Computer Organization and Architecture pdf – Set 02

Are you guys looking for computer science MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per computer science new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of computer science. Each question has four options followed by the right answer. These computer science MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. Assembly language

(A) Uses alphabetic codes in place of binary numbers used in machine language
(B) Is the easiest language to write programs
(C) Need not be translated into machine language
(D) None of these

Answer: (A) Uses alphabetic codes in place of binary numbers used in machine language


Q2. In a program using subroutine call instruction, it is necessary

(A) Initialize program counter
(B) Clear the accumulator
(C) Reset the microprocessor
(D) Clear the instruction register

Answer: (D) Clear the instruction register


Q3. A flip-flop is a binary cell capable of storing information of

(A) One bit
(B) Byte
(C) Zero bit
(D) Eight bit

Answer: (A) One bit


Q4. An interface that provides I/O transfer of data directly to and from the memory unit and peripheral is termed as

(A) DDA
(B) Serial interface
(C) BR
(D) DMA

Answer: (D) DMA


Q5. A ________development system and a/an _______are essential tools for writing large assembly language programs.

(A) Assembler, Microprocessor
(B) Microprocessor, Microprocessor
(C) Microprocessor, assembler
(D) None of these

Answer: (C) Microprocessor, assembler


Q6. What characteristic of RAM memory makes it not suitable for permanent storage?

(A) Too slow
(B) Unreliable
(C) It is volatile
(D) Too bulky

Answer: (C) It is volatile


Q7. Translation from symbolic program into Binary is done in________.

(A) Two passes
(B) Directly
(C) Three passes
(D) Four passes

Answer: (A) Two passes


Q8. (2FAOC) 16 is equivalent to

(A) (195 084) 10
(B) (001011111010 0000 1100) 2
(C) Both (a) and (b)
(D) None of these

Answer:(B) (001011111010 0000 1100) 2


Q9. If the main memory is of 8K bytes and the cache memory is of 2K words. It uses associative mapping. Then each word of cache memory shall be

(A) 11 bits
(B) 21 bits
(C) 16 bits
(D) 20 bits

Answer: (C) 16 bits


Q10. The operation executed on data stored in registers is called

(A) Macro-operation
(B) Micro-operation
(C) Bit-operation
(D) Byte-operation

Answer: (B) Micro-operation


Q11. The 2s compliment form (Use 6 bit word) of the number 1010 is

(A) 111100
(B) 110110
(C) 110111
(D) 1011

Answer:(B) 110110


Q12. In an operation performed by the ALU, carry bit is set to 1 if the end carry C 8 is . It is cleared to 0 (zero) if the carry is _.

(A) Zero, one
(B) One, zero
(C) One, one
(D) None of the above

Answer: (B) One, zero


Q13. The amount of time required to read a block of data from a disk into memory is composed of seek time, rotational latency, and transfer time. Rotational latency refers to __.

(A) The time its takes for the platter to make a full rotation
(B) The time it takes for the read-write head to move into position over the appropriate track
(C) The time it takes for the platter to rotate the correct sector under the head
(D) None of the above

Answer: (A) The time its takes for the platter to make a full rotation


Q14. The instruction ‘ORG O’ is a________.

(A) Machine Instruction
(B) Pseudo instruction
(C) High level instruction
(D) Memory instruction

Answer: (B) Pseudo instruction


Q15. Which of the following is not a weighted code?

(A) Decimal Number system
(B) Excess 3-cod
(C) Binary number System
(D) None of these

Answer: (B) Excess 3-cod


Computer Organization and Architecture MCQ – All Set

Computer Organization and Architecture MCQ – Set 01
Computer Organization and Architecture pdf – Set 02
Computer Organization Questions & Answers – Set 03
Computer Architecture Questions & Answers – Set 04
Computer Organization multiple Choice Questions – Set 05
Computer Architecture MCQ Free Online Practice – Set 06
Computer Organization and Architecture MCQQ Online Test Set – 07

We hope the given computer science Engineering on Computer Organization and Architecture MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Computer Organization and Architecture. If you have any queries related to computer science Engineering on Computer Organization and Architecture MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you as soon as possible.

Leave a Comment