Computer Science Operating System Questions for Interview – Set 04

Are you guys looking for Computer science Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Computer science Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Computer science Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Computer science Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. Which of the following is not applications software?

(A) Word processing
(B) Spreadsheet
(C) UNIX
(D) Desktop publishing

Answer: (C) UNIX


Q2. A public key encryption system

(A) Allows anyone to decode the transmission
(B) Allows only the correct sender to decode the data
(C) Allows only the correct receiver to decode the data
(D) Does not encode the data before transmitting it

Answer: (C) Allows only the correct receiver to decode the data


Q3. Indicate which, of the following, is not true about Nassi-Shneiderman charts

(A) These charts are type of graphical design tool
(B) These charts cannot represent CASE constructs
(C) These charts can represent three fundamental control structures
(D) All of the above

Answer: (B) These charts cannot represent CASE constructs


Q4. A relationship between processes such that each has some part (critical section) which must not be executed while the critical section of another is being executed, is known as

(A) Semaphore
(B) Mutual exclusion
(C) Multiprogramming
(D) Multitasking

Answer: (B) Mutual exclusion


Q5. Two basic types of operating systems are:

(A) Sequential and direct
(B) Batch and timesharing
(C) Sequential and Realtime
(D) Batch and interactive

Answer: (D) Batch and interactive


Q6. Virtual Memory

(A) Is a method of memory allocation by which the program is subdivided into equal portions, or pages and core is subdivided into equal portions or blocks
(B) Consists of those addresses that may be generated by a processor during execution of a computation
(C) Is a method of allocating processor time
(D) Allows multiple programs to reside in separate areas of core at the time

Answer:(B) Consists of those addresses that may be generated by a processor during execution of a computation


Q7. Indicate which, of the following, in not true about an interpreter

(A) Interpreter generates an object program from the source program
(B) Interpreter is a kind of translator
(C) Interpreter analyses each source statement every time it is to be executed
(D) All of the above

Answer: (A) Interpreter generates an object program from the source program


Q8. The FIFO algorithm

(A) Executes first the job that last entered the queue
(B) Executes first the job that first entered the queue
(C) Execute first the job that has been in the queue the longest
(D) Executes first the job with the least processor needs

Answer: (B) Executes first the job that first entered the queue


Q9. The strategy of allowing processes that are logically runnable to be temporarily suspended is called

(A) Preemptive scheduling
(B) Non preemptive scheduling
(C) Shortest job first
(D) First come first served

Answer:(A) Preemptive scheduling


Q10. While working with MS-DOS, which command will you use to transfer a specific file from one disk to another?

(A) DISKCOPY
(B) COPY
(C) RENAME
(D) FORMAT

Answer: (B) COPY


Q11. Which of the following are loaded into main memory when the computer is booted?

(A) Internal command instructions
(B) External command instructions
(C) Utility programs
(D) Word processing instructions

Answer: (A) Internal command instructions


Q12. Memory management is:

(A) Not used in modern operating system
(B) Replaced with virtual memory on current systems
(C) Not used on multiprogramming systems
(D) Critical for even the simplest operating systems

Answer: (D) Critical for even the simplest operating systems


Q13. A relocate program form is one which

(A) Cannot be made to execute in any area of storage other than the one designated for it at the time of its coding or translation
(B) Consists of a program and relevant information for its relocation
(C) Can itself performs the relocation of its address-sensitive portions
(D) All of the above

Answer: (B) Consists of a program and relevant information for its relocation


Q14. Which of the following is a block device?

(A) Mouse
(B) Printer
(C) Terminals
(D) Disk

Answer: (D) Disk


Q15. The state transition initiated by the user process itself in an operating system is

(A) Block
(B) Dispatch
(C) Wake up
(D) Timer run out

Answer: (A) Block


We hope the given Computer science Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Computer science Engineering. If you have any queries related toComputer science Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment