Glimpses of the Past Class 8 MCQ Questions with Answers English Chapter 3

Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 8 English with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Class 8 English. Each question has four options followed by the right answer. These MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern as announced by CBSE.


Q1. Under Regulation III of the British rulers

(a) Indians were to pay higher taxes
(b) British goods became cheap
(c) cotton-wearers became poor
(d) Indians could be jailed without trial in a court.

Answer: (d) Indians could be jailed without trial in a court.


Q2. Who was the great ruler of Mysore?

(i) Dayamand Saraswati
(ii) Bahadur Shah
(iii) Tipu
(iv) Raja Ram Mohan Roy

Answer:- (iii) Tipu.


Q3.Between 1822 and 1836 _ people died of starvation in India.

(a) ten thousand
(b) fifteen lakh
(c) fifty thousand
(d) forty lakh

Answer: (b) fifteen lakh


Q4. ‘Now we have become slaves of foreigners!’ – who are ‘we’ here?

(i) Bangladeshis
(ii) Indian
(iii) Pakistanis
(iv) All of them

Answer:- (ii) Indians.


Q5.What did the British impose on the Indian farmers?

(a) Heavy taxes
(b) Service taxes
(c) Regulation II
(d) Regulation III

Answer: (a) Heavy taxes


Q6. Religious leaders preached ideas like —– & ——.

(i) Window remarriage
(ii) Untouchability
(iii) Child marriage
(iv) Both (ii) & (iii).

Answer:- (iv) Both (ii) & (iii).


Q7.What was the value of the British goods exported to India in 1829?

(a) Five crores
(b) Six crores
(c) Seven crores
(d) Eight crores

Answer: (c) Seven crores


Q8. British Rule from —– to ——

(i) 1765-1836
(ii) 1756-1836
(iii) 1765-1863
(iv) 1736-1865

Answer:- (i) 1765-1836.


Q9.Which Englishman reported the plight of India to England?

(a) Babington Macaulay
(b) General Bentinck
(c) William Jones
(d) Simon John

Answer: (b) General Bentinck


Q10. All the misery in the world is due to whom?

(i) Men
(ii) Woman
(iii) Child
(iv) Priest

Answer:- (ii) Woman.


Q11.In the year 1765, in India

(a) The British Govt, ruled most of the country
(b) East India Company ruled most parts of India
(c) Indian princes ruled most of the country
(d) The Mughals ruled the whole country

Answer: (c) Indian princes ruled most of the country


Q12. The chapter ‘Glimpses of the past’ gives the history of our country from ——- to —–.

(i) 1757-1777
(ii) 1757-1857
(iii) 1857-1957
(iv) 1807-1857

Answer:- (ii) 1757-1857.


Q13.From 1757 to 1849, there was no peace in India because

(a) the Indian Princes kept fighting each other
(b) the East India Company was cruel
(c) Tipu Sultan fought the British
(d) there were Hindu-Muslim riots

Answer: (a) the Indian Princes kept fighting each other


Q14. First war of Independence in ——–

(i) 1857
(ii) 1957
(iii) 1757
(iv) 1947

Answer:- (i) 1857.


Q15.The business community welcomed the British because

(a) they liked Europeans
(b) they disliked their own countrymen
(c) the British rule had brought a degree of peace
(d) they were afraid of the British

Answer: (c) the British rule had brought a degree of peace


Q16. Who was extending its power in 18th century India?

(i) East India company
(ii) British East India Company
(iii) Indian National Congress
(iv) None of them

Answer:- (ii) British East India Company.


Q17.The worst sufferers under the British rule were

(a) who served in East India Company
(b) the business community
(c) the religious leaders
(d) the poor farmers and artisans

Answer: (d) the poor farmers and artisans.


Q18. The British East India Company was extending its power in —– India.

(i) 17th century
(ii) 19th century
(iii) 18th century
(iv) 16th century

Answer:- (iii) 18th century.


Q19.In the early nineteenth century Raja Ram Mohan Roy was

(a) an able fighter
(b) an important reformer
(c) a great religious person
(d) a great king

Answer: (b) an important reformer


Q20. The company’s conquests from — to —-

(i) 1757-1857
(ii) 1857-1949
(iii) 1757-1949
(iv) 1757-1849

Answer:- (iv) 1757-1849.


MCQ Questions for Class 8 English with Answers Honeydew Prose


MCQ Questions for Class 8 English with Answers Honeydew Poems


MCQ Questions for Class 8 English with Answers It So Happened

Chapter 1: How the Camel Got His Hump
Chapter 2: Children at Work
Chapter 3: The Selfish Giant
Chapter 4: The Treasure Within
Chapter 5: Princess September
Chapter 6: The Fight
Chapter 7: The Open Window
Chapter 8: Jalebis
Chapter 9: The Comet 1
Chapter 10: The Comet 2


Use the above-provided Chapter Wise NCERT MCQ Questions for Class 8 English with Answers Pdf free download. We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 8 English PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries regarding The Solid State CBSE Class 8 English MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.

Leave a Comment