Class 9 English Beehive book Poem 7 – The Duck and the Kangaroo MCQs

Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 8 English with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Class 8 English. Each question has four options followed by the right answer. These MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern as announced by CBSE.


Q1. ‘Quack’ is a sound made by

(a) the Duck
(b) the kangaroo
(c) a rider
(d) every animal

Answer: (a) the Duck


Q2. Why was the duck feeling bored in the pond?

(a) because of still life and not having seen lfe beyond the pond
(b) because of water
(c) because of dirty water
(d) none

Answer:(a) because of still life and not having seen lfe beyond the pond


Q3. It promised to sit still and be quiet because

(a) it pleased him
(b) it was his habit
(c) it was trying to persuade Kangaroo
(d) it had to go a long way.

Answer: (c) it was trying to persuade Kangaroo


Q4. What does the word quite in the poem mean?

(a) silent
(b) utterly
(c) enough
(d) all

Answer:(b) utterly


Q5. The word ‘quite’ means the same as

(a) quiet
(b) silent
(c) noisy
(d) utterly

Answer: (d) utterly


Q6. Why does the duck praise kangaroo?

(a) for its ability to hop and move to places
(b) for its size
(c) for its appearance
(d) none

Answer:(a) for its ability to hop and move to places


Q7. ‘This’ in the passage refers to

(a) the Kangaroo
(b) the Duck
(c) the coming to Kangaroo
(d) the proposal of Duck.

Answer: (d) the proposal of Duck.


Q8. What do the words Good gracious show in the poem?

(a) shock
(b) fear
(c) anxiety
(d) surprise

Answer:(d) surprise


Q9. What was expected to bring luck ?

(a) the Duck
(b) the Kangaroo
(c) the objection he is thinking of
(d) the travel with the Duck.

Answer: (d) the travel with the Duck.


Q10. Who is not able to hop in the poem?

(a) kangaroo
(b) other animals
(c) duck
(d) all

Answer:(c) duck


Q11. Who was it that couldn’t hop ?

(a) the Duck
(b) the Kangaroo
(c) the frog
(d) some other animal.

Answer: (a) the Duck


Q12. Who is the poet of this poem?

(a) King Lear
(b) Edward Lear
(c) John Keats
(d) None

Answer: (b)Edward Lear


Q13. The phrase ‘Good gracious’ here, shows

(a) shock
(b) fear
(c) anger
(d) surprise.

Answer: (d) surprise.


Q14. Who makes the sound Quack?

(a) animals
(b) kangaroo
(c) people
(d) duck

Answer: (d) duck


Q15. The one which moves easily ‘over the fields and water too’ is

(a) the Duck
(b) the Kangaroo
(c) the deer
(d) the lion.

Answer: (b) the Kangaroo


Q16. What is the duck’s wish?

(a) to be in the pond
(b) to hop like a kangaroo and go beyond the pond
(c) to fly in the sky
(d) none

Answer:(b)to hop like a kangaroo and go beyond the pond


Q17. The word ‘gracious’ means

(a) decent
(b) good-looking
(c) kind
(d) happy.

Answer: (c) kind


Q18. What is this poem about?

(a) desires
(b) different people and their potentials
(c) conversation between a duck and a kangaroo
(d) none

Answer:(c)conversation between a duck and a kangaroo


Q19. The Duck desired to

(a) say ‘Quack’
(b) stay still
(c) ride on Kangaroo’s back
(d) say nothing

Answer: (c) ride on Kangaroo’s back


Q20. Why did the kangaroo first hesitatae to take the duck on a trip?

(a) becuase of its wet feet which he was scared mght be cold
(b) he didn’t like the duck
(c) He wants to be alone
(d) he was scared of ducks

Answer: (a) becuase of its wet feet which he was scared mght be cold


MCQ Questions for Class 8 English with Answers Honeydew Prose


MCQ Questions for Class 8 English with Answers Honeydew Poems


MCQ Questions for Class 8 English with Answers It So Happened

Chapter 1: How the Camel Got His Hump
Chapter 2: Children at Work
Chapter 3: The Selfish Giant
Chapter 4: The Treasure Within
Chapter 5: Princess September
Chapter 6: The Fight
Chapter 7: The Open Window
Chapter 8: Jalebis
Chapter 9: The Comet 1
Chapter 10: The Comet 2


Use the above-provided Chapter Wise NCERT MCQ Questions for Class 8 English with Answers Pdf free download. We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 8 English PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries regarding The Solid State CBSE Class 8 English MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.

Leave a Comment