(A) Collection of interrelated data
(B) Collection of programs to access data
(C) Collection of data describing one particular enterprise
(D) All of the above

Answer: (A) Collection of interrelated data


Q9. Embedded pointer provide

(A) A secondary access path
(B) A physical record key
(C) An inverted index
(D) All of the above

Answer:(A) A secondary access path


Q10. Which command is used to remove an index from the database in SQL?

(A) DELETE INDEX
(B) DROP INDEX
(C) REMOVE INDEX
(D) ROLL BACK INDEX

Answer: (B) DROP INDEX


Q11. A command to remove a relation from an SQL database

(A) Delete table < table name>
(B) Drop table <table name> (C) Erase table <table name> (D) Alter table <table name>

Answer: (B) Drop table


Q12. In SQL, which command(s) is(are) used to enable/disable all triggers on a table?

(A) ALTER TRIGGERS
(B) ALTER TABLE
(C) MODIFY TRIGGERS IN TABLE
(D) All of the above

Answer: (B) ALTER TABLE


Q13. Data Manipulation Language enables users to

(A) Retrieval of information stored in database
(B) Insertion of new information into the database
(C) Deletion of information from the database
(D) All of the above

Answer: (D) All of the above


Q14. The files stored on a secondary stage device are composed of a hierarchy of data. What does a record in a file contain?

(A) Bits
(B) Characters
(C) Data field
(D) Schema

Answer: (C) Data field


Q15. A _ means that one record in a particular record type can be related to many records in another record type and vice-versa.

(A) One-to-one relationship
(B) One-to-many relationship
(C) Many-to-one relationship
(D) Many-to-many relationship

Answer: (D) Many-to-many relationship


Database Management System MCQ – All Set

Database Management System MCQ Questions with Answers – Set 01
Database Management System MCQ Online Test – Set 02
Database Management System Objective Questions – Set 03
Database Management System MCQs Online – Set 04
Database Management System (DBMS) Solved MCQs – Set 05
Database Management System Questions Answers pdf – Set 06
Database Management System Questions and Answers for GATE – Set 07
Database Management System Multiple Choice Questions and Answers pdf – Set 08
DBMS Interview Questions and Answers for Fresher – Set 09
Database Management System Lab Viva Questions and Answers – Set 10
Database Management System One Mark Questions with Answers – Set 11
MCQ Questions on Database Management System with Answers – Set 12
Database Management System (DBMS) GATE Questions and Answers pdf – Set 13
Database Management System Short Questions and Answers pdf – Set 14
Database Management System Objective Type Questions and Answers SET 15

We hope the given computer science Engineering on Database Management System MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Database Management System. If you have any queries related to computer science Engineering on Database Management System MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you as soon as possible.

Leave a Comment