The Summit Within Class 8 MCQ Questions with Answers English Chapter 5

Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 8 English with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Class 8 English. Each question has four options followed by the right answer. These MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern as announced by CBSE.


Q1. How long does the joy of climbing the Summit of Everest last?

(i) Lifetime
(ii) 20 years
(iii) For some months
(iv) None of these

Answer:(i) Lifetime.


Q2. ‘There are not symbols of conquest but of ——-‘

(i) Reverence
(ii) Disbelief
(iii) Remark
(iv) None of these

Answer:(i) Reverence.


Q3. Tick the correct answer:-

(i) The man who has been to the beaches in never the same again.
(ii) The man who has been to the mountains is never the same again
(iii) The man who has never been to the mountains is the same again
(iv) The man who has been to the mountains is always the same

Answer:(ii) The man who has been to the mountains is never the same again.


Q3. Who buried a cross under a cairn in the snow?

(i) Rawat
(ii) Edmund Hillary
(iii) Phu Dorji
(iv) No one

Answer:(ii) Edmund Hillary.


Q4. ‘As i look back at life after climbing Everest cannot help remarking about the other Summit’. What is the ‘other Summit’ here?

(i) The Summit of heart
(ii) The Summit of brain
(iii) The Summit of mind
(iv) None of these

Answer:(iii) The Summit of mind.


Q5. Who left a picture of Guru Nanak On Everest?

(i) Phu Dorji
(ii) Rawat
(iii) The author
(iv) Everyone

Answer:(iii) The author.


Q6. What is the simplest answer of why people climb mountains?

(i) People love to climb
(ii) Because it is adventurous
(iii) It makes physically strong
(iv) Because it is there

Answer:(iv) Because it is there.


Q7. What did Phu Dorji leave a relic of on Everest?

(i) Lord Krishna
(ii) Buddha
(iii) Guru Nanak
(iv) Goddess Durga

Answer:(iii) Guru Nanak.


Q8. ‘The obstacles of climbing a mountain are ——‘

(i) Delight
(ii) Entertaining
(iii) Physical
(iv) All of these

Answer:(iii) Physical.


Q9. Rawat left a picture of —— on Everest.

(i) Goddess Durga
(ii) Guru Nanak
(iii) Buddha
(iv) All of these

Answer:(i) Goddess Durga.


Q10. ‘A climb to a Summit means —–, —–and —–‘

(i) Endurance
(ii) Persistence
(iii) Will power
(iv) All of these

Answer:(iii) Will power.


Q11. Who was a member of the first successful India expedition to Mount Everest in 1965?

(i) Phu Dorji
(ii) Edmud Hillary
(iii) H.P.S Ahuwalia

Answer:(iii) H.P.S Ahluwalia.


Q12. Name the author of ‘The Summit Within’

(i) Khushwant Singh
(ii) Ruskin Bond
(iii) R.K. Narayan
(iv) H.P.S. Ahluwalia

Answer:(iv) H.P.S. Ahluwalia.


Q13. In which year, H.P.S Ahluwalia become a member of the first successful Indian expedition to Mount Everest?

(i) 1965
(ii) 1865
(iii) 1956
(iv) 1955

Answer:(i) 1965.


Q14. What had the author’s experience as an Ever ester provided him?

(i) Energetic to life
(ii) Inspiration to face life’s ordeals
(iii) Motivated
(iv) Proud

Answer:(ii) Inspiration to face life’s ordeals.


Q15. The author stood on the summit of ——-.

(i) Denali
(ii) Manaslu
(iii) Nanda Devi
(iv) Everest

Answer:(iv) Everest.


Q16. What does climbing mountain teach you about?

(i) The world
(ii) Yourself
(iii) Both (i) & (ii)
(iv) No one

Answer:(iii) Both (i) & (ii).


Q17. The author had a Tinge of sadness. what was it?

(i) There would be nothing higher to climb
(ii) All roads here after would lead down
(iii) Both (i) & (ii)
(iv) None of these

Answer:(iii) Both (i) & (ii).


Q18. What do each man carries within himself?

(i) His heart
(ii) His mind
(iii) His energy
(iv) His own mountain peak

Answer:(iv) His own mountain peak.


Q19. By climbing the Summit of Everest you are overwhelmed by a deep sense of —- and —–.

(i) Sadness
(ii) Joy
(iii) Thank fullness
(iv) Both (i) & (iv)

Answer:(iv) Both (i) & (iv).


Q20. What does the experience of climbing to the Summit makes you?

(i) Demotivate
(ii) As soon as before
(iii) Motivate
(iv) None of these

Answer:(iii) Motivate.


Q21. What did the author leave a picture of on Everest?

(i) Sai Baba
(ii) Lord Shiva
(iii) His mother
(iv) Guru Nanak

Answer:(iv) Guru Nanak.


Q22. Sinu childhood, what was the author attracted to?

(i) Oceans
(ii) Mountain
(iii) Airplane
(iv) None of these

Answer:(ii) Mountain.


Q23. The sorrowing peaks of your Summit look like –

(i) Rope
(ii) Jewelled necklace
(iii) Gold necklace
(iv) Jewelled ring

Answer:(ii) Jewelled necklace.


MCQ Questions for Class 8 English with Answers Honeydew Prose


MCQ Questions for Class 8 English with Answers Honeydew Poems


MCQ Questions for Class 8 English with Answers It So Happened

Chapter 1: How the Camel Got His Hump
Chapter 2: Children at Work
Chapter 3: The Selfish Giant
Chapter 4: The Treasure Within
Chapter 5: Princess September
Chapter 6: The Fight
Chapter 7: The Open Window
Chapter 8: Jalebis
Chapter 9: The Comet 1
Chapter 10: The Comet 2


Use the above-provided Chapter Wise NCERT MCQ Questions for Class 8 English with Answers Pdf free download. We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 8 English PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries regarding The Solid State CBSE Class 8 English MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.

Leave a Comment