Computer Fundamentals MCQ Questions Answers pdf – Set 18

Are you guys looking for computer science MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per computer science new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of computer science. Each question has four options followed by the right answer. These computer science MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. Which of the following is the fastest?

(A) CPU
(B) Magnetic tapes and disks
(C) Video terminal
(D) Sensors, mechanical controllers

Answer: (A) CPU


Q2. The unit of hardware an operator uses to monitor computer processing is the:

(A) Card reader
(B) CPU
(C) Line printer
(D) Console

Answer: (D) Console


Q3. What is the minimum number of operations required, for a microprocessor with 8 data pins, to read a 32-bit word?

(A) 8
(B) 4
(C) 2
(D) 1

Answer: (B) 4


Q4. A fully functional computing device containing all the elements of a computer which is built around a MICROPROCESSOR is known as

(A) Machine-in-built computer
(B) Super computer
(C) Micro computer
(D) Mini computer

Answer: (C) Micro computer


Q5. An IC contains 50 gates each of which consists of 6 components. Its belong to

(A) VLSI
(B) LSI
(C) MSI
(D) SSI

Answer: (C) MSI


Q6. Which of the following isn’t a type of computer facility?

(A) Decentralized
(B) Centralized
(C) De-distributed
(D) Distributed

Answer: (C) De-distributed


Q7. A machine associated with card-based data processing is

(A) Collator
(B) Cartridge
(C) Digitizer
(D) None of the above

Answer: (A) Collator


Q8. Conversion of a hexadecimal number 4E16 to binary number is

(A) 10011012
(B) 10011102
(C) 11011002
(D) 1101112

Answer: (D) 1101112


Q9. A mechanism for arranging controlled access to a shared resource is

(A) Retrieving
(B) Sorting
(C) Lock-out
(D) None of the above

Answer:(C) Lock-out


Q10. The process of writing computer instructions in a programming language is known as

(A) Coding
(B) Processing
(C) Programming
(D) File

Answer: (A) Coding


Q11. LISP was developed by

(A) John Mc Carthy
(B) Blaise Pascal
(C) Dr. Hollerith
(D) John Napier

Answer: (A) John Mc Carthy


Q12. UNIVAC is

(A) Universal Automatic Computer
(B) Universal Array Computer
(C) Unique Automatic Computer
(D) Unvalued Automatic Computer

Answer: (A) Universal Automatic Computer


Q13. Which is not a factor when categorizing a computer?

(A) Speed of the output device
(B) Amount of main memory the CPU can use
(C) Cost of the system
(D) Where it was purchased

Answer: (D) Where it was purchased


Q14. What is the name of the display feature that highlights areas of the screen which require operator attention?

(A) Pixel
(B) Reverse video
(C) Touch screen
(D) Cursor

Answer: (B) Reverse video


Q15. ASCII and EBCDIC are the popular character coding systems. What does EBCDIC stand for?

(A) Extended Binary Coded Decimal Interchange Code
(B) Extended Bit Code Decimal Interchange Code
(C) Extended Bit Case Decimal Interchange Code
(D) Extended Binary Case Decimal Interchange Code

Answer:(A) Extended Binary Coded Decimal Interchange Code


Computer Fundamentals MCQ – All Set

Computer Fundamentals Basic Questions and Answers – Set 01
Computer Fundamentals Questions Answers pdf – Set 02
Computer Fundamentals Multiple Choice Questions and Answers – Set 04
Computer Fundamentals Questions and Answers Doc – Set 05
Computer Fundamentals Questions and Answers for Interview – Set 06
Computer Fundamentals Questions and Answers for Bank Exams – Set 07
Basic Computer Fundamentals Questions and Answers pdf – Set 08
Basic Computer Fundamentals Questions and Answers pdf – Set 09
Computer Fundamentals Questions and Answers Multiple Choice doc – Set 10
Computer Fundamentals mcq Questions and Answers pdf Download – Set 11
Digital Computer Fundamentals Objective Questions and Answers – Set 12
Computer Fundamentals Questions and Answers pdf in English – Set 13
Computer Hardware Fundamentals Questions and Answers – Set 14
Computer Fundamentals Questions and Answers MCQ – Set 15
Computer Fundamentals Questions and Answers Multiple – Set 16
Computer Fundamentals One Word Questions and Answers – Set 17
Computer Fundamentals MCQ Questions Answers pdf – Set 18
Computer Science Fundamentals Questions and Answers pdf – Set 19
Computer Fundamentals Quiz Questions Answers – Set 20
Computer Fundamentals Short Questions and Answers – Set 21
Computer Fundamentals Short Questions and Answers pdf – Set 22
Computer Fundamentals Test Questions Answers – Set 23
Computer Fundamentals Test Questions Answers – Set 24
Top Asked Computer Fundamentals Questions and Answers – Set 25
Computer Fundamentals Objective Type Questions and Answers pdf – Set 26
Computer Fundamentals Viva Questions and Answers – Set 27
Computer Fundamentals Questions with Answers pdf – Set 28
Computer Fundamentals MCQ Questions with Answers – Set 29
Computer Fundamentals Multiple Choice Questions with Answers – Set 30
Objective Questions of Computer Fundamentals with Answers pdf – Set 31
Computer Fundamentals Questions pdf – Set 32
Computer Fundamentals MCQ Questions and Answers pdf Download – Set 33
Computer Fundamentals mcq Online Test – Set 34
computer fundamentals mcq online test set 34 pdf
Computer Fundamentals mcq Questions and Answers – Set 36
Computer Fundamentals mcq with Answers – Set 37
Computer Fundamentals mcq Questions and Answers doc – Set 38
Computer Fundamentals mcq Questions with Answers – Set 39
Digital Computer Fundamentals mcq – Set 40
Computer Fundamentals mcq for Placement – Set 41
Computer Fundamentals mcq pdf Free Download – Set 42
MCQ Fundamentals of Computer Science – Set 43
Computer Fundamentals Objective Questions mcq with Solutions – Set 44
MCQ Fundamentals of Computer and Information Technology – Set 45
Computer Fundamentals Objective Questions mcq with Solutions pdf – Set 46
MCQ on Computer Fundamentals with Answers – Set 47
MCQ on Computer Fundamentals pdf – Set 48
Computer Fundamentals Practice mcq Question and Answer – Set 49
Computer Fundamentals mcq Question Paper – Set 50
Computer Fundamentals Solved mcqs pdf – Set 51
Computer Fundamentals mcq Questions Answers pdf – Set 52
Computer Fundamentals mcqs with Answers pdf – Set 53
Computer Fundamentals mcq Questions pdf – Set 54
Computer Fundamentals mcqs pdf – Set 55
Computer Fundamentals mcq Online – Set 56
Computer Fundamentals mcq Test – Set 57
Computer Fundamentals mcq with Answers pdf – Set 58
Windows and Computer Fundamentals mcq – Set 59
Computer Fundamentals Objective Questions and Answers Set – 60

We hope the given computer science Engineering on Computer Fundamentals MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Computer Fundamentals. If you have any queries related to computer science Engineering on Computer Fundamentals MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment