The Tsunami Class 8 MCQ Questions with Answers English Chapter 2

Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 8 English with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Class 8 English. Each question has four options followed by the right answer. These MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern as announced by CBSE.


Q1. A tsunami is a sea wave caused by

(a) the high tide
(b) the sea storm
(c) earthquakes on the land
(d) earthquakes under the sea

Answer: (d) earthquakes under the sea


Q2. A ——- is a very large and powerful wave caused by earthquakes under the sea.

(i) Landslides
(ii) Tsunami
(iii) Tornado
(iv) Volcano

Answer:- (ii) Tsunami.


Q3.Ignesious and his family rushed out of the house because

(a) they feared the coming of tsunami
(b) they felt an earthquake
(c) they heard the noise
(d) they just wanted to go out

Answer: (b) they felt an earthquake

Q4. On —- a tsunami hit Thailand and parts of India.

(i) 25 Dec, 2004
(ii) 26 Dec, 2005
(iii) 24 Dec, 2004
(iv) 26 Dec, 2004

Answer:- (iv) 26 Dec, 2004.


Q5.Two of Ignesious’s children died because

(a) they were separated from their parents
(b) Ignesious could not hold their hands
(c) they had gone in the opposite direction
(d) they remained sleeping

Answer: (c) they had gone in the opposite direction


Q6. Which places in India, Tsunami attacked?

(i) Andaman and Nicobar island
(ii) Maharashtra
(iii) Tamil Nadu
(iv) Both (i) & (ii)

Answer:- (iv) Both (i) & (ii).


Q7.Sanjeev was swept away

(a) while trying to save someone else
(b) while trying to save his family
(c) because he was a policeman on duty near the sea
(d) because he tried to save the guesthouse cook

Answer: (a) while trying to save someone else


Q8. How Tsunami is caused?

(i) Heavy rainfall
(ii) Strom
(iii) Earthquake under the sea
(iv) None of these

Answer:- (iii) Earthquake under the sea.


Q9. Meghna saved herself from tsunami by

(a) swimming towards the shore
(b) holding on to a wooden door
(c) the help of the other 77 people who were swept away with her
(d) the relief helicopters

Answer: (b) holding on to a wooden door


Q10. —— was the manager of a cooperative society in Katchal.

(i) Ignesious
(ii) Sanjeev
(iii) Lilly smith
(iv) John

Answer:- (i) Ignesious.


Q11. Almas Javed, the 10 year old girl was saved

(a) because of her father who had sensed the danger
(b) by her mother and aunts who stood clinging to a coconut tree
(c) by a log of wood floating in the water
(d) by a policeman

Answer: (c) by a log of wood floating in the water


Q12. Ignesious was the manager of a cooperative society in ——.

(i) Majuli
(ii) Baratang
(iii) Katchal
(iv) Kalpeni

Answer:- (iii) Katchal.


Q13. The little girl who saved many lives during the tsunami rage was


(a) Meghna
(b) Almas Javed
(c) Tilly Smith
(d) Penny Smith

Answer: (c) Tilly Smith


Q14. Which object did Ignesious take and put down on the ground?

(i) Radio
(ii) Refrigerator
(iii) Mobile
(iv) Television

Answer:- (iv) Television.


Q14. The tsunami waves were triggered by a massive earthquake


(a) off northern Sumatra
(b) off Thailand
(c) off Andamans islands
(d) off the Nicobar islands

Answer: (a) off northern Sumatra


Q15. Whom did Ignesious never see again?

(i) His two children
(ii) Father-in-law
(iii) His mother
(iv) Both (i) & (ii)

Answer:- (iv) Both (i) & (ii).


Q16. How did Tilly become aware of the upcoming calamity?


(a) Video on tsunami
(b) Through a friend
(c) Through a Manager
(d) Through books

Answer: (a) Video on tsunami


Q17. Who was saved with Ignesious?

(i) His wife
(ii) Three other children
(iii) His father
(iv) All of them

Answer:- (ii) Three other children.


Q18. What was the occupation of Sanjeev?


(a) Policeman
(b) Guesthouse cook
(c) Doctor
(d) Teacher

Answer: (a) Policeman


Q19. Who was the policeman?

(i) Sanjeev
(ii) Rajeev
(iii) Sandeep
(iv) Sudeep

Answer:- (i) Sanjeev.


MCQ Questions for Class 8 English with Answers Honeydew Prose


MCQ Questions for Class 8 English with Answers Honeydew Poems


MCQ Questions for Class 8 English with Answers It So Happened

Chapter 1: How the Camel Got His Hump
Chapter 2: Children at Work
Chapter 3: The Selfish Giant
Chapter 4: The Treasure Within
Chapter 5: Princess September
Chapter 6: The Fight
Chapter 7: The Open Window
Chapter 8: Jalebis
Chapter 9: The Comet 1
Chapter 10: The Comet 2


Use the above-provided Chapter Wise NCERT MCQ Questions for Class 8 English with Answers Pdf free download. We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 8 English PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries regarding The Solid State CBSE Class 8 English MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.

Leave a Comment