Computer Electronic Principles MCQ Test – Set 03

PDF Free Download as per computer science new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of computer science. Each question has four options followed by the right answer. These computer science MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. A power transformer steps 100 V down to 10 V. If the current in its primary winding is 2 A, what is the current in the secondary winding?

(A) 50 A
(B) 12 A
(C) 5 A
(D) 20 A

Answer: (D) 20 A


Q2. What is the turns ratio of a power transformer that shows 50 V at its secondary winding when you apply 150 V to its primary winding?

(A) 1/4
(B) 1/3
(C) 2
(D) 3

Answer: (D) 3


Q3. How many protons does the nucleus of a silicon atom contain?

(A) 4
(B) 29
(C) 14
(D) 48

Answer: (C) 14


Q4. What is the difference between a conductor and an insulator?

(A) A conductor allows current to flow much easier than an insulator does
(B) An insulator has an excessive number of free electrons, while a conductor has a few free electrons or none at all
(C) An insulator allows current to flow much easier than a conductor does
(D) The difference between conductors and insulators depends on how they are used

Answer: (A) A conductor allows current to flow much easier than an insulator does


Q5. The total capacitance of a series capacitor circuit is:

(A) Equal to the sun of the individual capacitive-reactance values
(B) Equal to the sum of the individual capacitance values
(C) Equal to the source voltage divided by total current
(D) Less than the value of the smallest capacitor

Answer: (D) Less than the value of the smallest capacitor


Q6. What is the barrier potential of a silicon diode at room temperature?

(A) 0.7 V
(B) 0.3V
(C) 1 V
(D) 2 mV per degree Celsius

Answer: (A) 0.7 V


Q7. Which one of the following principles best describes the basic operation of an electromagnet?

(A) Current is induced in a conductor that is moving through a magnetic field
(B) Like magnetic poles repel, while unlike poles attract
(C) Current flowing through a conductor generates a magnetic field
(D) Like magnetic poles attract, while unlike poles repel

Answer: (C) Current flowing through a conductor generates a magnetic field


Q8. Suppose a current source has an Ideal current of 10 mA and an internal resistance of 20 MW. For what values of load resistance will the current source appear stiff?

(A) 20 k Ohm or more
(B) 200 k Ohm or less
(C) 200 k Ohm or more
(D) 20 km or less

Answer:(B) 200 k Ohm or less


Q9. When a parallel RLC circuit is operating at its resonant frequency:

(A) Capacitive reactance is greater than the inductive reactance
(B) Inductive reactance is greater than the capacitive reactance
(C) Inductive reactance is equal to the capacitive reactance
(D) The difference between inductive and capacitive reactance is equal to the resistance

Answer: (C) Inductive reactance is equal to the capacitive reactance


Q10. Electron current is flowing through a conductor in a direction you might describe as straight into this page. What is the direction of the resulting magnetic field?

(A) Clockwise
(B) Counterclockwise
(C) Out of this page
(D) Into this page

Answer: (B) Counterclockwise


Q11. What is one important thing transistors do?

(A) Emit light
(B) Amplify weak signals
(C) Regulate voltage
(D) Rectify line voltage

Answer: (B) Amplify weak signals


Q12. When a series RLC circuit is operating at its resonant frequency:

(A) Capacitive reactance is greater than the inductive reactance
(B) Inductive reactance is greater than the capacitive reactance
(C) Inductive reactance is equal to the capacitive reactance
(D) The difference between inductive and capacitive reactance is equal to the resistance

Answer: (C) Inductive reactance is equal to the capacitive reactance


Q13. What is the total resistance of a series circuit that contains four resistors having values of 220W, 470W, 1W, and 1.2W?

(A) 692.2 Ohm
(B) 844.5 Ohm
(C) 3890 Ohm
(D) 1234 Ohm

Answer: (A) 692.2 Ohm


Q14. A low-pass filter:

(A) Passes lower-frequency signals and reduces higher-frequency signals
(B) Passes higher-frequency signals and reduces lower-frequency signals
(C) Has no effect on ac signals
(D) Reduces the level of all frequencies by a significant amount

Answer: (A) Passes lower-frequency signals and reduces higher-frequency signals


Q15. What causes the depletion layer?

(A) Doping
(B) Recombination
(C) Barrier potential
(D) Ions

Answer: (C) Barrier potential


Electronic Principles MCQ – All Set

Electronic Principles Multiple Choice Questions and Answers – Set 01
Electronic Principles Objective Practice Test – Set 02
Computer Electronic Principles MCQ Test – Set 03
Computer Science Electronic Principles Online Test – Set 04
Computer Principles Free Online Practice – Set 05
Electronic Principles Multiple Choice Tests – Set 06
Electronic Principles Computer Test Series – Set 07
Computer Test Electronic Principles – Set 08
Electronic Principles Questions with Answers – Set 09
Computer Science Online Test Electronic Principles – Set 10
Electronic Principles Multiple Choice Questions and Answers – Set 011
Electronic Principles Fundamentals MCQ – Set 12
Computer Science Engineering Electronic Principles – Set 13
Electronic Principles Basic Questions & Answers – Set 14
Electronic Principles Computer Science Questions – set 15
Electronic Principles Objective Questions and Answers Set – 16

We hope the given computer science Engineering on Electronic Principles MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Electronic Principles. If you have any queries related to computer science Engineering on Electronic Principles MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you as soon as possible.

Leave a Comment