Computer Architecture Questions & Answers – Set 04

Are you guys looking for computer science MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per computer science new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of computer science. Each question has four options followed by the right answer. These computer science MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. If memory access takes 20 ns with cache and 110 ns without it, then the ratio (cache uses a 10 ns memory) is

(A) 93%
(B) 90%
(C) 88%
(D) 87%

Answer: (B) 90%


Q2. Cache memory works on the principle of

(A) Locality of data
(B) Locality of memory
(C) Locality of reference
(D) Locality of reference & memory

Answer: (C) Locality of reference


Q3. Microinstructions are stored in control memory groups, with each group specifying a

(A) Routine
(B) Subroutine
(C) Vector
(D) Address

Answer: (A) Routine


Q4. Which of the following interrupt is non-maskable

(A) INTR
(B) RST 7.5
(C) RST 6.5
(D) TRAP

Answer: (D) TRAP


Q5. A combinational logic circuit which sends data coming from a single source to two or more separate destinations is

(A) Decoder
(B) Encoder
(C) Multiplexer
(D) De-multiplexer

Answer: (D) De-multiplexer


Q6. Suppose that a bus has 16 data lines and requires 4 cycles of 250 ns each to transfer data. The bandwidth of this bus would be 2 Megabytes/sec. If the cycle time of the bus was reduced to 125 ns and the number of cycles required for transfer stayed the same what would the bandwidth of the bus?

(A) 1 Megabyte/sec
(B) 4 Megabytes/sec
(C) 8 Megabytes/sec
(D) 2 Megabytes/sec

Answer: (D) 2 Megabytes/sec


Q7. A three input NOR gate gives logic high output only when________.

(A) One input is high
(B) One input is low
(C) Two input are low
(D) All input are high

Answer: (D) All input are high


Q8. In a memory-mapped I/O system, which of the following will not be there?

(A) LDA
(B) IN
(C) ADD
(D) OUT

Answer: (A) LDA


Q9. The main memory in a Personal Computer (PC) is made of

(A) Cache memory
(B) Static RAM
(C) Dynamic Ram
(D) Both (a) and (b)

Answer:(D) Both (a) and (b)


Q10. An interface that provides a method for transferring binary information between internal storage and external devices is called

(A) I/O interface
(B) Input interface
(C) Output interface
(D) I/O bus

Answer: (A) I/O interface


Q11. Which of the following is a main memory?

(A) Secondary memory
(B) Auxiliary memory
(C) Cache memory
(D) Virtual memory

Answer: (C) Cache memory


Q12. In which addressing mode the operand is given explicitly in the instruction

(A) Absolute
(B) Immediate
(C) Indirect
(D) Direct

Answer: (B) Immediate


Q13. Processors of all computers, whether micro, mini or mainframe must have

(A) ALU
(B) Primary Storage
(C) Control unit
(D) All of above

Answer: (B) Primary Storage


Q14. The circuit converting binary data in to decimal is_________.

(A) Encoder
(B) Multiplexer
(C) Decoder
(D) Code converter

Answer: (D) Code converter


Q15. In a vectored interrupt.

(A) The branch address is assigned to a fixed location in memory
(B) The interrupting source supplies the branch information to the processor through an interrupt vector
(C) The branch address is obtained from a register in the processor
(D) None of the above

Answer: (B) The interrupting source supplies the branch information to the processor through an interrupt vector


Computer Organization and Architecture MCQ – All Set

Computer Organization and Architecture MCQ – Set 01
Computer Organization and Architecture pdf – Set 02
Computer Organization Questions & Answers – Set 03
Computer Architecture Questions & Answers – Set 04
Computer Organization multiple Choice Questions – Set 05
Computer Architecture MCQ Free Online Practice – Set 06
Computer Organization and Architecture MCQQ Online Test Set – 07

We hope the given computer science Engineering on Computer Organization and Architecture MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Computer Organization and Architecture. If you have any queries related to computer science Engineering on Computer Organization and Architecture MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you as soon as possible.

Leave a Comment