Construction Planning and Management Objective Questions and Answers – Set 01

Are you guys looking for Civil Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Civil Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Civil Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Civil Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. In time-cost optimization of a project, crashing is done.

(A) On all the activities
(B) On all the activities lying on the critical path
(C) Only on activities lying on the original critical path and having flatter cost slopes
(D) On original critical activities and those that become critical at any stage of crashing in the order of ascending cost slope

Answer: (D) On original critical activities and those that become critical at any stage of crashing in the order of ascending cost slope


Q2. Critical path method

(A) Is an improvement upon bar chart method
(B) Provides a realistic approach to daily problems
(C) Avoids delays which are very common in bar charts
(D) All the above

Answer:(D) All the above


Q3. If the expected time of completion of a project is 60 weeks with a standard deviation of 5 weeks, the probability of completing the project in 50 weeks and 65 weeks respectively will be

(A) 2.3% and 84.1%
(B) 97.7% and 84.1%
(C) 97.7 % and 15.9%
(D) 15.9% and 97.7%

Answer: (A) 2.3% and 84.1%


Q4. Which of the following does not represent an activity?

(A) Site located
(B) Foundation is being dug
(C) The office area is being cleaned
(D) The invitations are being sent

Answer: (A) Site located


Q5. At a work site, statistical quality control of concrete means

(A) Measurement of risks to eliminate failures
(B) Applying the theory’ of probability to sample testing or inspection
(C) Reduction in wastage of inspection costs
(D) Reduction in costs for the removal of defects

Answer: (B) Applying the theory’ of probability to sample testing or inspection


Q6. Power stations are generally treated as

(A) Light construction
(B) Heavy construction
(C) Industrial construction
(D) Electrical construction

Answer: (C) Industrial construction


Q7. In resources levelling

(A) Total duration of project is reduced
(B) Total duration of project is increased
(C) Uniform demand of resources is achieved
(D) Cost of project is controlled

Answer: (C) Uniform demand of resources is achieved


Q8. For the network shown in the given figure, the expected time for the activity

(A) 1-2 is 4
(B) 2-3 is 7
(C) 3-4 is 8
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q9. For a given size of bucket, the ideal output of a dragline will be least in

(A) Moist loam
(B) Sand and gravel
(C) Good common earth
(D) Wet sticky clay

Answer: (D) Wet sticky clay


Q10. Sensitivity analysis is a study of

(A) Comparison of profit and loss
(B) Comparison of assets and liabilities
(C) Change in output due to change in input
(D) Economics of cost and benefits of the project

Answer: (C) Change in output due to change in input


Q11. A critical ratio scheduling

(A) Determines the status of each activity
(B) Adjusts automatically changes in activity progress
(C) Is a dynamic system
(D) None of these

Answer:(D) None of these


Q12. Bar charts are suitable for

(A) Minor works
(B) Major works
(C) Large projects
(D) All the Above

Answer: (A) Minor works


Q13. Preliminary project report for a road project must contain

(A) The detailed estimated cost based on detailed design
(B) The several alternatives of the project that have been considered
(C) The soil survey, traffic survey, concept design and approximate cost
(D) The contract documents for inviting tenders

Answer: (C) The soil survey, traffic survey, concept design and approximate cost


Q14. For a given activity, the optimistic time, pessimistic time and the most probable estimates are 5, 17 and 8 days respectively, The expected time is

(A) 8 days
(B) 9 days
(C) 10 days
(D) 15 days

Answer:(B) 9 days


Q15. The time corresponding to minimum total project cost is

(A) Crash time
(B) Normal time
(C) Optimistic time
(D) Between normal time and crash time

Answer:(D) Between normal time and crash time


Construction Planning and Management MCQ


We hope the given Construction Planning and Management on Civil Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the Construction Planning and Management MCQs on Civil Engineering. If you have any queries related to Civil Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment