Computer Networks Computer Based MCQ Test – Set 01

Are you guys looking for computer science MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per computer science new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of computer science. Each question has four options followed by the right answer. These computer science MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. The set of optimal routes from all sources to a given destination from a tree rooted to the destination is known as __

(A) Binary tree
(B) Sparse tree
(C) Sink tree
(D) AVL tree

Answer: (C) Sink tree


Q2. In a time division switch, a _ governs the destination of a packet stored in RAM.

(A) TDM bus
(B) Cross bar
(C) Cross point
(D) Control unit

Answer: (D) Control unit


Q3. If a router sends every incoming packet out only on those lines that are going approximately in the right direction is known as _

(A) Random flooding
(B) Static flooding
(C) Selective flooding
(D) Early flooding

Answer: (C) Selective flooding


Q4. In AODV routing algorithm for MANETs, the route is discovered at time

(A) Only when the network is established
(B) In middle of the transmission
(C) When there is a need for route by the host
(D) When there is no need for route by the host

Answer: (C) When there is a need for route by the host


Q5. ________is used to validate the identity of the message sender to the recipient

(A) Encryption
(B) Decryption
(C) Digital certificate
(D) None of these

Answer: (C) Digital certificate


Q6. __ change their routing decisions to reflect changes in the topology.

(A) Non-adaptive algorithms
(B) Adaptive algorithms
(C) Static algorithms
(D) Recursive algorithms

Answer: (B) Adaptive algorithms


Q7. __ bridge operates in promiscuous mode.

(A) Transparent bridge
(B) Selective flooding
(C) Source Routing
(D) Remote Bridges

Answer: (A) Transparent bridge


Q8. The method of network routing where every possible path between transmitting and receiving DTE is used is called __

(A) Random Routing
(B) Packet Flooding
(C) Directory Routing
(D) Message Switching

Answer:(B) Packet Flooding


Q9. In distance vector routing algorithm, each router maintains a separate routing table with the following entries.

(A) Preferred input line, estimated time
(B) Preferred input line, estimated distance
(C) Preferred output line, estimated time
(D) Preferred output line, router

Answer: (C) Preferred output line, estimated time


Q10. If the source deduces the existence of congestion by making local observations, such as the time needed for acknowledgements to come called as _

(A) Explicit feedback algorithm
(B) Implicit feedback algorithm
(C) Explicit forward algorithm
(D) Implicit forward algorithm

Answer:(B) Implicit feedback algorithm


Q11. Flooding always choose the _

(A) Shortest path
(B) First path
(C) Last path
(D) Largest path

Answer: (A) Shortest path


Q12. The first collision free protocol is _

(A) Binary countdown
(B) Basic bitmap
(C) Reservation protocol
(D) SAP

Answer: (B) Basic bitmap


Q13. If the subnet uses virtual circuits internally, routing decisions are made only when a new virtual circuit is being setup. This is called as __

(A) Session routing
(B) Circuit routing
(C) Datagram routing
(D) Forwarding

Answer: (A) Session routing


Q14. A well defined groups that are numerically large in size but small compared to the network as a whole are used in __.

(A) Unicast routing
(B) Multicast routing
(C) Broadcast routing
(D) Telecast routing

Answer: (B) Multicast routing


Q15. In distance vector routing the delay metric is _

(A) Number of hops
(B) Geographical distance
(C) Number of neighbors
(D) Queue length

Answer: (D) Queue length


Computer Networks MCQ – All Set

Computer Networks Computer Based MCQ Test – Set 01
Networking Questions and Answers – Set 02
Computer Networking MCQ Practice Test – Set 03
Networking Multiple Choice Questions – Set 04
Networking Multiple Choice Questions – Set 05
Computer Networks MCQ Exam Questions – Set 06
Computer Networks Interview MCQ Questions – Set 07

We hope the given computer science Engineering on Computer Networks MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Computer Networks. If you have any queries related to computer science Engineering on Computer Networks MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you as soon as possible.

Leave a Comment