The Ant and the Cricket Class 8 MCQ Questions with Answers English Poem 1

Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 8 English with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Class 8 English. Each question has four options followed by the right answer. These MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern as announced by CBSE.


Q1. What did the ant advise him to do all winter?

(a) Sing
(b) Dance
(c) Sleep
(d) Rest

Answer: (b) Dance


Q2. The meaning of ‘famine’ —

(a) Lots of food
(b) Happy moments
(c) Scarcity of food
(d) None of them

Answer: (c) Scarcity of food.


Q4. Who said “I am your servant and friend”?

(a) ant
(b) cricket
(c) both
(d) no one

Answer: (a) ant


Q5. Whom did the cricket ask for food and shelter?

(a) Mosquito
(b) Lizard
(c) Cockroach
(d) Ant

Answer: (d) Ant.


Q6. Did he wish to repay the ant?

(a) Yes
(b) No
(c) Maybe
(d) Not mentioned in the poem

Answer: (a) Yes


Q7. When did the cricket wish to repay?

(a) Two days later
(b) Tomorrow
(c) One month later
(d) Never

Answer: (b) Tomorrow.


Q8. Which word is closest to the meaning ‘scarcity of food’?

(a) Sarvation
(b) Hunger
(c) Misery
(d) Famine

Answer: (d) Famine


Q9. What help did the cricket ask from to the ant?

(a) Shelter from rain
(b) Food to eat
(c) Both (a) & (b)
(d) None of these

Answer: (c) Both (a) & (b).


Q10. The poet has described the cricket as-

(a) Silly
(b) Young
(c) Accustomed to sing
(d) All of the above

Answer: (d) All of the above


Q11. What was the policy of the ants?

(a) Never borrow, never lend
(b) Always give and take
(c) Share and grow
(d) None of the above

Answer: (a) Never borrow, never lend


Q12. What does the cricket do through out the summer days?

(a) Work hard
(b) Travel
(c) Sing
(d) Dance

Answer: (c) Sing.


Q13. What would he die of, if the ant didn’t help him?

(a) Starvation and famine
(b) Starvation and sorrow
(c) Starvation and poverty
(d) Starvation and weakness

Answer: (b) Starvation and sorrow


Q14. When does the cricket begin to complain?

(a) His cupboard was full
(b) His cupboard was empty
(c) His house was burnt
(d) None of these

Answer: (b) His cupboard was empty.


Q15. What did he want from the ant?

(a) Mouthful of grain
(b) Shelter from rain
(c) New clothes
(d) Only a and b

Answer: (d) Only a and b


Q16. During which time, the crickets cupboard were empty?

(a) Summer
(b) Monsoon
(c) Spring
(d) Winter

Answer: (d) Winter.


Q17. When did the cricket begin to complain?

(a) Summers and spring
(b) When he was drenched in rain
(c) When he found his cupboard was empty
(d) All of the above

Answer: (c) When he found his cupboard was empty


Q18. What kind of insect crickets are?

(a) Lazy
(b) Clever
(c) Hard work
(d) Charming

Answer: (a) Lazy.


Q19. Whose fables is the poem “The Ant and The Cricket” adapted from?

(a) Rudyard Kipling
(b) Paulo Coelho
(c) Dan Brown
(d) Aesop

Answer: (d) Aesop


Q20. “Oh! what will become,” says the ——-

(a) Ant
(b) Cricket
(c) Both of them
(d) None

Answer: (b) Cricket.


MCQ Questions for Class 8 English with Answers Honeydew Prose


MCQ Questions for Class 8 English with Answers Honeydew Poems


MCQ Questions for Class 8 English with Answers It So Happened

Chapter 1: How the Camel Got His Hump
Chapter 2: Children at Work
Chapter 3: The Selfish Giant
Chapter 4: The Treasure Within
Chapter 5: Princess September
Chapter 6: The Fight
Chapter 7: The Open Window
Chapter 8: Jalebis
Chapter 9: The Comet 1
Chapter 10: The Comet 2


Use the above-provided Chapter Wise NCERT MCQ Questions for Class 8 English with Answers Pdf free download. We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 8 English PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries regarding The Solid State CBSE Class 8 English MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.

Leave a Comment