Class 7 MCQ with Answers English Poem 6 Mystery of the Talking Fan

Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 7 English with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Class 7 English. Each question has four options followed by the right answer. These MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern as announced by CBSE.


Q1. If the electric current Is stopped:

(a) the chatter will begin
(b) the fan’s chatter will stop
(c) people will face problems
(d) both (a) and (b)

Answer: (b) the fan’s chatter will stop


Q2. If someone oiled the whirling motor, the talking far ran as?

(a) The still water
(b) Blowing wind
(c) Echoing machine

Answer: (a) The still water.


Q3. The chatter is electrical because _.

(a) it talks electronically
(b) it is electrical
(c) can’t be understood
(d) it talks with fast pace

Answer: (b) it is electrical


Q4. What was spoiled at the end?

(a) Fan’s complaining sound
(b) Fan’s the happy tone
(c) Fan’s rhythm
(d) Fan’s chattering

Answer: (a) Fan’s complaining sound


Q5. The talking fan was demanding _ .

(a) oiling
(b) conversation
(c) attention
(d) friends

Answer: (a) oiling


Q6. What the talking far said, the speaker hears?

(a) Everything
(b) Nothing
(c) Slightly of that

Answer: (c) Slightly of that.


Q7. Why did the talking fan’s chatter come to an end?

(a) somebody repaired the motor
(b) the poet asked him to shut up
(c) the fan fell on the ground
(d) the poet left the house

Answer: (a) somebody repaired the motor


Q8. The talking fan was mysterious because?

(a) It always tried to speak something with others that no one knows
(b) It can do many mysterious things
(c) It always gave us mystical messages

Answer: (a) It always tried to speak something with others that no one knows.


Q9. What does ‘whirling’ mean?

(a) gargling
(b) calm
(c) swift
(d) slow

Answer: (b) calm


Q10. When did the fan run smoothly?

(a) When it is oiled rarely
(b) When it is oiled regularly
(c) When it is repaired now and then
(d) None of the above

Answer: (b) When it is oiled regularly


Q11. The fan had a weird language:

(a) mechanical language
(b) chemical language
(c) electrical language
(d) electronic language

Answer: (d) electronic language


Q12. The talking far one day stopped his chattering because?

(a) It may be destroyed
(b) One day somebody oiled his little whirling motor
(c) It was lost

Answer: (b) One day somebody oiled his little whirling motor.


Q13. The phrase ‘talking fan’ is a:

(a) verbal phrase
(b) phrase
(c) verb
(d) participle

Answer: (a) verbal phrase


Q14. The chatter of the talking far was?

(a) Ethical
(b) Lawless
(c) Electrical

Answer:(c) Electrical.


Q15. The language of the fan was first:

(a) a mystery
(b) a fact
(c) a story
(d) a tale

Answer: (a) a mystery


Q16. The talking fan was trying to?

(a) Disturb the author
(b) Speak with the author
(c) Express his feelings

Answer: (b) Speak with the author.


Q17. The mystery of the fan was soon:

(a) somebody broke It
(b) somebody oiled Its motor
(c) somebody carried It away
(d) It was discarded

Answer: (b) somebody oiled Its motor


Q18. Name the poem.

(a) The Squirrel
(b) Mystery of the Talking Fan
(c) The Rebel
(d) The Shed

Answer: (b) Mystery of the Talking Fan


Q19. The word ‘whirling’ means:

(a) eddying
(b) encircling
(c) rotating
(d) whirled

Answer: (c) rotating


Q20. What does ‘His’ stand for?

(a) The machine
(b) The workman
(c) The cycle
(d) The fan

Answer: (d) The fan


MCQ Questions for Class 7 English with Answers Honeycomb Prose


MCQ Questions for Class 7 English with Answers Honeycomb Poems

MCQ Questions for Class 7 English with Answers An Alien Hand


Use the above-provided Chapter Wise NCERT MCQ Questions for Class 7 English with Answers Pdf free download. We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 7 English PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries regarding The Solid State CBSE Class 7 English MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.

Leave a Comment