Computer Science Electronic Principles Online Test – Set 04

PDF Free Download as per computer science new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of computer science. Each question has four options followed by the right answer. These computer science MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. A device that converts chemical energy to electrical energy is called a:

(A) Solar cell
(B) Thermocouple
(C) Chemical cell
(D) Electric device

Answer: (C) Chemical cell


Q2. An unloaded zener regulator has a source voltage of 20 V, a series resistance of 330 W, and a zener voltage of 12 V, What is the Zener current?

(A) 28.4 mA
(B) 24.2 mA
(C) 34.4 mA
(D) 68.4 mA

Answer: (B) 24.2 mA


Q3. When operating above its resonant frequency, a parallel RLC circuit has the characteristics of a:

(A) Parallel RL circuit
(B) Parallel RC circuit
(C) Parallel RLC circuit operated above its resonant frequency
(D) Purely resistive circuit

Answer:(B) Parallel RC circuit


Q4. Which one of the following statements is true?

(A) Inductive reactance decreases with operating frequency
(B) Inductive reactance is at a maximum for dc source voltages
(C) Inductive reactance increases with operating frequency
(D) There is no meaningful relationship between inductive reactance and operating frequency

Answer: (C) Inductive reactance increases with operating frequency


Q5. A typical light switch in your home is a:

(A) Knife switch
(B) Toggle switch
(C) Rotary switch
(D) Momentary push button switch

Answer: (B) Toggle switch


Q6. When the Q point moves along the load line, the voltage increases when the current

(A) Decreases
(B) Stays the same
(C) Increases
(D) Can be any of above

Answer: (C) Increases


Q7. A resistor has a rated value of 100 ohm and a tolerance of 10%. What is its minimum and maximum allowable resistance value?

(A) 90 Ohm – 101 ohm
(B) 90 Ohm – 110 ohm
(C) 98 Ohm – 100.1 ohm
(D) 99 Ohm – 102 ohm

Answer: (B) 90 Ohm – 110 ohm


Q8. The merging of a free electron and a hole is called

(A) Covalent bonding
(B) Lifetime
(C) Recombination
(D) Thermal energy

Answer: (B) Lifetime


Q9. What is the smallest number of polarities required for current flow?

(A) One – a negative terminal
(B) Two – a negative terminal and a positive terminal
(C) Three – negative, positive and neutral terminals
(D) Four – two negative and two positive

Answer: (B) Two – a negative terminal and a positive terminal


Q10. For normal operation of the transistor, the collector diode has to be

(A) Forward-biased
(B) Reverse-biased
(C) Non-conducting
(D) Operating in the breakdown region

Answer: (B) Reverse-biased


Q11. A step-up transformer has a turns ratio of 1:4. If the line voltage is 115 V rms, what is the peak secondary voltage?

(A) 700 V
(B) 707 V
(C) 651 V
(D) 208 V

Answer: (C) 651 V


Q12. Norton’s theorem replaces a complicated circuit facing a load by an

(A) Ideal voltage source and parallel resistor
(B) Ideal current source and parallel resistor
(C) Ideal voltage source and series resistor
(D) Ideal current source and series resistor

Answer:(B) Ideal current source and parallel resistor


Q13. Which one of the following equations most directly leads to the resistance of an ordinary household light bulb, assuming that you know the power and voltage rating?

(A) R = E2/P
(B) P = PR
(C) P = E2/R
(D) I = P/E

Answer: (A) R = E2/P


Q14. The current gain of a transistor is defined as the ratio of the collector current to the

(A) Base current
(B) Emitter current
(C) Supply current
(D) Collector current

Answer: (A) Base current


Q15. When applying a square waveform to a capacitor, the circuit tends to:

(A) Peak the voltage and round off the current waveforms
(B) Peak the current and round off the voltage waveforms
(C) Round off both the voltage and current waveforms
(D) Peak both the voltage and current waveforms

Answer: (B) Peak the current and round off the voltage waveforms


Electronic Principles MCQ – All Set

Electronic Principles Multiple Choice Questions and Answers – Set 01
Electronic Principles Objective Practice Test – Set 02
Computer Electronic Principles MCQ Test – Set 03
Computer Science Electronic Principles Online Test – Set 04
Computer Principles Free Online Practice – Set 05
Electronic Principles Multiple Choice Tests – Set 06
Electronic Principles Computer Test Series – Set 07
Computer Test Electronic Principles – Set 08
Electronic Principles Questions with Answers – Set 09
Computer Science Online Test Electronic Principles – Set 10
Electronic Principles Multiple Choice Questions and Answers – Set 011
Electronic Principles Fundamentals MCQ – Set 12
Computer Science Engineering Electronic Principles – Set 13
Electronic Principles Basic Questions & Answers – Set 14
Electronic Principles Computer Science Questions – set 15
Electronic Principles Objective Questions and Answers Set – 16

We hope the given computer science Engineering on Electronic Principles MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Electronic Principles. If you have any queries related to computer science Engineering on Electronic Principles MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you as soon as possible.

Leave a Comment