Computer Science Engineering Electronic Principles – Set 13

Are you guys looking for computer science MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per computer science new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of computer science. Each question has four options followed by the right answer. These computer science MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. The rms value of a sine waveform is:

(A) The number of cycles completed in one second
(B) The time required to complete one full cycle
(C) Equal to 0.707 times the peak amplitude
(D) Equal to 1.41 times the peak amplitude

Answer: (C) Equal to 0.707 times the peak amplitude


Q2. Which one of the following statements most accurately describes the nature of inductive reactance?

(A) Inductive reactance is an opposition to current flow in dc circuits
(B) Inductive reactance is an opposition to current flow in ac circuits
(C) Inductive reactance is another term for counter emf
(D) Inductive reactance is a force that tends to overcome the effects of counter emf

Answer: (B) Inductive reactance is an opposition to current flow in ac circuits


Q3. What is the capacitive reactance of a 0.1 micro F capacitor that is operating at 1000 Hz?

(A) Less than 1 Ohm
(B) 1590 Ohm
(C) 312 Ohm
(D) 690 Ohm

Answer: (B) 1590 Ohm


Q4. A loadstone is:

(A) A natural magnet
(B) A temporary magnet
(C) An artificial magnet
(D) A paramagnetic alloy

Answer: (A) A natural magnet


Q5. The south pole of a magnet is the one:

(A) That would be attracted to the earth’s north magnetic pole
(B) That has its molecules arranged in a random pattern
(C) That would be attracted to the earth’s south magnetic pole
(D) That would be repelled by the north pole of another magnet

Answer: (C) That would be attracted to the earth’s south magnetic pole


Q6. A certain power transformer has a turns ratio of 5. What voltage can you expect at the secondary winding when you apply 120 V to the primary winding?

(A) 4.73 V
(B) 0.4 V
(C) 24 V
(D) 600 V

Answer: (C) 24 V


Q7. A real voltage source has

(A) Zero internal resistance
(B) Infinite internal resistance
(C) A small internal resistance
(D) A large internal resistance

Answer: (C) A small internal resistance


Q8. The transistor has a collector current of 10 mA and a base current of 40 mA. What is the current gain of the transistor?

(A) 250 μA
(B) 350 μA
(C) 0.25 μA
(D) 300 μA

Answer: (A) 250 μA


Q9. Which one of the following equations most directly determines the power dissipation of a resistance when you know the power dissipation of a resistance when you know the voltage drop and current?

(A) P = IE
(B) P = E2/R
(C) P = I2R
(D) I = P/E

Answer: (A) P = IE


Q10. What form of energy is used to maintain an imbalance of charges between the terminals of a battery?

(A) Electronical energy
(B) Mechanical energy
(C) Chemical energy
(D) Solar energy

Answer: (C) Chemical energy


Q11. A transformer has a primary voltage of 120 V rms and a secondary voltage of 25 V rms. If the secondary current is 1A rms, what is the primary current?

(A) 7.8 mA
(B) 208 mA
(C) 200 mA
(D) 300 mA

Answer: (B) 208 mA


Q12. The barrier potential across each depletion layer is

(A) 0
(B) 0.8 V
(C) 0.7 V
(D) 20 V

Answer: (C) 0.7 V


Q13. What is the phase shift between total current and voltage in the circuit of a 100 ohm resistor connected in parallel with a capacitor that has a reactance of 100 ohm

(A) 180 degree
(B) 30 degree
(C) 45 degree
(D) 75 degree

Answer: (C) 45 degree


Q14. The direction of conventional current flow is:

(A) From negative to positive
(B) From positive to negative
(C) From left to right
(D) From neutral to positive

Answer: (B) From positive to negative


Q15. The total inductance of a series inductor circuit is:

(A) Equal to the sum of the individual inductance values
(B) Equal to the sum of the individual inductive-reactance values
(C) Less than the value of the smallest inductor
(D) Equal to the source voltage divided by total current

Answer: (A) Equal to the sum of the individual inductance values


Electronic Principles MCQ – All Set

Electronic Principles Multiple Choice Questions and Answers – Set 01
Electronic Principles Objective Practice Test – Set 02
Computer Electronic Principles MCQ Test – Set 03
Computer Science Electronic Principles Online Test – Set 04
Computer Principles Free Online Practice – Set 05
Electronic Principles Multiple Choice Tests – Set 06
Electronic Principles Computer Test Series – Set 07
Computer Test Electronic Principles – Set 08
Electronic Principles Questions with Answers – Set 09
Computer Science Online Test Electronic Principles – Set 10
Electronic Principles Multiple Choice Questions and Answers – Set 011
Electronic Principles Fundamentals MCQ – Set 12
Computer Science Engineering Electronic Principles – Set 13
Electronic Principles Basic Questions & Answers – Set 14
Electronic Principles Computer Science Questions – set 15
Electronic Principles Objective Questions and Answers Set – 16

We hope the given computer science Engineering on Electronic Principles MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Electronic Principles. If you have any queries related to computer science Engineering on Electronic Principles MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you as soon as possible.

Leave a Comment