Class 7 English MCQ Questions with Answers Poem 5 Trees

Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 7 English with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Class 7 English. Each question has four options followed by the right answer. These MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern as announced by CBSE.


Q1. The synonym of ‘hide’ is:

(a) seek
(b) to cover
(c) conceal
(d) protect

Answer: (c) conceal


Q2. Mostly tea parties are held under –

(a) A tree
(b) Umbrella
(c) Buildings

Answer: (a) A tree.


Q3. How are trees useful for birds?

(a) to sit on
(b) to build nests on
(c) to hatch eggs
(d) all of these

Answer: (d) all of these


Q4. We can swings on –

(a) Leaves
(b) Branches
(c) Roots

Answer: (b) Branches.


Q5. What should be done to save trees?

(a) everyone should plant at least a tree every year.
(b) we should embrace trees when one wants to cut them.
(c) we should light some bulbs near trees.
(d) we should love trees.

Answer: (a) everyone should plant at least a tree every year.


Q6. Children were a tree to –

(a) Study
(b) Play games
(c) Cut branches

Answer: Play games.


Q7. Who play ‘Hide and Seek’ behind the trees?

(a) birds
(b) children
(c) passersby
(d) all of these

Answer: (b) children


Q8. When tree are chopped down, it is called –

(a) Arbour
(b) Timber
(c) Creeper

Answer: (b) Timber.


Q9. Who can have parties under the trees?

(a) Birds
(b) beggars
(c) adults
(d) children

Answer: (c) adults


Q10. Tree makes no shade in –

(a) Summer days
(b) Winter days
(c)Spring days

Answer: (b) Winter days.


Q11.If trees are useful, they should be:

(a) chopped down
(b) decorated
(c) preserved
(d) worshiped

Answer: (c) preserved


Q12. “What a lovely picture to paint!” Who spoke this?

(a) Father
(b) Brother
(c) Sister
(d) Mother

Answer: (d) Mother


Q13. When the wind blows, the leaves:

(a) make a rustling noise
(b) fall down
(c) are blown away
(d) are stirred
(e) all the above

Answer: (b) fall down


Q14. Name the poem.

(a) The Shed
(b) Trees
(c) The Squirrel
(d) Garden Snake

Answer: (b) Trees


Q15. A tree-house is:

(a) a house made of trees
(b) a shelter in a tree for children to play
(c) a shelter In a tree for birds to play
(d) both (a) and (b)

Answer: (b) a shelter in a tree for children to play


Q16. Name the poem.

(a) The Shed
(b) Trees
(c) Garden Snake
(d) Meadow Surprises

Answer: (b) Trees


Q17. Compose the rhyme-word – Trees give us the shine, Make trees the:

(a) swine
(b) life-fine
(c) dead wine
(d) life-line

Answer: (b) life-fine


Q18. For trees mother says –

(a) It is a lovely picture to paint
(b) It is a best shelter to live
(c) It is a best thing to play with

Answer: (a) It is a lovely picture to paint.


Q19. The tree that gives us no shade can also:

(a) be a help in winters
(b) be chopped and used
(c) serve other purposes
(d) both (a) and (b)

Answer: (a) be a help in winters


Q20. In winter trees make no shade because-

(a) Tree is unable to do anything in winter
(b) In winter trees shed their leaves
(c) Trees only make shade in summer

Answer: (b) In winter trees shed their leaves


MCQ Questions for Class 7 English with Answers Honeycomb Prose


MCQ Questions for Class 7 English with Answers Honeycomb Poems

MCQ Questions for Class 7 English with Answers An Alien Hand


Use the above-provided Chapter Wise NCERT MCQ Questions for Class 7 English with Answers Pdf free download. We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 7 English PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries regarding The Solid State CBSE Class 7 English MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.

Leave a Comment