Computer Networks MCQ Exam Questions – Set 06

Are you guys looking for computer science MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per computer science new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of computer science. Each question has four options followed by the right answer. These computer science MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. Which of the following routing algorithm takes into account the current network load?

(A) Broadcast
(B) Shortest path
(C) Flooding
(D) Distance vector routing

Answer: (D) Distance vector routing


Q2. What is the type of network in which the routers themselves are mobile?

(A) Wide Area Network
(B) Mobile Ad hoc Network
(C) Mobile Network
(D) Local Area Network

Answer: (B) Mobile Ad hoc Network


Q3. In shortest path routing algorithm, the path length is measured based on _

(A) Time delay
(B) Number of hops
(C) Size of the routers
(D) Routing table

Answer: (B) Number of hops


Q4. Which of the following is required to communicate between two computers?

(A) Communications software
(B) Protocol
(C) Communication hardware
(D) All of above including access to transmission medium

Answer: (D) All of above including access to transmission medium


Q5. The service of open loop congestion control technique is _

(A) Monitor the system to detect when and where congestion occurs
(B) When to accept new traffic
(C) Pass the information to places where action can be taken
(D) Adjusting the system to correct the problem

Answer:(B) When to accept new traffic


Q6. The solution to decrease the load on the network when congestion occurs is _

(A) Splitting the traffic over multiple routes
(B) Increasing the transmission power
(C) Usage of spare routers
(D) Denying service to the users

Answer: (D) Denying service to the users


Q7. In transport layer, End to End delivery is the movement of data from _

(A) One station to the next station
(B) One network to the other network
(C) Source to destination
(D) One router to another router

Answer: (C) Source to destination


Q8. In which routing method do all the routers have a common database?

(A) Distance Vector
(B) Link Vector
(C) Shortest path
(D) Link State

Answer: (D) Link State


Q9. What is the routing algorithm used in MANETs?

(A) Shortest Path First
(B) Routing Information Protocol
(C) Distance Vector Protocol
(D) Ad hoc On-demand

Answer: (D) Ad hoc On-demand


Q10. In _ all frames are given to the computer, not to those addressed.

(A) Promiscuous mode
(B) Miscues mode
(C) Normal mode
(D) Special Mode

Answer: (A) Promiscuous mode


Q11. Upon receipt of a bad segment, UDP _

(A) It does flow control
(B) It does error control
(C) Retransmission
(D) It does not do flow and error control

Answer: (D) It does not do flow and error control


Q12. LANs can be connected by a device called __

(A) Routers
(B) Modems
(C) Ethernet card
(D) Bridges

Answer: (D) Bridges


Q13. While booting the system the IP address is _

(A) 1.1.1.1
(B) 1.1.0.0
(C) 0.0.1.1
(D) 0.0.0.0

Answer: (D) 0.0.0.0


Q14. In distance vector routing algorithm, the routing tables are updated __

(A) By exchanging information with the neighbors
(B) Automatically
(C) Using the backup database
(D) By the server

Answer: (A) By exchanging information with the neighbors


Q15. Source routing bridges in the same LANs must have _ bridge Number.

(A) Same
(B) Different
(C) Source
(D) Destination

Answer: (B) Different


Computer Networks MCQ – All Set

Computer Networks Computer Based MCQ Test – Set 01
Networking Questions and Answers – Set 02
Computer Networking MCQ Practice Test – Set 03
Networking Multiple Choice Questions – Set 04
Networking Multiple Choice Questions – Set 05
Computer Networks MCQ Exam Questions – Set 06
Computer Networks Interview MCQ Questions – Set 07

We hope the given computer science Engineering on Computer Networks MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Computer Networks. If you have any queries related to computer science Engineering on Computer Networks MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you as soon as possible.

Leave a Comment