Database Management System (DBMS) Solved MCQs – Set 05

Are you guys looking for computer science MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per computer science new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of computer science. Each question has four options followed by the right answer. These computer science MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. _ refers to the correctness and completeness of the data in a database?

(A) Data security
(B) Data integrity
(C) Data constraint
(D) Data independence

Answer: (B) Data integrity


Q2. Which of the following is not true of the traditional approach to information processing?

(A) There is common sharing of data among the various applications
(B) It is file-oriented
(C) Programs are dependent on the files
(D) It is inflexible

Answer: (A) There is common sharing of data among the various applications


Q3. In SQL, which command(s) is(are) used to change a table’s storage characteristics?

(A) ALTER TABLE
(B) MODIFY TABLE
(C) CHANGE TABLE
(D) All of the above

Answer: (A) ALTER TABLE


Q4. The PROJECT command will create new table that has

(A) More fields than the original table
(B) More rows than the original table
(C) Both (a) and (b)
(D) None of the above

Answer: (D) None of the above


Q5. In mathematical term Table is referred as

(A) Relation
(B) Attribute
(C) Tuple
(D) Domain

Answer: (A) Relation


Q6. The main idea behind computer files is that it is convenient to

(A) Arrange them
(B) Store information together
(C) Create them
(D) Access them

Answer:(B) Store information together


Q7. An indexing operation

(A) Sorts a file using a single key
(B) Sorts file using two keys
(C) Establishes an index for a file
(D) Both (b) and (c)

Answer: (C) Establishes an index for a file


Q8. The way a particular application views the data from the data base that the application uses is a:

(A) Module
(B) Relational model
(C) Schema
(D) Subschema

Answer: (D) Subschema


Q9. A logical schema

(A) Is the entire database
(B) Is a standard way of organizing information into accessible parts
(C) Describes how data is actually stored on disk
(D) None of the above

Answer: (B) Is a standard way of organizing information into accessible parts


Q10. Which of the following in not Outer join?

(A) Left outer join
(B) Right outer join
(C) Full outer join
(D) All of the above

Answer:(D) All of the above


Q11. One data dictionary software package is called

(A) DB/DC dictionary
(B) TOTAL
(C) ACCESS
(D) Any of the above

Answer: (A) DB/DC dictionary


Q12. Which command is used to remove a table from the database in SQL?

(A) DELETE TABLE
(B) DROP TABLE
(C) ERASE TABLE
(D) UNATTACH TABLE

Answer: (B) DROP TABLE


Q13. Database management systems are intended to:

(A) Eliminate data redundancy
(B) Establish relationships among records in different files
(C) Manage file access
(D) All of the above

Answer:(D) All of the above


Q14. A compound key

(A) Is made up a several pieces of information
(B) Uniquely identifies an item in a list
(C) Both (a) and (b)
(D) Is a combination of each unique key

Answer: (C) Both (a) and (b)


Q15. Which of the following is not binary operation?

(A) Union
(B) Project
(C) Set Difference
(D) Cartesian Product

Answer: (B) Project


Database Management System MCQ – All Set

Database Management System MCQ Questions with Answers – Set 01
Database Management System MCQ Online Test – Set 02
Database Management System Objective Questions – Set 03
Database Management System MCQs Online – Set 04
Database Management System (DBMS) Solved MCQs – Set 05
Database Management System Questions Answers pdf – Set 06
Database Management System Questions and Answers for GATE – Set 07
Database Management System Multiple Choice Questions and Answers pdf – Set 08
DBMS Interview Questions and Answers for Fresher – Set 09
Database Management System Lab Viva Questions and Answers – Set 10
Database Management System One Mark Questions with Answers – Set 11
MCQ Questions on Database Management System with Answers – Set 12
Database Management System (DBMS) GATE Questions and Answers pdf – Set 13
Database Management System Short Questions and Answers pdf – Set 14
Database Management System Objective Type Questions and Answers SET 15

We hope the given computer science Engineering on Database Management System MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Database Management System. If you have any queries related to computer science Engineering on Database Management System MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you as soon as possible.

Leave a Comment