Computer Principles Free Online Practice – Set 05

PDF Free Download as per computer science new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of computer science. Each question has four options followed by the right answer. These computer science MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. Positive ions are atoms that have

(A) Gained a proton
(B) Lost a proton
(C) Gained an electron
(D) Lost an electron

Answer: (D) Lost an electron


Q2. Which one of the following statements is true?

(A) Power dissipation of a pure capacitor increases with operating frequency
(B) Power dissipation of a pure capacitor decreases with operating frequency
(C) There is no meaningful relationship between the power dissipation of a pure capacitor and its operating frequency
(D) None of the above

Answer: (C) There is no meaningful relationship between the power dissipation of a pure capacitor and its operating frequency


Q3. What is the inductive reactance of a 0.1-H coil that is operating at 1000 Hz?

(A) 100 Ohm
(B) Less than 1 Ohm
(C) 628 Ohm
(D) 444 Ohm

Answer: (C) 628 Ohm


Q4. A circuit has two different voltage sources that are connected in a series-opposing form. If the sources are rated at 6 V and 9 V, what is the total source voltage?

(A) 3 V
(B) 16 V
(C) 7.5 V
(D) 8 V

Answer: (A) 3 V


Q5. A circuit has two different voltage sources that are connected in a series-aiding form. If the sources are rated at 6 V and 9 V, what is the total source voltage?

(A) 15 V
(B) 16 V
(C) 7.5 V
(D) 8 V

Answer: (A) 15 V


Q6. Which one of the following statements is true for voltage in a series circuit?

(A) The total voltage is equal to the sum of the individual voltages in a series circuit
(B) The total voltage in a series circuit is equal to the average value of the individual voltages
(C) The total voltage of a series circuit is equal to the total current divided by the total resistance
(D) The total voltage in a series circuit is always less than the value of the smallest voltage

Answer: (A) The total voltage is equal to the sum of the individual voltages in a series circuit


Q7. The Norton current is sometimes called the

(A) Shorted-load current
(B) Open-load current
(C) Thevenin current
(D) Thevenin voltage

Answer: (A) Shorted-load current


Q8. Voltage is

(A) The flow of charged particles through a material
(B) The smallest electrically charged particle
(C) Trie force that causes electrons to flow
(D) The number of free electrons in an atom

Answer: (C) Trie force that causes electrons to flow


Q9. Which one of the following statements is true for the currents in a parallel RL circuit?

(A) The total current is equal to the sum of the currents through the resistance and inductance
(B) The current always has the same amplitude and phase for every part of the circuit
(C) The total current is less than the sum of the currents through the resistance and inductance
(D) The total current leads the total voltage by less than 90

Answer: (C) The total current is less than the sum of the currents through the resistance and inductance


Q10. The graph of current gain versus collector current indicates that the current gain

(A) Varies enormously
(B) Is constant
(C) Varies slightly
(D) Equals the collector current divided by the base current

Answer: (D) Equals the collector current divided by the base current


Q11. Which one of the following statements is true?

(A) Current flows in a capacitor circuit only while ions are permitted to flow through the dielectric material
(B) Current flows in a capacitor circuit only while the charge on the plates is large enough to force the dielectric to conduct electrons
(C) Current can flow in a capacitor circuit, but not through the dielectric material itself
(D) Power returned to the circuit is always greater than the power absorbed

Answer:(C) Current can flow in a capacitor circuit, but not through the dielectric material itself


Q12. At room temperature an intrinsic silicon crystal acts approximately like

(A) A battery
(B) A conductor
(C) An insulator
(D) A piece of copper wire

Answer: (C) An insulator


Q13. Which one of the following statements is true for the voltage in a parallel RL circuit?

(A) The voltage always has the same amplitude and phase for every part of the circuit
(B) The total voltage is equal to the sum of the voltages across the resistance and inductance
(C) The total voltage lags the total current by less than 90
(D) The total voltages is less than the sum of the voltages across the resistance and inductance

Answer: (A) The voltage always has the same amplitude and phase for every part of the circuit


Q14. The equivalent of 1 kV is:

(A) 1.00 V
(B) 1000 V
(C) 100 mV
(D) 1000 mV

Answer: (B) 1000 V


Q15. The total inductive reactance of a parallel inductor circuit is:

(A) Equal to the sum of the individual inductive-reactance values
(B) Equal to the sum of the individual inductance values
(C) Equal to the source voltage divided by total current
(D) Less than the inductance value of the smallest inductor

Answer: (C) Equal to the source voltage divided by total current


Electronic Principles MCQ – All Set

Electronic Principles Multiple Choice Questions and Answers – Set 01
Electronic Principles Objective Practice Test – Set 02
Computer Electronic Principles MCQ Test – Set 03
Computer Science Electronic Principles Online Test – Set 04
Computer Principles Free Online Practice – Set 05
Electronic Principles Multiple Choice Tests – Set 06
Electronic Principles Computer Test Series – Set 07
Computer Test Electronic Principles – Set 08
Electronic Principles Questions with Answers – Set 09
Computer Science Online Test Electronic Principles – Set 10
Electronic Principles Multiple Choice Questions and Answers – Set 011
Electronic Principles Fundamentals MCQ – Set 12
Computer Science Engineering Electronic Principles – Set 13
Electronic Principles Basic Questions & Answers – Set 14
Electronic Principles Computer Science Questions – set 15
Electronic Principles Objective Questions and Answers Set – 16

We hope the given computer science Engineering on Electronic Principles MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Electronic Principles. If you have any queries related to computer science Engineering on Electronic Principles MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you as soon as possible.

Leave a Comment