Computer Test Electronic Principles – Set 08

PDF Free Download as per computer science new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of computer science. Each question has four options followed by the right answer. These computer science MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. How much current flows through a 0.02 micro F capacitor that is operating from a 12-V ac, 100-Hz source?

(A) 0.151 mA
(B) 157 mA
(C) 0.995 mA
(D) 2.02 A

Answer: (A) 0.151 mA


Q2. Which one of the following is a statement of Kirchhoffs current law?

(A) The current through a resistance is proportional to the value of resistance and the IR drop across it
(B) The total current in a parallel circuit is less than the value of the smallest current
(C) The algebraic sum of currents in a loop is equal to zero
(D) The algebraic sum of currents entering and leaving a point is equal to zero

Answer: (C) The algebraic sum of currents in a loop is equal to zero


Q3. The rotating coil of wire in an electric motor is called the:

(A) Armature
(B) Brush
(C) Commutator
(D) Loop

Answer: (A) Armature


Q4. To get the Thevenin voltage, you have to

(A) Short the load resistor
(B) Open the load resister
(C) Short the voltage source
(D) Open the voltage source

Answer: (A) Short the load resistor


Q5. What is the difference between the kinds of charges for an electron and a proton?

(A) An electron has a positive charge and a proton has no charge
(B) An electron has a positive charge and a proton has a negative charge
(C) An electron has a negative charge and a proton has a positive charge
(D) An electron has a negative charge and a proton has no charge

Answer: (C) An electron has a negative charge and a proton has a positive charge


Q6. What is the turns ratio for the transformer specified in the above question?

(A) 10.738
(B) 0.707
(C) 1.5
(D) 0.575

Answer: (B) 0.707


Q7. A current source has an internal resistance of 100 kW. What is the largest load resistance if the current source must appear stiff?

(A) 2 k Ohm
(B) 10 k Ohm
(C) 20 k Ohm
(D) 1 k Ohm

Answer: (D) 1 k Ohm


Q8. Doubling the diameter of the coil in an inductor:

(A) Multiplies the value of inductance by two
(B) Reduces the value of inductance by one-half
(C) Reduces the value of inductance by one-fourth
(D) Multiplies the value of inductance by four

Answer: (A) Multiplies the value of inductance by two


Q9. The direction of electron current flow is:

(A) From right to left
(B) From positive to negative
(C) From negative to positive
(D) From neutral to positive

Answer: (C) From negative to positive


Q10. A transistor has a current gain of 125 and a base current of 30 µA. What is the collector current?

(A) 3.75 mA
(B) 3.2 mA
(C) 0.05 mA
(D) 13 mA

Answer: (A) 3.75 mA


Q11. The net charge of a neutral copper atom is

(A) 0
(B) +1
(C) -1
(D) +4

Answer: (B) +1


Q12. One henry of inductance is defined as:

(A) The amount of counter emf required to reduce a current to 1 A
(B) The amount of inductance required for generating 1 V of counter emf when the current changes at the rate of 1 A per second
(C) The amount of inductance required to change the frequency of a current by 1 Hz
(D) The number of turns of wire in an inductor multiplied by the amount of current flowing through it

Answer: (B) The amount of inductance required for generating 1 V of counter emf when the current changes at the rate of 1 A per second


Q13. Which one of the following devices is most often used for measuring electrical potential difference?

(A) Voltmeter
(B) Ohmmeter
(C) Ammeter
(D) Wattmeter

Answer: (A) Voltmeter


Q14. An audio transformer has a turn ratio of 9, what is its impedance ratio?

(A) 81
(B) 85
(C) 6
(D) 9

Answer: (A) 81


Q15. 1 Microfarad is the same as:

(A) 1 millionth of a picofarad
(B) 1000 millifarads
(C) 1 million picofarads
(D) 1 million farads

Answer: (C) 1 million picofarads


Electronic Principles MCQ – All Set

Electronic Principles Multiple Choice Questions and Answers – Set 01
Electronic Principles Objective Practice Test – Set 02
Computer Electronic Principles MCQ Test – Set 03
Computer Science Electronic Principles Online Test – Set 04
Computer Principles Free Online Practice – Set 05
Electronic Principles Multiple Choice Tests – Set 06
Electronic Principles Computer Test Series – Set 07
Computer Test Electronic Principles – Set 08
Electronic Principles Questions with Answers – Set 09
Computer Science Online Test Electronic Principles – Set 10
Electronic Principles Multiple Choice Questions and Answers – Set 011
Electronic Principles Fundamentals MCQ – Set 12
Computer Science Engineering Electronic Principles – Set 13
Electronic Principles Basic Questions & Answers – Set 14
Electronic Principles Computer Science Questions – set 15
Electronic Principles Objective Questions and Answers Set – 16

We hope the given computer science Engineering on Electronic Principles MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Electronic Principles. If you have any queries related to computer science Engineering on Electronic Principles MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you as soon as possible.

Leave a Comment