Children at Work Class 8 MCQ Questions with Answers English Chapter 2

Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 8 English with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Class 8 English. Each question has four options followed by the right answer. These MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern as announced by CBSE.


Q1. Velu ran after Jaya because

(a) he had no idea where to go
(b) he had liked the girl
(c) Jaya had asked him to do so
(d) he wanted to give jaya to police

Answer: (a) he had no idea where to go


Q2. When had he seen so many people before?

(a) Village station
(b) A wedding
(c) Village fair
(d) Nowhere

Answer: (c) Village fair


Q3. Jaya had to drag Velu to the other side because

(a) he was a disabled person
(b) he kept hesitating to cross
(c) Velu was her younger brother
(d) she did not want to lose Velu

Answer: (b) he kept hesitating to cross


Q4. What did Velu feel when he was on the platform?

(a) Good and relaxed
(b) Refreshed and active
(c) Miserable but active
(d) Miserable and exhausted

Answer: (d) Miserable and exhausted


Q5. What did they do with all the stuff?

(a) Sell it to a factory
(b) Sell it to Jam Bazaar Maggu
(c) Sell it to Mam Bazaar Jaggu
(d) Sell it to Jam Bazaar Jaggu

Answer: (d) Sell it to Jam Bazaar Jaggu


Q6. What did he carry in his small bundle?

(a) Pants, shirt and towel
(b) Shirt, towel and comb
(c) Shirt, towel and teddy
(d) Towel, comb and money

Answer: (b) Shirt, towel and comb


Q7. What work had Velu done before?

(a) Ragpicking
(b) Cow gazing at farm
(c) In a factory
(d) None of the above

Answer: (b) Cow gazing at farm


Q8. Did he have money to buy the ticket?

(a) Yes
(b) No
(c) Maybe
(d) Not mentioned in the story

Answer: (b) No


Q9. What were the huts made of?

(a) Metal sheets
(b) Tyres and bricks
(c) Wood and plastic
(d) All of the above

Answer: (d) All of the above


Q10. What was the girl wearing?

(a) Dress
(b) Frock
(c) Banian
(d) Shirt and pants

Answer: (c)Banian


Q11. Velu reached Chennai Central

(a) to meet Jaya
(b) having run away from home
(c) because he had got a job there
(d) to see Chennai

Answer: (b) having run away from home


Q12. The lesson “Children at work” is written by _

(a) Gita Wolf
(b) Anushka Ravishankar
(c) Orijit Sen
(d) All of the Above

Answer: (d) All of the Above


Q13. The scene of the railway platform reminded Velu

(a) of the village fair
(b) of the Kumbh Mela
(c) that this city was so different from his village
(d) that he was alone in the big crowd

Answer: (a) of the village fair


Q14. What was the name of the train that he boarded?

(a) Tamil Express
(b) Kanyakumari Express
(c) Chennai Express
(d) Tamil Nadu Express

Answer: (b) Kanyakumari Express


Q15. Velu got into the train

(a) with a ticket for Chennai Central
(b) without a cricket
(c) and was caught by the TTI
(d) and got safely to the Chennai central because he had a ticket

Answer: (b) without a cricket


Q16. Where did he reach by train?

(a) Thiruvananthapuram
(b) Chennai
(c) Mumbai
(d) Karnataka

Answer: (b) Chennai


Q17. Jaya recognised at once that

(a) Velu was hungry
(b) she had seen Velu earlier
(c) Velu was a run-away from home
(d) Velu was looking for her

Answer: (c) Velu was a run-away from home


Q18. What felt wobbly when he stood on the platform?

(a) Legs
(b) Arms
(c) Head
(d) Floor

Answer: (a) Legs


Q19. Velu had run away from home because

(a) there was no food at home
(b) there was no work in the village
(c) he was an orphan
(d) he could not stand his father’s beatings

Answer: (d) he could not stand his father’s beatings


Q20. How old was Velu?

(a) Ten
(b) Eleven
(c) Twelve
(d) Fourteen

Answer: (b) Eleven


MCQ Questions for Class 8 English with Answers Honeydew Prose


MCQ Questions for Class 8 English with Answers Honeydew Poems


MCQ Questions for Class 8 English with Answers It So Happened

Chapter 1: How the Camel Got His Hump
Chapter 2: Children at Work
Chapter 3: The Selfish Giant
Chapter 4: The Treasure Within
Chapter 5: Princess September
Chapter 6: The Fight
Chapter 7: The Open Window
Chapter 8: Jalebis
Chapter 9: The Comet 1
Chapter 10: The Comet 2


Use the above-provided Chapter Wise NCERT MCQ Questions for Class 8 English with Answers Pdf free download. We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 8 English PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries regarding The Solid State CBSE Class 8 English MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.

Leave a Comment