Database Management System Lab Viva Questions and Answers – Set 10

Are you guys looking for computer science MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per computer science new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of computer science. Each question has four options followed by the right answer. These computer science MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. What is the abbreviation used for a software package that permits the users to create, retrieve and maintain records in a database?

(A) DASD
(B) FMS
(C) EMMS
(D) DBMS

Answer:(D) DBMS


Q2. Column header is refer as

(A) Table
(B) Relation
(C) Attributes
(D) Domain

Answer: (C) Attributes


Q3. The distinguishable parts of a record are called

(A) Files
(B) Data
(C) Fields
(D) Database

Answer: (C) Fields


Q4. The attribute that can be divided into other attributes is called

(A) Simple Attribute
(B) Composite Attribute
(C) Multi-valued Attribute
(D) Derived Attribute

Answer: (B) Composite Attribute


Q5. In SQL, the CREATE TABLE is used

(A) To create a table, defining its columns, integrity constrains, and storage allocation
(B) To add a column/integrity constraint to a table
(C) To redefine a column
(D) To change a table’s storage characteristics

Answer: (A) To create a table, defining its columns, integrity constrains, and storage allocation


Q6. The database administration function includes

(A) Application programming
(B) Computer operations management
(C) Database access planning
(D) All of the above

Answer: (C) Database access planning


Q7. Which of the following is Relation algebra Operation?

(A) Select
(B) Union
(C) Rename
(D) All of the above

<pAnswer: (D) All of the above


Q8. The model for a _ resembles the hierarchical model in many respects.

(A) Network database
(B) Relational database
(C) Distributed database
(D) Hierarchical database

Answer: (A) Network database


Q9. Database locking concept is used to solve the problem of

(A) Lost Update
(B) Uncommitted Dependency
(C) Inconsistent Data
(D) All of the above

Answer: (D) All of the above


Q10. The model for a record management system might be

(A) Handwritten list
(B) A Rolodex card file
(C) A business form
(D) All of the above

Answer: (D) All of the above


Q11. In SQL, which command is used to add a column/integrity constraint to a table

(A) ADD COLUMN
(B) INSERT COLUMN
(C) MODIFY TABLE
(D) ALTER TABLE

Answer: (D) ALTER TABLE


Q12. Which of the following is not an Aggregate function?

(A) Min
(B) Max
(C) Select
(D) Avg

Answer: (C) Select


Q13. In SQL, which command(s) is(are) used to enable/disable a database trigger?

(A) ALTER TRIGGER
(B) ALTER DATABASE
(C) ALTER TABLE
(D) MODIFY TRIGGER

Answer: (A) ALTER TRIGGER


Q14. In DBMS FD stands for _

(A) Facilitate data
(B) Functional data
(C) Facilitate dependency
(D) Functional dependency

Answer: (D) Functional dependency


Q15. In SQL, the __ command is used to recompile a view

(A) COMPILE VIEW
(B) DEFINE VIEW
(C) CREATE VIEW
(D) ALTER VIEW

Answer: (D) ALTER VIEW


Database Management System MCQ – All Set

Database Management System MCQ Questions with Answers – Set 01
Database Management System MCQ Online Test – Set 02
Database Management System Objective Questions – Set 03
Database Management System MCQs Online – Set 04
Database Management System (DBMS) Solved MCQs – Set 05
Database Management System Questions Answers pdf – Set 06
Database Management System Questions and Answers for GATE – Set 07
Database Management System Multiple Choice Questions and Answers pdf – Set 08
DBMS Interview Questions and Answers for Fresher – Set 09
Database Management System Lab Viva Questions and Answers – Set 10
Database Management System One Mark Questions with Answers – Set 11
MCQ Questions on Database Management System with Answers – Set 12
Database Management System (DBMS) GATE Questions and Answers pdf – Set 13
Database Management System Short Questions and Answers pdf – Set 14
Database Management System Objective Type Questions and Answers SET 15

We hope the given computer science Engineering on Database Management System MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Database Management System. If you have any queries related to computer science Engineering on Database Management System MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you as soon as possible.

Leave a Comment