Computer Organization and Architecture MCQ – Set 01

Are you guys looking for computer science MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per computer science new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of computer science. Each question has four options followed by the right answer. These computer science MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. In Reverse Polish notation, expression AB+CD is written as

(A) ABCD+
(B) ABCD+
(C) ABCD+
(D) ABCD+

Answer: (A) ABCD+


Q2. In signed-magnitude binary division, if the dividend is (11100) 2 and divisor is (10011) 2 then the result is

(A) (00100) 2
(B) (10100) 2
(C) (11001) 2
(D) (01100) 2

Answer: (B) (10100) 2


Q3. A micro-program sequencer

(A) Generates the address of next micro instruction to be executed
(B) Generates the control signals to execute a microinstruction
(C) Sequentially averages all microinstructions in the control memory
(D) Enables the efficient handling of a micro program subroutine

Answer: (A) Generates the address of next micro instruction to be executed


Q4. The information available in a state table may be represented graphically in a

(A) Simple diagram
(B) State diagram
(C) Complex diagram
(D) Data flow diagram

Answer: (B) State diagram


Q5. When a word is to be written in an associative memory, address has got to be given.

(A) True
(B) False

Answer: (B) False


Q6. Von Neumann architecture is _.

(A) SISD
(B) SIMD
(C) MIMD
(D) MISD

Answer:(A) SISD


Q7. The BSA instruction is________.

(A) Branch and store accumulator
(B) Branch and save return address
(C) Branch and shift address
(D) Branch and show accumulator

Answer: (B) Branch and save return address


Q8. SIMD represents an organization that _.

(A) Refers to a computer system capable of processing several programs at the same time
(B) Represents organization of single computer containing a control unit, processor unit and a memory unit
(C) Includes many processing units under the supervision of a common control unit
(D) None of the above

Answer: (C) Includes many processing units under the supervision of a common control unit


Q9. Virtual memory consists of

(A) Static RAM
(B) Dynamic RAM
(C) Magnetic memory
(D) None of these

Answer: (A) Static RAM


Q10. A binary digit is called a

(A) Bit
(B) Byte
(C) Number
(D) Character

Answer: (A) Bit


Q11. Content of the program counter is added to the address part of the instruction in order to obtain the effective address is called.

(A) Relative address mode
(B) Index addressing mode
(C) Register mode
(D) Implied mode

Answer: (A) Relative address mode


Q12. When two equal numbers are subtracted, the result would be and not__.

(A) +ZERO, -ZERO
(B) ZERO, ZERO
(C) +ZERO, ONE
(D) ONE, ZERO

Answer:(A) +ZERO, -ZERO


Q13. Computers use addressing mode techniques for _.

(A) Giving programming versatility to the user by providing facilities as pointers to memory counters for loop control
(B) To reduce no. of bits in the field of instruction
(C) Specifying rules for modifying or interpreting address field of the instruction
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q14. A floating point number that has a O in the MSB of mantissa is said to have________.

(A) Overflow
(B) Underflow
(C) Important number
(D) Undefined

Answer: (B) Underflow


Q15. Floating point representation is used to store

(A) Boolean values
(B) Whole numbers
(C) Real integers
(D) Integers

Answer: (C) Real integers


Computer Organization and Architecture MCQ – All Set

Computer Organization and Architecture MCQ – Set 01
Computer Organization and Architecture pdf – Set 02
Computer Organization Questions & Answers – Set 03
Computer Architecture Questions & Answers – Set 04
Computer Organization multiple Choice Questions – Set 05
Computer Architecture MCQ Free Online Practice – Set 06
Computer Organization and Architecture MCQQ Online Test Set – 07

We hope the given computer science Engineering on Computer Organization and Architecture MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Computer Organization and Architecture. If you have any queries related to computer science Engineering on Computer Organization and Architecture MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you as soon as possible.

Leave a Comment