Class 7 English MCQ with Answers Chapter 9 A Bicycle in Good Repair

Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 7 English with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Class 7 English. Each question has four options followed by the right answer. These MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern as announced by CBSE.


Q1. The gear-case was:

(a) not to be taken out
(b) to be taken out
(c) to be repaired
(d) both (a) and (b)

Answer: (a) not to be taken out


Q2. The narrator was:

(a) an early rises
(b) a late riser
(c) he used to get up whenever he wanted
(d) when his mother went to wake him up

Answer: (b) a late riser


Q3. _ goes a little stiffly after lunch.

(a) Sun
(b) Bus
(c) Cycle
(d) Car

Answer: (c) Cycle


Q4. The bicycle ran smoothly in the.

(a) afternoon
(b) morning
(c) evening
(d) night

Answer: (b) morning


Q5. ‘This front wheel wobbles’. What does wobble mean?

(a) Make bubbles
(b) Unsteadily from side to side
(c) Broken
(d) spins around

Answer: (b) Unsteadily from side to side


Q6. Give the meaning of ‘stiffly’.

(a) firm
(b) light
(c) soft
(d) hard

Answer: (d) hard


Q7. What were the balls that rolled out on the path?

(a) tyres
(b) wheel
(c) ball-bearing
(d) handle

Answer: (c) ball-bearing


Q8. Who does ‘he’ refer to?

(a) The writer
(b) The writer’s father
(c) The writer’s friend
(d) None of the above

Answer: (c) The writer’s friend


Q9. He could not dissuade the man because

(a) he was scared
(b) he was trust worthy
(c) he was hopeful
(d) he did not want to offend

Answer: (d) he did not want to offend


Q10. What mischief was he doing?

(a) He was dismantling the bicycle
(b) He was playing with marbles
(c) He was disturbing the passers-by
(d) None of the above

Answer: (a) He was dismantling the bicycle


Q11. Both the author and the friend had decided to go for:

(a) hunting
(b) a long drive
(c) a long bicycle ride
(d) a bus journey

Answer: (c) a long bicycle ride


Q12. Which wheel of the bicycle wobbles according to his friend?

(a) Front
(b) Back
(c) Both
(d) None

Answer: (a) Front


Q13. The author’s friend shook the bicycle violently which the author:

(a) approved
(b) could hardly believe
(c) did not like
(d) both (a) and (b)

Answer:(c) did not like


Q14. Who is ‘he’ in the above lines?

(a) The writer
(b) The writer’s father
(c) The writer’s friend
(d) None of these

Answer: (c) The writer’s friend


Q15. Both had difference of opinion regarding the wobbling of the front wheel:

(a) the friend said It wobbled
(b) the author said that It did not wobble
(c) the author commented on the smooth ride
(d) both (a) and (b)

Answer: (d) both (a) and (b)


Q16. Who is ‘I’ in the above lines?

(a) The writer
(b) The writer’s father
(c) The writer’s friend
(d) None of these

Answer: (a) The writer


Q17. The friend started playing with:

(a) the back wheel
(b) the front wheel
(c) the handle
(d) the seat cover

Answer: (b) the front wheel


Q18. What did the writer’s friend do?

(a) Taking tea and waiting for his friend
(b) Took the cycle with him
(c) Took the wheel out of the fork
(d) None of the above

Answer: (c) Took the wheel out of the fork


Q19. The unscrewing resulted In

(a) the rolling of some dozen or so
(b) the settling of some dozen or so little little balls balls
(c) the sucking of balls with one another
(d) both (a) and (b)

Answer: (a) the rolling of some dozen or so


Q20. Who is ‘I’ in the above lines?

(a) The narrator
(b) The narrator’s friend
(c) The narrator’s father
(d) None of these

Answer: (a) The narrator


MCQ Questions for Class 7 English with Answers Honeycomb Prose


MCQ Questions for Class 7 English with Answers Honeycomb Poems

MCQ Questions for Class 7 English with Answers An Alien Hand


Use the above-provided Chapter Wise NCERT MCQ Questions for Class 7 English with Answers Pdf free download. We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 7 English PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries regarding The Solid State CBSE Class 7 English MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.

Leave a Comment