Concrete Technology and Design Objective Questions and Answers – Set 01

Are you guys looking for Civil Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Civil Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Civil Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Civil Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. The temperature reinforcement in the vertical slab of a T-shaped R.C. retaining wall is

(A) Not needed
(B) Provided equally on inner and front faces
(C) Provided more on inner face than on front face
(D) Provided more on front face than on inner face

Answer: (D) Provided more on front face than on inner face


Q2. Critical section for shear in case of flat slabs is at a distance of

(A) Effective depth of slab from periphery of column/drop panel
(B) d/2 from periphery of column/capital/ drop panel
(C) At the drop panel of slab
(D) At the periphery of column

Answer: (B) d/2 from periphery of column/capital/ drop panel


Q3. Pick up the incorrect statement from the following:

(A) The degree of grinding of cement, is called fineness
(B) The process of changing cement paste into hard mass, is known as setting of cement
(C) The phenomenon by virtue of which cement does not allow transmission of sound, is known as soundness of cement
(D) The heat generated during chemical reaction of cement with water, is known as heat of hydration

Answer: (C) The phenomenon by virtue of which cement does not allow transmission of sound, is known as soundness of cement


Q4. Bulking of sand is maximum if moisture content is about

(A) 2 %
(B) 4 %
(C) 6 %
(D) 10 %

Answer: (B) 4 %


Q5. For road pavements, the cement generally used, is

(A) Ordinary Portland cement
(B) Rapid hardening cement
(C) Low heat cement
(D) Blast furnace slag cement

Answer: (B) Rapid hardening cement


Q6. Concrete gains strength due to

(A) Chemical reaction of cement with sand and coarse aggregates
(B) Evaporation of water from concrete
(C) Hydration of cement
(D) All the above

Answer: (C) Hydration of cement


Q7. Diagonal tension in a beam

(A) Is maximum at neutral axis
(B) Decreases below the neutral axis and increases above the neutral axis
(C) Increases below the neutral axis and decreases above the neutral axis
(D) Remains same

Answer: (D) Remains same


Q8. Pick up the incorrect statement from the following:

(A) Space between the exterior walls of a warehouse and bag piles should be 30 cm
(B) Cement bags should preferably be piled on wooden planks
(C) Width and height of the pile should not exceed 3 m and 2.70 m respectively
(D) None of these

Answer: (D) None of these


Q9. To determine the modulus of rupture, the size of test specimen used is

(A) 150 × 150 × 500 mm
(B) 100 × 100 × 700 mm
(C) 150 × 150 × 700 mm
(D) 100 × 100 × 500 mm

Answer: (C) 150 × 150 × 700 mm


Q10. According to IS: 4561978, the column or the strut is the member whose effective length is greater than

(A) The least lateral dimension
(B) 2 times the least lateral dimension
(C) 3 times the least lateral dimension
(D) 4 times the least lateral dimension

Answer: (C) 3 times the least lateral dimension


Q11. For a slab supported on its four edges with corners held down and loaded uniformly, the Marcus correction factor to the moments obtained by Grashoff Rankine’s theory

(A) Is always less than 1
(B) Is always greater than 1
(C) Can be more than 1
(D) Can be less than 1

Answer: (A) Is always less than 1


Q12. Tricalcium aluminate (C3A)

(A) Reacts fast with water
(B) Generates less heat of hydration
(C) Causes initial setting and early strength of cement
(D) Does not contribute to develop ultimate strength

Answer: (B) Generates less heat of hydration


Q13. When shear stress exceeds the permissible limit in a slab, then it is reduced by

(A) Increasing the depth
(B) Providing shear reinforcement
(C) Using high strength steel
(D) Using thinner bars but more in number

Answer: (A) Increasing the depth


Q14. Addition of pozzolana to ordinary port land cement, causes

(A) Decrease in early strength
(B) Reduction in chemical action with sulphates
(C) Increase in shrinkage
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q15. If the various concrete ingredients i.e. cement, sand and aggregates are in the ratio of 1:3:6, the grade of concrete, is

(A) M 100
(B) M 150
(C) M 200
(D) M 250

Answer: (A) M 100


Concrete Technology and Design MCQ with Answers


We hope the given Concrete Technology and Design MCQ Questions with Answers on Civil Engineering will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the Concrete Technology and Design MCQs on Civil Engineering. If you have any queries related to Civil Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment